Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Állami szerepvállalást a tartalomszűrésben

2003.10.10. 11:16
Re: Ki cenzúrázza a netet a gyereknek?

Kedves "tszalay" - gondolom Tamás!

Javaslom, nyílt leveledet ne tudjuk be írói munkásságod részének, korábbi cikkeid -ha "az" a tszalay vagy- és nyílt leveleid az aktuális téma ismeretéről árulkodtak, ez a mostani viszont nem. És bár biztos, hogy 7-8 év virtuális ismeretség kevés ahhoz, hogy megismerjelek, eddigi írásaid alapján a tényekhez ragaszkodó, a mostani leveledtől eltérően nem személyeskedő embernek ismertelek meg. "Állítólag" én az MTE kerekasztal beszélgetésén mondtam valamit. Azt gondolom, ha valamiről véleményt nyilvánítasz, már csak a praktikum okán is érdemes hiteles forrásból megismerni az eredeti álláspontot.

Kérlek, máskor fordulj nyugodtan hozzám, ha információhiányban szenvedsz. És kérlek, legalább egy Cc mezőbe írd be az e-mail címemet, ha már nyilvánosan megszólítasz. Úgy gondolom, még akkor is megillet a válaszadás joga, ha véleményem -hited szerint- gyökeresen különbözik a tiédtől. Ami persze annyira nem is biztos, mint amennyire te, hiányos információk birtokában, annak hiszed. Válaszomban a személyeskedő kitételekre -engedelmeddel- nem reagálnék, azonban a leveled érdemi részét nem hagyhatom válasz nélkül.

Valóban, a gyermekek biztonságos internetezése ügyében sürgettem, sürgetem és sürgetni is fogom az állami szerepvállalást. Azt persze magam is elismerem, a problémákra kitűnő megoldás volna a tökéletes és folymatos szülői nevelés és felügyelet, de lássuk be, objektív okai vannak annak, hogy ez nem mindig sikerül - kezdve az időhiánytól és a technika ismeretének hiányától sok egyéb okon át a gyakori szülői alkalmatlanságig. Nem véletlen, hogy például a dohánytermékek és szeszesitalok gyermekeknek való árusítása is tiltott, holott tekinthetnénk ezt is magánügynek. A szülők tulnyomó része ráadásul nincs tisztában az Internet jelentette veszélyekkel (mint ahogy persze annak előnyeivel, illetve a kockázat mértékével sem, de most nem erről beszélünk), a kisebbik, tudatos rész pedig nem mindig látja, a vitatható mértékben, de jelenlévő pornóval, rasszista tartalmakkal, aktív vagy hobbista pedofilokkal szembeni védekezésnek milyen technikai lehetőségei vannak.

Technikai megoldásokra szükség van. Ezt nem csak én látom így. Például az Internet napi használatában (és az oktatásban való felhasználásában) pár évvel előttünk járó, általad -leveled szerint- nem tisztelt USA-beli szabályozás (Children's Internet Protection Act, 2000) is a technikai megoldások szükségességét mondja ki. De maradjunk csak az EU-nál, ahol a Safer Internet Action Plan alapján foglalkoznak elég komolyan ezzel a témával, és alakítottak ki az enyémhez meglehetősen hasonló véleményt.

Ha kíváncsi lettél volna rá, szívesen elmondtam volna, milyen megoldást javasoltam. Például elmondtam volna, hogy a kikapcsolható szűrést javasoltam, tehát egy alaphelyzetben bekapcsolt szűrő a tudatos szülő egyéni döntése alapján kikapcsolható volna. Elmondtam volna, hogy személyre -azaz életkorra, fejlettségre, érzékenységre- és alkalmazásra -web, chatek, e-mail- szabott szűrési lehetőségek léteznek. Elmondtam volna azt is, mennyivel jobbnak tartom a szűrést a ma sajnos gyakori megfigyelésnél, amikor a szülő -vagy akár a tanár- kémkedik a gyermek után.

Nem rejtettem véka alá, sőt, hangsúlyoztam: szűrőszoftverek forgalmazásával foglalkozom. Azért foglalkozom ezzel, mert fejlődő területnek látom, és valóban, üzleti lehetőséget is látok benne. Ennek sikerességével kapcsolatban szerencsére saját tapasztalatom alapján más a véleményem, mint neked hipotéziseid alapján, de ha a független nemzetközi felméréseket nézzük, azok is az én tapasztalataimat támasztják alá. A szűrőprogramok tőlünk nyugatabbra a gyermekek védelmében is ugyanolyan szépen fogynak, mint a felnőttek esetében a SPAM-szűrők, a vállalatok esetében a web- és e-mail szűrők. És mivel a nyomorgó amerikai vagy angol iskolákat is támogatja az állam a szűrőprogramok alkalmazása érdekében, szerintem a hazai, anyagi javakban dúskáló intézményeknek is szükségük lenne egy kis támogatásra. Igaz ez persze a családokra, Internet-szolgáltatókra is.

Tamás, azt hiszem, most bakot lőttél. Lehet ugyan, hogy szerinted nekem "kinyilvánítani sincs jogom a véleményem", szerintem viszont legalább annyira -de nem is jobban- van, mint neked. Véleményem szerinted lehet "undorító", bár furcsállom, hogy ilyen sarkosan minősíted anélkül, hogy ismernéd. A véleményem, tessék, itt van. Kérlek, gondolkodj el rajta.

Baráti üdvözlettel,

Nemes Dániel
CyD [%]
stratégiai igazgató
filter:max
a SurfControl hazai képviselője