Olivér
4 °C
8 °C

Túl drágák a műsoros CD-lemezek

2003.09.04. 17:42
Az ismerőseim körében végzett szerény szóbeli felmérés alapján én is azt látnám jónak, ha a kiadók csökkentenék a lemezek árát. A hiedelemmel ellentétben nem nagyon foglalkoznak az emberek zeneletöltéssel, többek között én sem. Viszont szeretem, ha egy anyag eredeti formában van meg nekem. A felmérés azt mutatta, hogy van egy olyan tűréshatár az árakban, amely fölött az ember nem veszi meg a lemezt, hiába szeretné.

Az aktuális külföldi előadóknál ha sima, maximum 10-14 számos CD-ről van szó, akkor ez a határ 3500 forint, a friss kibocsátású magyar lemezeknél 2800-3000 forint között. A régi magyar számokat tartalmazó lemezeknél (pl. Edda, Hungária) ez az összeg 1800-2200 forint között húzódik. A legszomorúbb az, hogy ezeknél a lemezeknél, amiket már csak nosztalgiából is szívesen venne az ember, meg azért, hogy a gyerekeit megismertesse velük, s ahol a stúdió és zenei elsődleges előállítási költségeket nem kell megfizetni, nincs érdemi árkülönbség (legalábbis a kiskereskedelben nem látszik) az új kibocsátásokhoz képest.

Véleményem mindenképpen jelenthet útmutatást a hanglemezkibocsátók számára, tekintettel arra, hogy a megkérdezett ismerősök olyan személyek, akik havi jövedelme magyaroszági szinten elég jónak számít, s a kiadók valószínűleg potenciális vásárlóknak tekintenék őket. (Talán mások is vannak így.) Én a fenti árak mellett havi két CD-t vennék, így azonban továbbra is legfeljebb évi 5-6 darabot fogok. Szívesen vennék tájékoztatást arról, ha esetleg lenne olyan fórum, amely ezzel a témával foglalkozna.

Kolozsvári László

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?