Érte haragszom, nem ellene

2003.03.31. 19:41
2003. március 30-án vasárnap 20.00 órai kezdettel a TV-2 csatornán az Irigy Hónaljmirigy együttes Bazi nagy roma lagzi címmel egy órás zenés szórakoztatóműsort mutatott be. A műsor számos olyan elemmel rendelkezik, mely sem a magyar alkotmány szellemének, sem pedig a magyar vagy az európai normavilágnak nem felel meg.

Nagy híve és nem titkoltan drukkere vagyok a kereskedelmi televíziózásnak. Sokakkal szemben azt gondolom ugyanis, hogy a piac diktálta feltételek és a színvonalas műsorkészítés nem zárják ki kötelezően egymást. Ez igaznak mondható számos korábbi műsorra, például az első, e csatornán bemutatott valóságshowra vagy néhány jelenleg is látható kabaréműsorra. Amikor divat a reklámok, a különböző médiumok folyamatos és differenciálatlan pocskondiázása, amikor sokan hisznek abban, hogy aki a televízióban látható, az csak egy senkiházi, sebtében összerakott sztár lehet, akkor különösen nem mindegy, hogy mi látható a képernyőn a kereskedelmi csatornák jóvoltából.

És akkor feltűnik egy zenei társulat, s energiát, pénzt, időt nem sajnálva kárt okoz. Hiába dolgoznak civil szervezetek tucatjai, önkéntesek ezrei ma Magyarországon (és szerte Európában) azon, hogy az etnikai jellegű előítéletek csökkenjenek, jön néhány fiatalember, s anélkül, hogy belegondolna abba, hogy mit tesz és a jövedelemszerzésen kívül tevékenységének vajon mi is a célja, egyetlen óra alatt szétbarmolva mások munkáját, a sztereotip-jellegű, semmitmondó - ám igen ártalmas - mondatok százait adja a saját szájába azzal, hogy az szerinte a romák lakodalmát bemutató szórakoztató műsor.

A műsor címe egyébként a Bazi nagy görög lagzi című szintén szórakoztatónak szánt (és kereskedelminek sem rossz), ám magas színvonalon sikeredet, emberi igazságoktól sem mentes film címére rímel, mely alkotás arról szól, hogy egy fehér, középosztálybeli vegetariánus amerikai fickó és egy, az autentikus szokásoktól szabadulni nem akaró, kivándorolt görög család lánya beleszeretnek egymásba és a kultúrák találkozása miatt surlódásoktól sem mentes eseményeket követően is képesek boldog házasságot kötni egymással. Hónaljmirigyék tévéműsora álmában sem jöhet e film nyomába. Semmi másról nem szól, mint arról, hogy néhány közepesen megfizetett fiatalember mit hisz a cigányokról, s mit hisz arról, hogyan kell a XXI. század elején szórakoztató műsort készíteni.

Javaslom a TV-2 szerkesztőségének, hogy tekintsen globálisan műsoraira: ameddig az egyik műsorban kifejezetten számít a cigányok részvételére, nézettségnövelő erejükre (lásd folyamatos szerepeltetésüket a Big Brother című műsor szurkolói tömegeként), addig egy másik műsorban egyenesen sértegeti őket, s ezt egy a tehetségtelen pojácaság és a primitív rasszizmus látszatát keltő csapat szerepeltetésével teszi. Javaslom a TV-2 szerkesztőségének, hogy távolítva magukat a mindennapok kemény hajszájától, tekintsenek rá saját műsorfolyamukra. Ugye ők is valamiféle európaiságot kívánnak megjelentetni, álljon az vetélkedőkből, hírműsorokból, kabarékból vagy reklámból? Ehhez drukkolok nekik.

Ligeti György Ph.D.
kutató szociológus

(A Kurt Lewin Alapítvány RomaPage nevű weboldalán részletek láthatók a műsorból, valamint különféle háttéranyagok és hozzászólások olvashatók a témában.)  • Tippek
  • Biztosítás