Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kisgazda hülyeség visszatérése = MENŐ

2011.03.17. 22:58

Pepó Pál! Homoki János!! Czoma Kálmán!!! Lányi Zsolt!!!! Kávássy Sándor!!!!! Jaj, hát mégsem tűntetek el teljesen! Azonnal gyertek ide, öleljetek meg, ti ocsmány nyakkendős, kihízott nadrágú, drága emberek! Mindenki jól van? Nehéz évek voltak? Nézzétek, ez itt Gubcsi Lajos, szeressétek szívből! Ő az, aki megmentette a kipusztulástól ezt a csordányi őstulkot. Van még hely mindannyiótoknak a magyarok istenének ege alatt. Ma ünneplünk.

Húsz év alatt szépen kialakult, hogy melyik párt képviselői hogyan hülyék. Van ugye a fideszes hülye, aki Lázár János-i pléhvigyorral leplezi az aktuális hazugságot, amit a Főnök és Pénztárosa parancsolnak neki. Van a szocialista hülye, aki a demokrácia és a progresszió akkora zászlóshajójának képzeli magát, hogy közben még ügyesen lopni is elfelejt, aztán lebukik a francba. Van a liberális hülye, aki annyira hülye, hogy okosnak képzeli magát, és még meg is sértődik, ha alkalmatlannak nevezik. Aztán van a KDNP-s hülye, akinek tulajdonképpen már rég nem kellene léteznie, csak a fideszes hülye tartja, hogy az ő saját bambasága kevésbé látszodjon. És persze van a náci hülye is. A kisgazda hülyéről viszont azt hittük, kihalt, mint a dodó, tehetetlen totyogása alkalmatlanná tette a modern közélet kihívásaira.

A tipikus kisgazda hülye – ha valaki esetleg nem emlékezne a kilencvenes évekre – nemcsak a tényleg kimúlt FKGP keretein belül tevékenykedett. Ez a különös lény, aki félig volt téeszelnök, félig földesúr, harmadik félig pedig visszamaradott, dagi kisgyerek, más pártokban is felbukkant néha. Így nem olyan meglepő, hogy Gubcsi Lajos egykor KISZ KB-tag volt, az meg végképp nem, hogy most a Fidesz szárnyai alatt létezik.

Gubcsi viselt dolgairól, közhatalomhoz és közpénzhez való érdekes viszonyáról az Index az utóbbi néhány napban már mindent megírt. Az előző kormány Honvédelmi Minisztériumának vélt és valós disznóságait nagy lendülettel üldöző Gubcsi igazi, a szó reneszánsz értelmében vett polihisztor, aki nemcsak a közügyek, hanem a legkülönbözőbb művészeti ágak közt is magabiztosan cikázik. Az Indexhez eljuttatott közleményének minden egyes sora kincs, 2016-ra tervezett – Járdaszegély, árva szegény című – könyve érhet csak majd fel hozzá. (Nem, ezt nem én találtam ki.)

2002 és 2010 közt nem így halmozták a hibákat marhaságokra a magyar politikusok, így jólesik látni, hogy tényleg nem veszett el ez az 1998 és 2002 között, meg persze még régebben, 1990 és 1994 között megszokott tempó. Gubcsi tökkelütött alakján legalább szórakozni lehet, de sokkal kevésbé viccesek azok az emberek és játszmák, amik egy ilyen figurát Magyarországon pozícióba juttatnak.

A Gubcsi Lajos kertjében tartott bohókás szoboravatón például ott volt Hende Csaba honvédelmi miniszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a nemzetbiztonsági ügyek mindig figyelmes örzője. Odamentek, beszélgettek a megjelentekkel, mosolyogtak. A Magyarország biztonságáért felelő két fontos személy beugrik ehhez a ki tudja, milyen kapcsolatokkal rendelkező volt kommunistához, akin a nemzet jelentős része nyilván egyből látja, hogy minden téren kihívásokkal küzd. Vajon az igazán veszélyes alakok is ilyen könnyen behálózzák a magyar kormány vezetőit?

Gubcsi múltja és viselt dolgai ráadásul olyan kínosak, hogy pozícióhoz jutása még a Fidesznek mindent elnéző Magyar Nemzetnél is kiverte annak idején a biztosítékot. A kormányt azonban vagy ez sem zavarta, vagy igyekeztek fejüket minél mélyebbre dugni a homokba. A sötét állampárti múlttal rendelkező, néhány Orbán Viktornak címzett levélen kívül más szellemi teljesítményt fel nem mutató Gubcsi állami cégeket kapott ajándékba, hogy aztán ezeket saját gyarapodására és érdekesnek alig, szórakoztatónak inkább nevezhető gondolatainak terjesztésére használja.

A sorsa nyilvánvaló: hamarosan ki lesz rúgva. A garázdálkodását lehetővé tevők viszont sokáig nem. Az pedig egészen biztos, hogy a kisgazda típusú hülyeség ebből az országból már soha nem fog eltűnni.