Gusztáv
3 °C
6 °C

Deja vu

2002.09.06. 08:35
Re: Október 20-án lesz az önkormányzati választás

Nemrégiben megkaptam az önkormányzati választásokra a "behívót" és a kopogtatócédulákat. Nem emlékszem, hová tettem őket. De most már nem is fogom előkeresni. Amióta választókorú lettem, minden választáson, népszavazáson részt vettem és szavaztam saját világképem szerint.

Ez most nem fog menni. Nem tudom, a többi kedves olvasó hogy van vele, de nekem az a benyomásom, hogy az utóbbi száz napban gyorsított eljárásszerűen végigpörgette jelenlegi igen tisztelt kormányunk az előző igen tisztelt kormányunk 4 évét. Indult a nagy igéretektől azután ökörséget ökörségre halmozva szépen pontosan ugyanazt csinálta mint - pedig nagyon reméltem, hogy nem kell soha így fogalmazni majd - a mindenkori kormány.

A tisztessséges, nyugodt, átlátható államigazgatás igéretének megvalósulása halva született (ha egyáltalán megfogant), az eszeveszett / szükséges (pártszimpátiától függően a nem kivánt törlendő) tisztogatásokkal, a Nemzeti Színház igazgatójának kinevezése és az autópályatender körüli bénázással, az SZDSZ kampánységével, és a sor sajnos tovább folytatható.

A balhék kezelése pontosan ugyanúgy folyik, ahogy azt a Fidesz vezette kormányzat idején megszokhattuk. Valami durvát dobtak be rólunk? Mondjunk valami még durvábbat róluk, tereljük el a figyelmet. Medgyessy ügynökmúltjának kipattanása hogyan lett kezelve? Nem józanul, belátással, (lemondással,) hanem - és itt fedezzük fel a párhuzamot a megfigyelési üggyel - visszadobálással, Mécs bizottsággal. Mit mondott ilyenkor a Fidesz? Rosszak vagyunk? Ők rosszabbak, és különben is kommunisták. Mit mond ilyenkor az MSZP-SZDSZ? Rosszak vagyunk? Ők rosszabbak, és különben is tolvajok.

Ha jól emlékszem, a 2002-ig tartó parlamenti ciklus közepe felé kezdtek megjelenni a Gazdasági Minisztérium a kormány munkáját dicsőítő plakátjai. A végére már eljutottunk a "Jó kezekben az ország..." kezdetű közpénzen fizetett reklámokig. Egyelőre kicsiben, de ez zajlik az újak részéről is. A kormányzati portálon külön szekció foglalkozik a száznapos program megvalósulásával. Úgy látszik az MSZP betegesen az előző kormánypártoktól kölcsönzi fősorait: a "nyugodt erő" után itt az "amit a Fidesz megigért, azt a kormány teljesítette" sorra erősen hajazó 100 nap = 100. Ezzel még nincs nagy baj attól eltekintve, hogy elég nagy idiotizmus, de a módszerek is hasonlítanak: a kormányzati portál ugye egy közpénzen fenntartott ügyfélszolgálati iroda lenne. De rá bírtak tenni még egy lapáttal, Ti is találkozhattatok a szép sárga-kék bannerrel. Meg lennék lepve, ha az MSZP és az SZDSZ mondjuk mandátumaik arányában saját pártzsebébe nyúlt volna. Minek, amikor övék a sokat emlegetett üvegzseb? Csak akkor meg mit kispályáznak: 100 nap = 100 plakátot minden okmányirodába! Csak akad valami havernak nyomdája.

Akkor most mi is van? És hol az ellenzék? Ha jól vettem észre, sajnos az utca és a parlament között egerészik, nyalogatja sebeit, önigazol és "polgári nyilvánosság"-ra vágyik. Itt a sok téma, van mit nyomatni, szemre vetni. Nem hinném, hogy ehhez saját tévé kéne. A "mindenkori kormány" elérte, hogy ne akarjak elmenni szavazni. De ha már a kormány mindig rossz, legalább az ellenzék ne legyen mindig az. Talán még egy jó kormányt is kicsikarhat. Bár erre igen csekély az esély.

Magócsi Márton

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!