Mit fizetünk meg az illetékbélyeggel?

2003.03.04. 12:29
Re: Állampolgár és az okmányirodák

Az okmányirodákon megszenvedhető viszontagságok irigylésre méltó türelemmel megirt összefoglalója késztetett arra, hogy egy - már régóta foglalkoztató - kérdést a közé bocsássak.

Miért is kerül a jogosítvány újraérvényesítése 4,000 forintba, az útlevél mégtöbbe, a személyi igazolvány meg talán annál is többe (bár lehet, hogy ez utóbbi speciel olcsóbb..)? Mi indokolja, hogy illetékbélyegben másodszor is kifizessük, amit egyszer már kifizettünk?

Mert hát amikor adót fizetünk, akkor - nemi egyszerűsítéssel - összedobjuk azt a közpénzt, amiből az adminisztráció, a hivatalok, a közszféra működik. Ha nem tévedek, az adónkból fedezi a költségeit sok más hivatal mellett a Belügyminisztérium is, így tehát az Okmányirodák alkalmazottai is "közalkalmazottak". A nagy központi kalapból azért fizetjük őket, hogy minden munkanapon újra és újra iktassanak, pecsételjenek, gémkapcsozzanak, és elvégezzék mindazt a sok fontos teendőt, aminek eredményeként okmányokhoz jutunk.

Vagyis: tévedek-e, ha úgy gondolom, hogy kétszer vagyunk kénytelenek fizetni ugyanazért a szolgáltatásért, amikor az adónk befizetése után illetékbélyegben is hozza kell járuljunk ahhoz a sok-sok okmányügyi teendőhöz? Némi egyszerűsítéssel élve: akkor tehát az adónkból fizetjük az ügyintézők napi nyolc órai munkáját, az illetékbélyegekkel pedig azt fizetjük meg, hogy egy-egy okmánnyal az ügyintézők dolgozzanak is?

Persze az is lehet, hogy az illetéket nem közvetlenül az adott okmány elkészítéséért kell kifizessük, vagyis nem a konkrét munkavégzés maga - pecséttel, szignóval, indigóval - kerül több ezer forintba.

De akkor azt nem adónak hívják véletlenül?

És meg valami, amit sose értettem igazán. Állampolgárként jogom kell legyen ahhoz, hogy ezt a státuszt megfelelő dokumentumokkal igazolhassam. A személyi igazolványt nem én igénylem, hanem az állampolgárságom okán "jár" nekem. Csakúgy, mint az útlevél - a vonatkozó alkotmányos jogok alapján.

De miért kell, akkor egyáltalán fizessek ezekért?

eury  • Hírek
  • Hírek