Judit
3 °C
7 °C

A zérótoleráns parafenomén

2007.05.19. 08:23

Végre egy dolog, amiben öt párt képviselői is egyetértenek: fúj, fúj, csúnya rasszisták. A buzgalom dicséretes. Nagy kár, hogy maga a kiáltvány hülyeség. Nem is kicsi. Aszongya:

"Zéró Tolerancia Kiáltvány

A szavak és a tettek erőszakot szülhetnek, de példát is mutathatnak. Tudjuk jól, hogy eddigi történelmünk legembertelenebb, legelvetemültebb tettét, a holokausztot az antiszemitizmus és a rasszizmus gyávaságban és önzésben fogant gondolatai, illetve szavai készítették elő.

Ezért figyelmeztetünk a beszélők felelősségére, mint ahogyan figyelmeztetünk a csendben maradók, az elfordulók felelősségére is. Hiszen a holokauszt nemcsak az áldozatokra emlékeztet, hanem a gyilkosok mellett a felbujtókra és a passzív szemlélőkre is.

Éppen ezért a zéró tolerancia elvét hirdetjük meg mindazokkal szemben, akik gondolataikkal, szavaikkal és cselekedeteikkel kirekesztenek, gyűlöletet szítanak, és akik vallási, faji, származási vagy nemi alapon különbséget tesznek ember és ember, magyar és magyar között.

Nem vállalunk közösséget szélsőséges egyénekkel és csoportokkal. Elhatárolódunk az antiszemita és rasszista megnyilvánulások minden formájától. Semmilyen formában nem támogatjuk azokat, akik erősítik a gyűlöletkeltést, a kirekesztést és a bűnbakkereső agressziót.

Megértve a holokauszt mindannyiunkat érintő förtelmes és feldolgozhatatlan tragédiáját, így kell cselekednünk.

És ezt ajánljuk példának valamennyi honfitársunknak, valamennyi tisztességes embernek."

A Metró újság kilencedik oldalán jelent meg a fenti kiáltvány, ízléses, piros-fekete tipográfiával. Piros és fekete a színösszeállítás, tök jó, felidézi az anarchoszindikalisták zászlaját, meg Kassák műveit, meg a régi Magyar Narancsot. Aztán végigolvassa az ember a lángoló igéket, lehajtja okos fejét, sóhajt, majd szemével egy távoli pontra fókuszál, és elmereng azon, hogy milyen jó is lenne átköltözni arra az alig húsz fényévnyire lévő, újonnan felfedezett bolygóra.

El tetszik tudni képzelni, amint valaki végigolvassa a Metró kilencedik oldalát, és egyszerre filoszemitává válik?

Én nagyon utálom a kiáltványokat. Feleslegesek, bombasztikusak és ijesztőek. El tetszik tudni képzelni, amint valaki végigolvassa a Metró kilencedik oldalát, és egyszerre filoszemitává válik? Egyébként a fenti gondolatomra, jelesül, hogy mindenfajta kiáltvány felesleges és nevetséges, már régesrégen rájött egy nálamnál sokkal tapasztaltabb férfiú, bizonyos Jaroslav Hasek. Volt ennek a mázsás cseh írónak egy pártja, a Törvényes Kereteken Belül Való Fontolva Haladás Pártja, (a rossz nyelvek szerint csak azért nem jelöltették magukat a választásokon, mert éppen úgy be volt rúgva az egész párt, hogy nem tudott senki elmenni a közjegyzőhöz), akik a politizálás nemes művészetét kiáltványok útján gondolták gyakorolni. No, ők is folyton közzétettek valamit, néha támogattak is ezt-azt, de tiltakozni sokkal jobban szerettek. Az egyik kedvenc felhívásuk az, amikor a lisszaboni földrengés ellen tiltakoznak.

A magyar pártok képviselőire persze nem jellemző a cseh pártok józansága, ezek bármit hajlandóak lennének aláírni. Ezt a hülyeséget, mármint ezt a Zéró Tolerancia Kiáltványt, 2007. május 4-ig aláírta az MSZP, az SZDSZ, az MDF, a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója, a koalíció EP-képviselői, a civil szervezetek és a magánszemélyek.

Meg kellene tanulni magyarul, fiúk, mielőtt a toll után nyúltok.

Azon túl persze, hogy az egész szöveg egyszerre semmitmondó és egyszerre kiáltóan álságos - hogy én is megpróbáljak egy olyasféle enyhén képzavaros, nehezen érthető szerkezetet összehozni, mint a kiáltvány első két mondata - ostoba is. A zavarosságáról csak annyit, hogy nekem például elég nehéz elképzelni, ahogy az antiszemitizmusnak és a rasszizmusnak (akik egyébként elég közeli rokonok ám) megfogan egy gondolata és egy szava. A frissen fogant gondolat és szó közül, vagyis ezek közül a kis zigóták közül az utóbbi, a szó (a tett társaságában) erőszakot szül. Azon frissiben. Én legalábbis így tudom elképzelni azt a jelenetsort, amit az első két mondat allegóriája ábrázol. Igaz, ehhez először fel kellett cserélni a két mondatot, hogy a logikai sorrend helyes legyen, de hát hosszú az út a Batthyány tértől a Pillangó parkig, volt rá időm elegendő.

Ennél már csak az képszerűbb elem a szövegben, amikor a tettek erőszakot szülnek. A tettek már csak ilyenek.

Aztán mit kezdjek azzal a gondolatsorral, hogy nem támogatják azokat, akik erősítik "a bűnbakkereső agressziót"? Ahol agresszió van, ott már valószínűleg rég túl vagyunk a bűnbakkeresés fázisán. Akkor már megvan az a bűnbak, olvasom rá a bűnöket, sőt, már rugdosom is ki a pusztába, hogy ott dögöljön meg.

Mindezeken a nyelvi leleményeken túl az a mondat ragadott meg igazán, hogy "a zéró tolerancia elvét hirdetjük meg mindazokkal szemben, akik gondolataikkal, szavaikkal és cselekedetekkel" satöbbi.

Ezt ugyan hogyan fogjátok mívelni?

Nagyon nehezen tudom elképzelni azt a jelenetsort, ahogy sétál a zérótoleráns pártember az utcán, aztán szembejön vele egy rasszista. Az ilyesfajta rasszistákat egyes extrém esetektől eltekintve nehéz ám első pillantásra azonosítani, olyanok ők, mint a mániákus gyilkosok, azok sem tűnnek fel soha a szomszédoknak. No de erre nincs is szükség, mert hogy a magyar parlamenti képviselő kapásból zéró tolerancia elvet kezd hirdetni fennhangon, ott, a nyílt utcán, mert hogy ő, kérem szépen, tisztára gondolatolvasó. Egy parafenomén. Egy echte Hanussen! Meg sem kell érintenie a rasszistát (ilyet egyébként kulturált politikus nem is tesz) ahhoz, hogy teljesen kiismerje: belelát ő a csontos koponyája mögé, elég egy pillantást vetnie az agytekervényekbe. Ott olvasható, fehér alapon nagy fekete betűkkel, hogy az illető rasszista.

És az miért baj, hogyha valaki nemi, vallási alapon különbséget tesz ember és ember között?

Mert hát különben hogy a fenébe írtak volna alá egy olyan papírt, ami a gondolatok ellen hirdet meg valamit?

Hozzátenném, hogy elveket szerencsésebb vallani, mint hirdetni. Persze lehet, hogy a magyar parlamenti képviselő háta borsódzni kezd, ha a vall igét, vagy annak derivátumait hallja vagy látja leírva.

És az miért baj, hogyha valaki nemi, vallási alapon különbséget tesz ember és ember között? Én például határozottan különbséget teszek nemi alapon az emberek között, szinte már első pillantásra meg tudom különböztetni a férfiakat és a nőket, mi több, a gondolataik minősége alapján is erősen szelektálom őket, és rangsorba állítom. Persze, nem úgy megy ez, hogy belelátok a buksijukba, ezért sem vagyok képviselő. Nekem az ilyen rangsoroláshoz és megkülönböztetéshez kelleni szokott némi idő. Néhány órácska, amit beszélgetésre szánok. Ehhez azonban kell nyitott szem, nyitott fül, némi altruizmus és empátia, egy icipici kis kommunikációs készség, és hát nem árt hozzá egy közös nyelv sem, amit mindketten egyaránt jól beszélünk. Javasolnám a magyart, immár másodszorra.

És, hogy valami pozitívval zárjam, le a kalappal a Metró újság szerkesztői előtt. Én már akkor sejtettem, hogy nem mindennapi kvalitásokkal és kiváló kritikai érzékkel bíró polihisztorokkal van dolgom, amikor láttam, hogy naponta közölnek egy Kázmér és Huba-képregényt. Kritikai érzéküket azonban mi sem bizonyítja jobban, hogy a kiáltvány a kilencedik oldalon jelent meg.

Ez pedig a Metróban hagyományosan az Érdekességek oldala.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?