Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Hogy is kellett volna nyernünk?

2002.08.28. 10:47
Becsültem Verebes József őszinteségét a ZTE kedd esti vendégjátéka előtt, amikor megkérdezték tőle: mire elég a pesti teljesítmény Angliában. A Mágus azt válaszolta: semmire.

Becsültem Babati futóteljesítményét a hazai meccsen, és hogy csak a nyolcvanadik perc után kezdett csupán a bíróval foglalkozni. Angliában viszont már félóra után, az egyik becsúszást követően másodpercekig nem volt képes felállni, a játékvezetőnek magyarázott, érezhetően már akkor elfogyott ereje nagy része.

A 85-ös Manchester ellen lett volna esély
Egyszersmind becsültem a ZTE-t, mert az alulmotivált, játékban nem lévő, gólra nem feltétlenül koncentráló - "majd csak megnyerjük valahogy" hangulatban felálló -, és kifejezetten peches sztárcsapat ellen nyerni tudott. A négy tényezőből hacsak egy is érvényesül valamelyik csapatnál, akkor már csupán a döntetlenre van esély, lásd a válogatottat, román-, olasz-, spanyol-meccs. A Unitednél egyszerre jött ki Pesten mindegyik, a ZTE előtt pedig le a kalappal, kihasználta. (Bozsik nem szállt el ettől, noha néhányan a korábbi garnitúrában hajlamosak lettek volna rá.)

A bajok akkor kezdődnek, ha egy csapat jó formában van, motivált, szerencsés, és satöbbi. A Manchester ugyanis ilyen volt kedd este, bő húsz perc alatt el is döntötte a vitás kérdéseket. Babati pedig az őrült iramtól már félóra elteltével nem jutott levegőhöz, és a játék valóban nem volt elég semmire.

Sokkal érdekesebb, hogy miért nem. Meggyőződésem, hogy a mai ZTE pariban lett volna a 85-ös Manchesterrel, amelyiket emlékezetes meccsen - büntetőkkel - verte ki a Videoton. Meggyőződésem, hogy a magyar futball nem lett rosszabb, mint tizenöt évvel ezelőtt volt. A világ azonban elképesztő ütemben fejlődött. Dinamikában, kondícióban - ezek a legkönnyebben elsajátítható dolgok, lásd Izland -, no meg technikában.

A magyarázkodás világbajnokai
És cseppet sem becsülöm Verebes Józsefet, hogy az álszenteskedésével sokáig nem akarta, vagy talán nem merte észrevenni, hogy a futball futásról is szól. Ehelyett pár éve, amikor már nagyon rosszak voltunk, folyton mondogatta: Csertői és Klausz Európa-klasszis, azt is többször hangoztatta, hogy őt a Benfica hívta, de nem ment el, mert ő itthon akar jeleset alkotni. Nos, nemzetközi téren szépen szedte össze a csapataival az ötösöket, hatosokat, ám egy hazai döntetlennel kimentette magát, és mindenki elhitte neki, hogy minden rendben van, átmeneti kisiklás volt a súlyos vereség.

Nem különb nála a mostani edzőképzés vezére, dr Mezey György sem, aki ugyan kitalált valamit Mexikó előtt - a méltán híres letámadójátékot -, ami hatásos is volt, ám ahelyett, hogy a nagy égés után arra kényszerítette volna az edzőtársait, és önmagát, hogy erőnlétben hozzák fel a játékosaikat, ő megmaradt annál, hogy egyre esik vissza az igazolt futballisták száma, és így nem lehet focit csinálni. A magyarázkodás, ebben világbajnokok vagyunk. (Még szerencse, hogy Bozsik nem áll be a sorba.)

Pedig a bajokat kétségkívül észlelhette, hiszen már Szepesi György is elmondta neki 83-ban egy angolok elleni vesztes meccs után, hogy amíg küzdelemben, iramban nem tudjuk felvenni a versenyt, addig ne várjunk nagy eredményeket.

Verebes szerint a magyaros virtus hiányzott
Boszik azért egy meccsen megmutatta, hogy lehet újra álmokat adni a szurkolóknak. Hogy lehet itt napok alatt futball-lázat éleszteni, csak kitartás kell hozzá. Mint ahogy kitartás kell ahhoz is, hogy megköveteljük a fiataloktól a futást, az erőt, a dinamikát. (És hogy ne hunyjunk szemet afelett, hogy kilométerekkel kevesebbet futnak a mieink, az európai középszintnél. A lelkiismeretükre nem lehet számítani, mert a pénz reményében Albániába is elmennek.) Elismerem, könnyebb a másik út, de a törökök és sokan mások is bebizonyították, hogy nem járhatatlan a felzárkózásé sem.

Ám ami legnagyobb baj: az álszenteskedését levetkőzni nem tudó Verebes szerint a két nehézkes középső védőt meg lehetett volna forgatni, a régi magyaros technikával Keneseiéknek, és akkor... Biztosan igaza van, csakhogy Bozsik és Puskás már nincs a pályán. A kispadon ugyan van egy, aki most is kihozta magából, és csapatából a maximumot, de ez ennyire elég.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!