Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mosoly vs. KRESZ

2007.08.07. 13:29

Mostanában biciklivel járom a várost, így annak tempóját nem annyira a közlekedési lámpák fényei határozzak meg számomra, inkább az autók motorzúgásának felerősödése, a gyalogosok indulása és megtorpanása. Néhány hete mégis felfigyeltem rá, hogy valami egy kicsit megváltozott.

Úgy éreztem, rám mosolygott a lámpa. Már indultam is, egy pillanatra elgondolkodtam, aztán tekertem a pedált. Igen, először észre sem vettem. Mosollyal kezdődött a nap. Magamban én is elmosolyodtam, aztán a mellettem álló autóra néztem, ahonnan visszamosolyogtak rám. (Amikor az autós utolérte a biciklim...)

Fő utca

A KRESZ előírja, milyen legyen a közlekedési lámpa formája, színei, s miután a főváros az elmúlt héten hivatalosan is értesült a mosolygó lámpák létezéséről, hamarosan el kell tűntetnie őket a lámpákról. Pedig annyira jó volna megtartani! De a KRESZ jelenleg érvényes előírásai miatt ma tehetetlenek vagyunk. Ha be akarjuk tartani a törvényeket, nincs más választásunk. Egyelőre!

Mert ha van egy rossz szabály, azon akár változtatni is lehet. Számos európai példa van arra, hogy nem muszáj ragaszkodni a régi megoldásokhoz, ha van jobb, barátságosabb, emberibb. Berlinben a lámpák alakot öltöttek, és a város jelképéve váltak. Nem egy nagyvárosban - pl. Bécsben - merült fel a gondolat, hogy a táblákat meg kellene változtatni: kicserélni a sétáló férfit nőre, copfot rajzolni a gyalogosnak, vagy az öreg néni helyett szatyrot cipelő idős bácsit kellene odarajzolni. A berlini példa sikeres, Bécs egyelőre elakadt a bürokrácia útvesztőiben.

Kérdezik tőlem, miért pont smiley? Miért nem más? S hogy akkor ezután szeretném-e, hogy a Főváros fessen mosolygó arcokat a lámpákra? S mi lesz akkor a civilekkel? Nem fognak megsértődni? Szóval a kérdés, és a válasz egyértelműnek tűnik a politika, a politikus csak elronthatja a városlakók örömét. Mert vagy letörli, és eltünteti az arcokat, elvéve ezt az apró, reggeli örömöt az itt élőktől. (Pedig csak a kötelességét teljesíti, miután hivatalosan tudomására jutott, hogy a KRESZ-ben előirt lámpák alakja megváltozott, s így a törvény betűje szerint veszélyezteti a balesetmentességet...)

A másik lehetőség, hogy a gondolat élére áll. S festeni kezd. (Miből is? Honnan veszünk el erre pénzt? Jön majd a következő kérdés.) Ez sem problémamentes, akár az utcaművészeket is sértheti egy ilyen döntés. Elkezdődik egy vita, hogy miért pont mosolygó arc, amikor lehetne inkább turul vagy kicserélhetnénk a sárgát fehérre.

Ahhoz, hogy se ezt, se azt ne tegyük, hanem csak engedjük, ugyanúgy a KRESZ módosítására van szükség, s szerintem ez az út. Mert miért is ne hagynánk a mosolyt az utcákon? Miért is ne támogatnánk a vidám, kedves kezdeményezéseket? Miért is törölnénk le ezt a kis jelet a lámpákról, ami azt jelzi, hogy laknak a városban olyanok, akik többet szeretnének ebből látni az utcákon?

Köztük vagyok én is. Jó lenne, ha ez a mosoly Budapest egyik jelképévé válhatna.

John Emese, a Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-frakciójának vezetője