Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Miért használok árpádsávot?

2007.03.28. 16:41

Kedves barátom, a március 26-i, Indexen megjelent írásod késztetett most arra, hogy tollat, pontosabban megfelelve a 21. század követelményeinek, billentyűzetet ragadjak, és leírjam, de csak zárójelben, miért használom az Árpád-sávot.

Egy kis történelmi emlékeztető, amit bizonyára tudsz, írásodban is felsejlik, de álljon most itt is.

Az árpád sávos zászló a II. világháború alatt a Nyilaskeresztes Párt jelképeinek részévé vált. Az eredeti vörös színű, nyilaskeresztes zászlót egészítették ki a 9 sávot tartalmazó területtel. Az eredeti Árpád-sáv nyolc sávból áll, megjelenik városaink címerében, egyes protokolláris eseményeken a magyar történelmi zászlósor tagjai, valamint megjelenik a címerünkben is, melynek első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott

Azt írtad, hogy a jelkép azt jelenti, amit a használói és a szemlélői belelátnak. Nos, én nem a nyilaskereszteseket látom bele, én nem érzem magam antiszemitának miatta, sőt nem érzem magam hős hungaristának, és nem megyek el a „nyolc-ker”-be cigányokat meg csöveseket rugdosni. Nem vonulok fel a Becsület napján, még ha nem is értek egyet azokkal, akik elítélik ezt, de ennek történelmi hátterét most nem fejtem ki neked, nem vállalok közösséget a neonácikkal, nem tekintem Hitlert szellemi atyámnak.

Keresztény-konzervatív embernek vallom magam, és nem szeretem, ha mások, „független gondolkodók”, különböző címkéket ragasztanak rám a hitem vagy a meggyőződésem miatt.

Én használom az Árpád-sávot. Kint van a kocsimon, van zászlóm, van jelvényem, és használom a Magyar Köztársaság címerét is. Azt már leírtam, hogy mit nem jelent nekem, következzen most, hogy mit jelent. Mint konzervatív, hagyománytisztelő embernek, az Árpád-sávok a kései Árpád-háziak által használt, vörössel és ezüsttel hétszer vágott pajzsmező sávjait jelenti, államalapító Szent István királytól kezdve III. Andrásig. Ez a nyolc sáv utána számos királyi ház és főnemesi, nemesi család címerében feltűnik. Azóta ez a nyolc sáv a Magyar nemzet és az ország megalakulásának, ezeréves történelmének szimbóluma.

Úgy gondolom, hogy ma egy-két „kis pöcs”, alantas szándékból össze akarja mosni a szélsőségeseket a konzervatív jobboldal hagyománytisztelő polgáraival. Én ezt nem akarom hagyni. Tisztelem a trikolort, hordok kokárdát március 15-én, de nem felejtem el nemzeti jelképeinket sem. Ha elfeledjük, és hagyjuk, hogy egyesek kisajátítsák ezeket a szimbólumokat, kokárdásokra és nem kokárdásokra, sávosokra, színesekre, sötétekre és nem sötétekre szabdaljuk az országot, akkor rossz lesz itt, kérlek, mindenkinek.

Baráti üdvözlettel:

Somogyi Bálint