József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ne lehessen gazembereké az éter!

2005.04.01. 08:29
Miközben a Magyar Királyi Rádió folyamatos médiaháborúban edzett veterán munkatársai azon izgultak, hogy az új elnököt megválasztó kuratóriumba április első napján a Magyar Kutyaszánhajtó és Canicross Szövetség delegálhat-e tagot, avagy a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek Diákjainak Országos Szövetsége, a budapesti FIKSZ Rádió tojózik a nagypolitikára, és "Ne lehessen gazembereké az éter" címen médiaetikai plakáthadjáratot folytat városszerte.

Villanyoszlopokról vicsorg ránk a bilincses pofa, és a FIKSZ emblémája mellett közli a FIKSZ: Azt akarjuk, hogy csak büntetlen előéletű személyek lehessenek a rádió- és televízióállomások tulajdonosai és főszerkesztői.

Miért éppen most, és miért éppen a FIKSZ? És mi is ez a nagy akarás? Az "eksön" előzménye, hogy a FIKSZ-ben 2003-ban elszabadult a pokol: tapasztalatlan és ügyetlen fazonok vették kezükbe a rádió irányítását. Fél év múlva új elnököt választott a szervezet, aki ahelyett, hogy bábként viselkedett volna, nagyvonalúan kirúgta az előző garnitúrát. A menekültek a FIKSZ-szel azonos frekvencián - 98 MHz-en - sugárzó Civil Rádióban találtak melegded hajlékra, sőt, a FIKSZ édestestvér rádiójának támogatásával egy új rádiót is létrehoztak, Fúzió néven. A Fúzió tavaly decemberben pályázatot is nyert az ORTT-nél egy kisközösségi frekvenciára, csakhogy a Fúzió vezetője még a FIKSZ stúdiójában egy heves intellektuális eszmecsere lezárásaként akkorát húzott be a FIKSZ alapító főszerkesztőjének, hogy annak elrepedt a bordája.

Feljelentés, nyomozás, ügyészségi vádemelés. S ekkor tudta meg a FIKSZ, hogy még akkor is szerződést kötne a médiahatóság a derék Fúzióval, ha akasztófa várna az új rádió vezetőjére. A FIKSZ nyelt egyet, majd jött az újabb meglepi: a Színes bulvárlap 2005-ben (!) "Vérfürdő a FIKSZ Rádióban" címmel élménybeszámolót közölt arról, hogy 2003 októberében az új elnök ököljogot alkalmazott. A cikk szerzője az egyik kirúgott rádiósra hivatkozott - amúgy ebben a műfajban nem ez volt az első ilyen dolgozat. De ez már a FIKSZ-nek is sok volt: azt kérte a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete (asszociációkra is serkentő rövidítéssel: Szaráma) vezetőségétől - amelynek amúgy alapító tagja -, hogy védje meg már őket a folyamatos rágalmazásoktól. Merthogy a Szaráma egy úgynevezett szakmai érdekvédelmi szervezet. Úgy bizony. Ámde a védelem elmaradt. A FIKSZ meg úgy gondolta, majd ő megmutatja. Eszébe jutott hát, hogy a rádiót létrehozó egyesület hajdanán polgárjogi mozgalom volt; nosza, retró! Így találták hát ki, hogy az ORTT-hez és a nyilvánossághoz fordulnak a példaként szolgáló esetek elkerülése érdekében.

A FIKSZ egyelőre elérte a célját: ha a gazemberektől még nem is tudták megtisztíttatni az étert, az ORTT még nem reagált, ám a FIKSZ-re zizeg mindenki, akinek elege van a "médiamoslékból". De értelmes-e a FIKSZ célkitűzése, amely már régen túllépett a példaként szolgáló ügyön?

Ballai Éva médiajogász azt mondta a Klubrádióban, hogy az erkölcsi bizonyítvány önmagában nem bizonyíték arra, hogy valaki nem követett el bűncselekményt. Nem jogszabályokkal, hanem belső etikai kódexekkel, önként vállalt normákkal lehet tartalmasabbá és erkölcsösebbé tenni a médiát. A FIKSZ szerint viszont, ha egy csecsemőgondozó nőtől is megkövetelik az erkölcsit, akkor a rádiók és tévék tulajdonosaitól és vezető munkatársaitól még inkább kellene. Mert a szakma még nem tart ott, hogy önként mondjon le a sunyiságról és hazudozásról. Persze, még korai lenne levonni a következtetést: etikus magatartásra csak a bölcsődében számíthatsz.

Mindeközben a Szaráma ügyvivői éppen kizárni szeretnék a renitens FIKSZ-et, vagy legalábbis az alapító főszerkesztőt, s a szervezet irodavezetője létrán szökellve próbálja eltávolítani a bilincses pofát az Ó utcai székházról.

Éljen a szabad, közösségi rádiózás!

Gibzo