Vajon s mikor lészen jó Magyarországon Krassónak újra emlékfája?

2002.11.05. 11:34
Re: Krassó emléktáblát avattak Londonban és Budapesten

"Igen későn, halála után csaknem tizenegy évvel avattak először emléktáblát Krassó György tiszteletére, igaz, akkor mindjárt kettőt is" - írja a szerző. Valójában 1992. október 19-én, halála után egy évvel, a hatvanadik születésnapja alkalmából állítottunk először táblát Krassó Györgynek az akkor ültetett diófájánál a londoni Russell Square-en.

A londoni eseménnyel egyidőben Magyarországon a Krassó György Barátai (KGyB) elnevezésű társaság - amelynek tagja volt Bogád Zoltán, a cikk írója is - a Parlament előtt ültetett fát és avatott táblát. A felirat Krassóról mint a parlamenten kívüli demokrácia képviselőjéről emlékezett meg. A KGyB tagjai mellett jelen voltak és beszéltek parlamenti képviselők (talán még Göncz Árpád is?). Az eseményről beszámolt az aznapi sajtó.

A Kossuth térről a fa és a tábla is hamarosan eltűnt, de ötlet nem vész el, csak átalakul. Ma ugyanazon a helyen, közel a 2-es villamos megállójához a környezetvédők fája és emléktáblája található. A Russell téri fácska szépen növekszik, de a tábla itt is elveszett a park tavalyi felújításakor, ezt állítottuk most vissza barátok, a Magyar Kulturális Központ és a helyi tanács segítségével.

Végezetül még megkerdezném, vajon s mikor lészen jó Magyarországon Krassónak újra emlékfája - és nem tölgyfa, ami hatalmat és erőt jelent, hanem diófa, ami az elkövetkező nemzedékekről való gondoskodást jelképezi.

Háy Ágnes (Krassó György élettársa)
London