Ilona
17 °C
33 °C

Túl drágák a műsoros CD-lemezek

2003.09.04. 17:42
Az ismerőseim körében végzett szerény szóbeli felmérés alapján én is azt látnám jónak, ha a kiadók csökkentenék a lemezek árát. A hiedelemmel ellentétben nem nagyon foglalkoznak az emberek zeneletöltéssel, többek között én sem. Viszont szeretem, ha egy anyag eredeti formában van meg nekem. A felmérés azt mutatta, hogy van egy olyan tűréshatár az árakban, amely fölött az ember nem veszi meg a lemezt, hiába szeretné.

Az aktuális külföldi előadóknál ha sima, maximum 10-14 számos CD-ről van szó, akkor ez a határ 3500 forint, a friss kibocsátású magyar lemezeknél 2800-3000 forint között. A régi magyar számokat tartalmazó lemezeknél (pl. Edda, Hungária) ez az összeg 1800-2200 forint között húzódik. A legszomorúbb az, hogy ezeknél a lemezeknél, amiket már csak nosztalgiából is szívesen venne az ember, meg azért, hogy a gyerekeit megismertesse velük, s ahol a stúdió és zenei elsődleges előállítási költségeket nem kell megfizetni, nincs érdemi árkülönbség (legalábbis a kiskereskedelben nem látszik) az új kibocsátásokhoz képest.

Véleményem mindenképpen jelenthet útmutatást a hanglemezkibocsátók számára, tekintettel arra, hogy a megkérdezett ismerősök olyan személyek, akik havi jövedelme magyaroszági szinten elég jónak számít, s a kiadók valószínűleg potenciális vásárlóknak tekintenék őket. (Talán mások is vannak így.) Én a fenti árak mellett havi két CD-t vennék, így azonban továbbra is legfeljebb évi 5-6 darabot fogok. Szívesen vennék tájékoztatást arról, ha esetleg lenne olyan fórum, amely ezzel a témával foglalkozna.

Kolozsvári László