Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Otthon maradnak a 'jóérzésű szurkolók'

2003.06.02. 15:46
Re: Futballünnep

Ha ilyen okos cikkeket tud írni, azt tanácsolom Önnek, járjon ki sportrendezvényekre, Ferencváros-mérkőzéskre, üljön le bárhol a lelátón, és háborodjon fel azon, hogy a nézőtéren "köztörvényesek vannak, auschwitzi vonatosat játszanak, vadállati dühvel üvöltöznek a futballistára, bíróra, drukkertársra, kórusban zsidóznak, cigányoznak, ami éppen az alkalomnak megfelel". Menjen oda a hangadókhoz, és kérje meg őket, hogy ne tegyék ezt, viselkedjenek, szurkoljanak kulturáltan, kérdezze meg tőlük, vajon ők is alvilági csoportokból érkező köztörvényesek-e, a büszke, öntudatos igenlő válasz után pedig illedelmesen, de határozottan szólítsa fel őket, hogy azonnal hagyják el a stadiont, és ne rontsák el a jóérzésű szurkolók szórakozását, akiknek elegük van abból, hogy továbbra is csak "úgynevezettek" legyenek.

Ön bizonyára még sohasem járt Fradi-meccsen, mert ha járt volna, akkor tisztában lenne azzal, hogy szurkolók jó része elítéli az Ön által felsorolt viselkedési formákat. Ez a "jó rész" sajnos egyre kisebb, de nem azért, mert a jóérzésűek asszimilálódnak, hanem azért, mert inkább otthon maradnak, a legközérthetőbben - és számukra, igazi szurkolók számára talán a legfájdalmasabban is - így fejezve ki az Ön által olyannyira hiányolt felháborodásukat, elhatárolódásukat.

Talán Önnek is feltűnt már - hiszen egy bő évtized bízvást tekinthető elég hosszú időnek ahhoz, hogy egy tendencia szembeötlő legyen -, hogy milyen üresek manapság az Üllői úti széksorok. Elhiheti, ennek nem csak a magyar futball minősége az oka, hiszen otthon még így is a karosszékbe csalogatja a játék igazi híveit. Az oly sok ember által rajongásig szeretett Fradi esetében az ok sokkal inkább a már említett felháborodás, elhatárolódás, sőt, a randalírozóktól való félelem.

Cikke többi bekezdésével többé-kevésbé (tehát nem maradéktalanul) egyetértek ugyan, de a személyes érintettségem mmiatt - én is "úgynevezett jóérzésű" szurkolónak tartom magam - nem hagyhattam szó nélkül az idézett passzust, és megkérem Önt, ne a jóérzésűeken köszörülje a nyelvét, mert ők ugyanúgy áldozatai ennek a mostoha helyzetnek, mint a pénteken brutálisan bántalmazott Szentes Lázár és Tököli Attila.

Gáspár Endre