Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Ügynök vagy szt. tiszt?

2002.08.26. 12:26
Re: Újabb nevek az ügynöklistán

"Nógrádi: nem volt ügynök" - írják Önök, nyilván Nógrádi nyilatkozatát közölve. Ez teljesen megfelel a valóságnak, mint ahogy az is, hogy sem Medgyessy, sem a többiek sem voltak ügynökök! Köztudott pl., hogy Pokorni Zoltán a parlamentben több esetben is kérte a miniszterelnököt: "Kérem arra válaszoljon, hogy igaz-e a Magyar Nemzet-ben megjelent hír, miszerint Ön ügynök volt? " A miniszterelnök többször is határozottan válaszolt, hogy "nem voltam ügynök".

Másnap már "bevallotta", miután a titokgazgdától felmentést kapott, hogy "szt. tiszt " volt, mint ahogy a többi érintett volt kormánytag is (nagy valószínűséggel) szt. tiszt volt.

Ügynök volt viszont (a szó szerinti értelemben): Torgyán, Csurka és Pokorni édesapja, meg valószínűleg sokan mások, akikről (még) nem derült ki. A III-as főcsoport-főnökségen illetve azok csoportfőnökségein operatív tisztek (op. nyomozók) és szt. tisztek voltak, de beszervezett "civil" ügynököket, szinte kizárólag csak a III/3-as csoportfőnökségen szerveztek be, (az ott dolgozó operatív tisztek) a belső elhárítás céljaira.

Ha az ügynök jól dolgozott, a kapcsolattartója elégedett volt vele, akkor javaslatára az ügynököt "előléptethették": titkos megbízottá, (tmb.), mint pl. Pokorni édesapját is, vagy titkos munkatárssá (tmts.) Hazánk viszonylatában tehát csak ilyen értelemben lehet használni az "ügynök" kifejezést!

Valószínűleg az okozza a zavart, hogy pl. az USA-ban minden nyomozót hivatalosan ügynöknek neveznek. Nálunk viszont ez nem így van, és nem is volt!

Az e helyütt közreadott ismereteim hitelesek, hiszen több évtizedig voltam életvédelmi bűnügyi főnyomozó, és nekem, ugyanúgy mint minden bűnügyi nyomozónak, előírás volt, hogy tevékenységünk során ügynököket foglalkoztassunk. Ezek az általunk beszervezett ügynökök kb. 90%-ban bűntetett előéletű személyek voltak.

Nincs tehát "ügynöklista", ügynökügy. Csak olyan érintettek vannak, akik korábban kapcsolatban voltak valamelyik III-as csoportfőnökséggel, de nem mint ügynökök. Ha ezek között volt olyan, akinek a megszüntetett III/3-as csoportfőnökséggel volt kapcsolata, akkor ő ügynök volt. Az ilyen kapcsolatokat (és kizárólag csak ezt: III/3.) korábban már megvizsgálta az erre létrehozott bírói vizsgálóbizottság, és csak két ilyen személyt talált, véletlenül mindkettő pártelnök. Azt viszont nagyon jól tudom, hogy miért nem talált a bizottság általuk írt írásbeli jelentéseket, csak a róluk kiállított (központi) hálózati nyilvántartó kartont. E helyütt azonban túl hosszadalmas lenne ezt részleteznem.

T. T.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!