Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hogy is kellett volna nyernünk?

2002.08.28. 10:47
Becsültem Verebes József őszinteségét a ZTE kedd esti vendégjátéka előtt, amikor megkérdezték tőle: mire elég a pesti teljesítmény Angliában. A Mágus azt válaszolta: semmire.

Becsültem Babati futóteljesítményét a hazai meccsen, és hogy csak a nyolcvanadik perc után kezdett csupán a bíróval foglalkozni. Angliában viszont már félóra után, az egyik becsúszást követően másodpercekig nem volt képes felállni, a játékvezetőnek magyarázott, érezhetően már akkor elfogyott ereje nagy része.

A 85-ös Manchester ellen lett volna esély
Egyszersmind becsültem a ZTE-t, mert az alulmotivált, játékban nem lévő, gólra nem feltétlenül koncentráló - "majd csak megnyerjük valahogy" hangulatban felálló -, és kifejezetten peches sztárcsapat ellen nyerni tudott. A négy tényezőből hacsak egy is érvényesül valamelyik csapatnál, akkor már csupán a döntetlenre van esély, lásd a válogatottat, román-, olasz-, spanyol-meccs. A Unitednél egyszerre jött ki Pesten mindegyik, a ZTE előtt pedig le a kalappal, kihasználta. (Bozsik nem szállt el ettől, noha néhányan a korábbi garnitúrában hajlamosak lettek volna rá.)

A bajok akkor kezdődnek, ha egy csapat jó formában van, motivált, szerencsés, és satöbbi. A Manchester ugyanis ilyen volt kedd este, bő húsz perc alatt el is döntötte a vitás kérdéseket. Babati pedig az őrült iramtól már félóra elteltével nem jutott levegőhöz, és a játék valóban nem volt elég semmire.

Sokkal érdekesebb, hogy miért nem. Meggyőződésem, hogy a mai ZTE pariban lett volna a 85-ös Manchesterrel, amelyiket emlékezetes meccsen - büntetőkkel - verte ki a Videoton. Meggyőződésem, hogy a magyar futball nem lett rosszabb, mint tizenöt évvel ezelőtt volt. A világ azonban elképesztő ütemben fejlődött. Dinamikában, kondícióban - ezek a legkönnyebben elsajátítható dolgok, lásd Izland -, no meg technikában.

A magyarázkodás világbajnokai
És cseppet sem becsülöm Verebes Józsefet, hogy az álszenteskedésével sokáig nem akarta, vagy talán nem merte észrevenni, hogy a futball futásról is szól. Ehelyett pár éve, amikor már nagyon rosszak voltunk, folyton mondogatta: Csertői és Klausz Európa-klasszis, azt is többször hangoztatta, hogy őt a Benfica hívta, de nem ment el, mert ő itthon akar jeleset alkotni. Nos, nemzetközi téren szépen szedte össze a csapataival az ötösöket, hatosokat, ám egy hazai döntetlennel kimentette magát, és mindenki elhitte neki, hogy minden rendben van, átmeneti kisiklás volt a súlyos vereség.

Nem különb nála a mostani edzőképzés vezére, dr Mezey György sem, aki ugyan kitalált valamit Mexikó előtt - a méltán híres letámadójátékot -, ami hatásos is volt, ám ahelyett, hogy a nagy égés után arra kényszerítette volna az edzőtársait, és önmagát, hogy erőnlétben hozzák fel a játékosaikat, ő megmaradt annál, hogy egyre esik vissza az igazolt futballisták száma, és így nem lehet focit csinálni. A magyarázkodás, ebben világbajnokok vagyunk. (Még szerencse, hogy Bozsik nem áll be a sorba.)

Pedig a bajokat kétségkívül észlelhette, hiszen már Szepesi György is elmondta neki 83-ban egy angolok elleni vesztes meccs után, hogy amíg küzdelemben, iramban nem tudjuk felvenni a versenyt, addig ne várjunk nagy eredményeket.

Verebes szerint a magyaros virtus hiányzott
Boszik azért egy meccsen megmutatta, hogy lehet újra álmokat adni a szurkolóknak. Hogy lehet itt napok alatt futball-lázat éleszteni, csak kitartás kell hozzá. Mint ahogy kitartás kell ahhoz is, hogy megköveteljük a fiataloktól a futást, az erőt, a dinamikát. (És hogy ne hunyjunk szemet afelett, hogy kilométerekkel kevesebbet futnak a mieink, az európai középszintnél. A lelkiismeretükre nem lehet számítani, mert a pénz reményében Albániába is elmennek.) Elismerem, könnyebb a másik út, de a törökök és sokan mások is bebizonyították, hogy nem járhatatlan a felzárkózásé sem.

Ám ami legnagyobb baj: az álszenteskedését levetkőzni nem tudó Verebes szerint a két nehézkes középső védőt meg lehetett volna forgatni, a régi magyaros technikával Keneseiéknek, és akkor... Biztosan igaza van, csakhogy Bozsik és Puskás már nincs a pályán. A kispadon ugyan van egy, aki most is kihozta magából, és csapatából a maximumot, de ez ennyire elég.