Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

'A rend a fejekben létezik'

2002.08.27. 17:00
Az alább olvasható, jellemzően felháborodott hangú leveleket a Budapest Parádéról megjelentetett, provokatív cikk írójának, azaz nekem címezték. Míg azonban a legtöbb gyalázkodó levél elkeseríti olvasóját, én mégis örömet éreztem.

A sokak által kifogásolt írás ugyanis karikatúra volt, sőt, annál is több: provokáció. Olyan karikatúra, amely hangvételében és tartalmát tekintve eltúlzott volt, de még ez a torz hangnem sem ütött el jelentősen a mai, magyar média néhány termékétől. Cikkem provokált, mert groteszken, de hozta a valóság egy szeletét, azt, amelyik csúsztatásokból, áthallásokból, összekacsintós utalásokból épít gyanús és más módon indokolhatatlan gondolati konstrukciókat.

Önök, kedves olvasók, átérzik a fenti mondat súlyát? Nehéz. Ezért született a Magánvélemény a Budapest Parádéról, a beszámoló, amelyben szerepel az esemény minden eleme, de mégis csak azt emlékezteti a valóságra, aki szeretné aképpen látni a dolgokat.

A zavaros, össze nem tartozó elemeket kapcsoló monológ megjelentetését egyetlen dolog igazolja: hogy többet mond a rendpárti, kirekesztő retorika veszélyeiről és mechanizmusáról, mint bármilyen, néhányunkat egyetértő bólogatásra, másokat pedig legyintésre késztető eszmefuttatás. Mint például az, amelyiket Ön éppen olvas.

Az alábbi, rövidített levélcsokor bizonyítja, hogy a cikk elérte célját, és sokunkat elgondolkodtatott. Néhány azóta megjelent írás viszont arról szól, hogy talán nem is változott semmi.

Válogatott olvasói levelek:

1. Ugye csak vicc ez a beszámoló a Bp. Parádéról? Ugye csak lemaradt az elejéről, hogy "Magyar Nemzet-paródia"?

Ki vagy te? Seszták Ágnes? Csurka István? Savanyú József?

2. Az írásod elüt attól, amit az Indexen megszoktam. Tartalmában pedig azért, mert a "mi vs. ők" jellegű kirekesztősdi, a politikailag inkorrekt megfogalmazások, egyoldalú értékítéletek és szándékos csúsztatások eddig nem voltak jellemzőek kedvenc portálomra.

... A zene nekem sem jött be, a reklám sok volt, a mozdulatok és ruhácskák erotikus szándékúak. A program keveset nyújtott. De nem a rend hiányzik az életből; a rend a fejekben létezik, vagy nem létezik, és semmi köze a Budapest Parádéhoz. Félek, hozzád hasonlóan túl sokan vannak, akik úgy gondolják, ők a rend felkent letéteményesei.

Ha valami igazán hiányzott tegnap este, az éppen a karneváli rendbontás volt. Az a megváltozott létérzés, amikor a társadalmi korlátok ledőlnek, a szexualitás nem színpadias mozdulatokban ölt csupán testet, gátak nélkül lehet kapcsolatot teremteni a másikkal, és túllépünk a hétköznapi józanságon.

3. Igaza van, gyászos képpel kéne, dallamos Bach-, vagy Mozart-zenére végig sétálni az utcákon. Négereket pedig, mert mint tudjuk teljesen számlaképtelenek, be sem engedném oda ugyebár. Sőt, a melegeket sem ...

Biztosan saját magából indul ki, és az fel sem merül a már nem fiatal fejében, hogy valaki ingyen tesz olyat, hogy felmegy egy ilyen zajos, himpellér kamionra és ocsmányságokat mondogat ritmusra egy mikrofonba. Persze, hogy igaza van, hiszen ön ilyet ingyen soha sem tenne. Sőt azt is el tudom képzelni, hogy szíve szerint megadóztatná a vidámságot is...

Képzelje én is fent voltam egy kamionon, és borzasztó jól éreztem magam, pedig, bár tudom úgy sem hiszi el, két üveg jó magyar boron kívül semmi más nem volt a szervezetemben! Nos, máris följelenthet az APEH-nál, hiszen teljesen számlaképtelen vagyok, sem bulizásra, sem kamionon ugrálásra, kézlengetésre, sem más vidámságra nincs végzettségem, vagy kiváltott vállalkozói engedélyem.

4. Ennyire egyoldalú, szűk látókörű, begyepesedett és enyhén nacionalista cikket meg soha sem láttam. Lenéző és előítéletektől sem mentes. ... Higgye el, a legtöbb elektronikus zenei hívő értelmes fiatal. Beszélnek nyelveket, nyitottak a világra, van rendes munkájuk és általában minimum középfokú végzettséggel rendelkeznek. Egy másik nagy erényük a TOLERANCIA! "

Én el tudom fogadni, hogy valaki Mozartot, Lagzi Lajcsit, Cserháti Zsuzsát vagy akár Jimmyt szeret és hallgat, és úgy bulizik, éli az életét ahogy jónak látja. Az újságokban és a média egyéb megnyilvánulásaiban viszont mást sem lehet hallani csak az elektronikus zenei tábort becsmérlő szöveget!

... Aki ilyen ítéletet mond soha nem hallotta még a Cafe Del Maar-lemezek egyedi, szívet melengető hangzásvilágát. Akinek ez bum-bum zene soha nem is fogja átérezni azt amit talán az afrikai sámánok éreztek mikor eggyé váltak a zenével a monoton ritmusok hatására. ...
Üdv.: Jan

5. Qrva jó a cikked, sajnos erről a full-idétlen felvonulásról írottakban baromira igazad van... "A rend, az hiányzik mostanában az életből." !!!!
Üdv: Zugi

6. Kedveském! Jaj, mindjárt gondoltam én azt a csavaros eszemmel, hogy az nem úgy van, ahogy. Csakhogy az a bökkenő (vagy bibi, ha tetszik), hogy a Budapest Parádé tényleg gagyi volt.

Nem mintha én magam - belvárosi fiú lévén - nem néztem volna végig, sőt ... magának most elárulom ezt a titkos kis titkot - táncoltam is. Ráztam az édes kis faromat. De attól még kelkáposztaszag volt. És elkereskedelmiesedés.

El nem múló barátsággal öleli,
Bereczky

7. gratulálok a cikkedhez. Akár a magyar fórumban is lejöhetett volna.
Csá: egy drogos buzi néger a dzsungelből

8. ... nem ártana kicsit elgondolkozni azon, hogy Te elfogultan nyilatkoztál. ... úgy érzem, hogy a "zajt és monoton dobolást kedvelők" nem nagyon fikázzák pl. a rockot, vagy a popzenét... miért is van ez?? Miért emlegetik az értelmesebb "monoton zaj kedvelői" azt a szót, hogy tolerancia... Kérlek, legyél toleránsabb, hagyd meg mindenkinek azt a jogát, hogy ő eldöntse, hogy neki mi a zene.

A meztelenség: ez kb. olyan, mint egy bármilyen buliban önfeledten szórakozni, vagy csak egyszerűen olyat csinálni, amit egyébként nem szokás, nem szabad.

A tüzeljétek el a gyomot Neked értelmetlen szöveg??? Ezt akkor inkább most nem magyaráznám...

Pont rossz irányban fogod fel a multikat is. _ Legynek szponzorok, _ de az egész parádénak csakis a zenéről, a mi zenénkről erről a duc-duc-ról kellene szólnia.

A Nagymamám a Márió a harmonikást szereti, én mégsem fikázom. ... Ugyan csak 23 éves vagyok, de már 10 éve folyamatosan a duc-duc az életem, és pl. ezzel a duc-duc zenével csinálom a Dunántúl leghallgatottabb esti rádióműsorát a Radio JAM-ben.

9. ...mi a rák köze van egy homo 'tüntetésnek' a témához??? ez hülyeség, ezzel azt akarod mondani, h aki aktivan részt vett a parádén az rosszabb, mint egy buzi?

"És kérdem még én, ki bízta meg azt a néger embert, hogy fellépjen? _" - Akkor most válaszolok. A dj-t egy közvetítőiroda, vagy hasonló vállalat juttatja kenyérhez, azzal, h fellepéseket szereznek neki.

És akkor most én kérdezek: TE VALAMI RASSZISTA ALLAT VAGY???

..., és talán jobb, ha nem is mondom, de szerintem nem az üveg Kőbányaitól voltak ezek olyan vidámak... " - Ebben teljes mertekben igazat adok neked, találkoztam egy sráccal meg az elején, ő mesélte nekem, h szülinapja van, és 20 DB extasy van nála... ez nagyon sajnálatos, de vannak ilyen drogos állatok....

"A rend, az hiányzik mostanában az életből." - mikor volt az életben utoljára rend??? Ne próbálj mar meg új közhelyeket kitalálni, ha nem vagy képes összehozni egy normálisat sem.
DannyBoy

10. Kösz. Mar azt hittem, hogy senki nem meri majd megmondani a tutit a normalis emberek nevében.
Flashy

11. Az angol tudásodról pedig annyit, hogy amennyiben a "weed" szót "gyom"-nak fordítottad, akkor úgy tűnik meg Woodstock ('69) előtt voltál fiatal.

12. Az ominózus utalása a homoszexuálisok korábbi felvonulására még elhallások nélkül is sértő néhány ember számára.

"...ők egyik irányból jöttek, visszafelé viszont már a mi fiataljaink vonulnak." Itt a "viszont" szó használatával olyan hatást ért el, mintha két, valamiféleképpen szembenálló csoportot festene le. Noha lehetséges, hogy a heteroszexuálisok (nyilván rájuk gondolt, amikor a Budapest Parádé közönségét illette, holott abban legalább annyi homoszexuális volt, ha nem több, mert itt anonim módon is megmutathatják magukat...) ellene vannak a homoszexuálisoknak, ezt ugye ismerjük, mégsem ildomos ilyen fordulatokkal élnie! Az említett mondatát ugyanis lehet úgy is érteni, hogy jöttek a buzik, lementek, kvázi lefolytak a csatornán (Andrássy), majd visszafelé már a tiszta víz jött.
Skulo

13. ... Valóban voltak félmeztelen nők, de ha jobban megfigyelted volna, észrevehetted volna, hogy csupán néhányan voltak, azok is a kamionok tetején, ami azért nem a tömegben az emberek mellett van, nem látható annyira jól, mint ha mondjuk az út közepén lenne. _Mindenki egyéni dolga, felelőssége, hogy mit iszik, esetleg mit nyom magába(ez utóbbi sajnálatos, de mindenki magának tartozik felelősséggel. Amúgy énszerintem nem volt sok drogos).

Ami a "lényeg"edet illeti, ez egy kölcsönös dolog, nekik is megéri, és nekünk is. Ugyanis a vállalatoknak jó reklám, mi pedig egy jót bulizunk. Fenyő

14. Szeretem a provokációkat. Az kell, az embernek kissé megszalad a pumpa, aztán - ha van rá belső igénye - magába néz egy kissé. Yesser

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!