Oroszország nem menő

2008.09.25. 11:42

Kezdjük is a lényeggel: apró és gyenge országot sikeresen lerohanni MENŐ. Szépnek nem szép, menőnek viszont klasszikusan az. Szex ugyan nem nagyon van benne, illetve ami igen, a védtelen bennszülött lányok és asszonyok falkában megerőszakolása, az a csúnyaság mellett abszolút menőtlen is. Egy ilyen invázió viszont nagyobb mennyiségű erőszakkal, katonai egyenruhával, valamint tankok tetején pózoló, rendezetlen fogú kiskatonával jár, és ha ez nem menő, akkor tényleg a világon semmi. Szépnek nem szép, viszont Dick Cheney - akiről szintén sok rosszat lehet mondani, viszont egyszer arcon lőtt puskával egy 78 éves texasi ügyészt, tehát menő - a bal karját odaadná, ha egyszer az életben neki is valami ilyen precízen sikerülhetne.

Van azonban néhány probléma. Például hogy Dél-Oszétiának már a neve sem menő, és ezt az sem kompenzálja, hogy Abháziáé viszont igen. Az alapvető gond az, hogy mi, akik egyből a menő oldalra állnánk ebben a konfliktusban, egyszerűen képtelenek vagyunk dönteni. Egyik oldalon ott van Dick Cheney és a világ legkevésbé menő intézménye, az Európai Unió, akik egy szintén nem menő, ötmilliós kaukázusi országocskát támogatnak. Itt jegyezzük meg, hogy a három kaukázusi ország közül messze az örmények a legmenőbbek, és a grúzok csak az azerieket tudják lenyomni menőségben, de hát egy olyan országot, amelyben az olajkutakhoz kötik ki a kecskéket, nem is nehéz. A másik oldalon pedig ott vannak az oroszok, akik sajnos szintén nem menők, ráadásul nagyon nem.

Oroszország fordulatos története során sokszor volt menő, a huszadik században például négyszer is. Először, amikor a Putyilov gyár munkásait bejárta a kommunizmus kísértete, másodszor, amikor a finomkodó nyugat helyett húszmillió halott árán is elvégezték a piszkos munkát Hitler ellen, harmadszor amikor Gagarint fellőtték az űrbe, negyedszer pedig amikor az ország (vagy legalábbis Moszkva és Leningrád) a kilencvenes években Chaplin Aranylázának különös, kopasz kidobóemberekkel, óriási luxusautókkal és 195 centis szőke prostituáltakkal leforgatott második részében vállalt statisztaszerepet.

Apró és gyenge országot lerohanni menő, nagy és erős országnak úgy húzogatni a bajszát, hogy mondvacsinált rendeleteket hozunk a csirkeimport korlátozására viszont olyan siralmasan nem menő, hogy ha nem lett volna benne az újságban, én speciel el sem hittem volna. Ha bezáratják az össes KFC-t, és muzsiknak öltöztetik Sanders ezredest, az sem lett volna menő, de legalább lehetett volna értékelni a befektetett energiát. Amit azonban Oroszország most Grúzia kapcsán kicsúcsosodva az utóbbi néhány évben bemutat az elképesztően nem menő. Kevésbé menő mint a tény, hogy az Animal Collective együttes ősszel fellép Pozsonyban, Belgrádban és Szkopjéban is, ami, kedves popzeneileg kiműveletlen barátaim, csúnyábban mutatja meg a helyünket a világban, mint a két évvel ezelőtti 2:1-es vereség Máltán. Még a Burger King új 6Pack nevű kreálmányánál is kevésbé menő, pedig az szemben a reklámképeken sugalltakkal, valójában egyetlen egybefüggő vacak, nem hat kis különálló ízbonbon.

Nagyhangú olajbányásznak lenni soha nem volt menő, és soha nem is lesz, még akkor sem, ha Oroszország csinálja. Azt még nem döntötte el a zsűri, hogy Kína menő-e, de azért onnét csak jön valami, ami több éceszt igényel egy gépesített csákánynál meg egy fúrófejnél. Oroszországból viszont a baszó erősebb kutyán, földgázon, olajon és fémeken kívül szinte már semmi nem látszik. Szegény öböl-emírségeket szokás kinevetni, hogy mennyire nem menők, fürdenek a pénzükben és pámafa-alakú szigetekbe ölik az egészet. Bahrein, Katar és a többiek legalább igyekeznek diverzifikálni, csinálnak arab hírtévét meg sportakadémiát hirdetnek a CNN-en, ami mondjuk szintén nem menő, de legalább mozdulás valamerre.

Oroszországból évek óta nem jön ki semmi menő, ami meg ott zajlik, az aztán hipernemmenő. Kevesen örvendenek ma ott arrafelé nagyobb közutálatnak, mint Gorbacsov, aki tényleg évtizedek után a birodalom első nem menő uralkodója volt – már ha eltekintünk Andropov és Csernyenkó percnyi bénázásaitól -, de azért még mindig Johnny Thunders-nek tűnik Vlagyimir Putyin mellé állítva. Mennyire halál ciki már világbirodalmi státusszal próbálkozni egy tornatanár mögé felsorakozva? És ez a Medvegyev csávó sem jobb, minket, Medgyessy Pétert túlélt magyarokat nem lehet egy drága öltönybe burkolt, sótlan kommerral becsapni.

Oroszország semmi menőt nem produkál. Hol vannak már a Fabergé-tojások? Hol van legalább egy Kalasnyikov? Tyereskova? Az irodalmuk meg a balett még nem omlott össze, na de azon kívül mit tudnak az orrunk alá dörgölni? Drága angol autókat és drága focicsapatokat minden olajsejk tud vásárolni, és ők közben legalább nem csinálnak úgy, mintha egy fillérrel is többet érnének az irtózatos bankszámlájuknál. Oroszország évek óta egy milliméterrel nem menőbb Magyarországnál, csak pechünkre mi még lerohanni sem tudunk senkit.