A kokain NEM MENŐ

2008.10.16. 12:30

29 éves vagyok, a médiában dolgozom, és egész jól megy. Ennél kevésbé menő állapot nem nagyon létezhet, de sajnos a továbbiak érdekében muszáj fájóan őszintének lenni. Húsz alatti nincstelen hullamosónak lenni sokkal menőbb lenne, viszont akkor az ismerőseim a kórházból kilopkodott gyógyszerekkel bódítanák magukat, és a kokaint, minden drogok legkevésbé menőbbikét, csak hírből ismerném. Így viszont az a helyzet, hogy tudom, miről van szó.

Magyarország egyik legkevésbé menő tulajdonsága, hogy minden, ami kicsit is eltér a prűd és hivatalos úttól, a szőnyeg alá van söpörve. Magyarországon például nincsenek homoszexuálisok. Néhány földalatti szórakozóhelyen, meg nyaranta a könnygáz és a repülő tojások közt az Andrássy úton igen, de szem előtt egyáltalán nem. A honfoglalás óta ebben az országban tucatnyinál kevesebb nyilvános coming out volt. A mai magyar közélet legnyilvánvalóbban homoszexuális elemei sem vállalják fel önmagukat, hanem inkább kitalált barátnőkről mesélnek a Story magazinnak.

Hasonló a helyzet az illegális kábítószerekkel. Élvezőik a büntethetőség miatt inkább a sötétben maradnak, a szélesebb lakosság pedig, még ha tudatában is van annak, hogy bizony vannak ebben az országban olyan emberek, akik ezt-azt szippantanak, szívnak és lőnek, meg van győződve, hogy ilyesmi csak két megyével odébb fordulhat elő, az ő rendes portája környékén soha. A kilencvenes években felnőve volt szerencsém az első olyan magyar generációhoz tartozni, amely annyit narkózhatott, amennyit csak akart. A rendszerváltás utáni években Magyarország gyorsan csatlakozott a művelt nyugathoz, és bár ma még mindig kevesebben kábítószereznek itthon, mint Európa nagy részén, a fogyasztói kedvnek csak az egyéni akarat szab határt, nem pedig a törvények vagy a lenyűgözően bőséges kínálat.

Ma már csak azok a magyar emberek nem drogoznak, akik tényleg nem akarnak. Füvet szív a tanár, extasyzik az autószerelő, gombázik a diák, heroinozik a munkanélküli, és kokainozik egy jól behatárolható réteg, amelyre mindjárt rátérünk. Éppen az a népszerűség ölte ki teljesen a menőséget a kábítószerből. Mindenki ezt csinálja, a lebukás veszélye a nulla körül van, és bár egészségesnek nem egészséges, a disznózsír, a pálinka és a piros Multifilter országában ez talán joggal nem érdekel egyetlen fogyasztót sem. Egyébként ha már muszáj lenne menő drogot választani, az minden bizonnyal a szpíd lenne. Fogyasztói öltöznek a legkevésbé nevetségesen, nekik van a legkevesebb világmegváltó gondolatuk, ők beszélik a legkevesebb hülyeséget, valamint az egész cucc egyszerű, mint a százas szög.

2008-ban Magyarországon a kokain a siker kábítószere. Ez már eleve elég cikin hangzik, hiszen – ahogy majd egyszer ebben a sorozatban ki lesz fejtve – sikeresnek lenni Magyarországon roppantul ciki életpálya. Ha a kedves olvasónak nincsenek kokain-rajongó ismerősei, elmesélem, kik élnek ma ebben az országban ilyesmikkel. Kokainozik a népszerű tehetségkutató tévéműsor zsűritagja. Kokainozik a bank fiatal osztályvezetője. Miután leforgatták a bank reklámját, kokainozik a fél stáb. Kokainozik a diszkóban az izmos vállalkozó, és kokainozik a barátnője, aki egyszer meztelen volt egy újságban. Kokainozik a szárnyait bontogató divattervező, és kokainozik a nagy nevű nemzetközi ügyvédi iroda budapesti részlegéből mindenki, aki még nem töltötte be a negyvenet.

Az előbbi felsorolásból világosan kiderül, hogy a kokain a révbe érés, az emberi életpálya legkevésbé menő szakaszának kábítószere. A mienknél szerencsésebb országokban ez nem feltétlenül van így, hiszen ott a kevésbé privilegizált rétegek is megengedhetik maguknak a kokaint. Nálunk viszont a grammonként tizenötezer forint körüli ár olyan belépési korlátot jelent, amelyet csak kevesek tudnak átugrani. A kokain státuszszimbólum, ami csak hozzátesz menőtlenségéhez. Olyan, mint a Porsche Cayenne és a Louis Vuitton-retikül: ízléstelen, hivalkodó és sokkal olcsóbban sokkal jobbat lehet kapni.

A kokain-bódulat nem azért olyan népszerű a béna felső-középosztály körében, mert lezsibbasztja a fogakat, hanem mert a menőség illúziójával tölti el a fogyasztót. És ez megint csak borzasztóan ciki: emberek, akikből a menőségnek még a szikrája is hiányzik, tizenötezer forintért néhány órára kiléphetnek a szörnyű cikiségből. Ahogy a Clash együttes nagyon szépen megénekelte Koka-Kola című számában, a kokain azt tölti meg élettel, akiben igazából nincs is ilyesmiből egy cseppnyi sem.

Ha pedig ez még nem lenne elég, a reménytelenül magyar hozzáállás a tudatmódosító szerekhez csak tetézi a cikiséget. Gondolom minden drága olvasó volt már az életben sörözni a haverokkal. Ezek azok a csodálatosan menő esték, amikor az ember néha meg tud állni a spiccnél, néha meg borzasztóan berúg, ám a hangulat végig baráti marad és tréfás, csak úgy repkednek a menőnél menőbb poénok és viccek. Tombol a buli, tehát. Meggyőződésem, hogy aki az alkohol helyett illegális kábítószereket választ, az csak úgy tud menő maradni, ha ezeket csupán segédanyagnak tekinti a szórakozáshoz. A gondok elűzését várni ezektől, ne adj‘ isten még rájuk is szokni, halálosan ciki. És egyébként is teljesen lutri, hogy mikor lehet jó minőségű kokaint vásárolni Magyarországon.