Árpád
-2 °C
3 °C

Eláraszt a bóvli

2002.07.22. 16:03
Re: Mondjuk vagy mutassuk?

Szerintem nem minden van úgy ahogy látod. A pénzes-zsákokon ülő zsugori kiadó, az extraprofittal. Ez a kép alakul ki a naiv lemezhallgató-egy-pont-nullában. Az én meglátásom szerint sokkal árnyaltabb ez a kép. A kultúrairányító, illetve -elrontó kiadók bélyegét is több fórumban cáfolták már.

Én úgy látom: Ha az általad ideálisnak elképzelt állapot állna be, miszerint minden zeneszerző, remixelő, és egyáltalán akinek ilyen ihletettsége van szépen feltenné a netre az épp aktuális művét, a műélvezők pedig bátran hallgathatnák, akkor nem lennének igazi nagy sztárok, nem lennének stadionkoncertek, mert senki sem tudná finanszírozni. Ez még nem feltétlenül baj, mert ha több kisebb kasszájú előadó összeáll, még csaphatnak nagy mókát, és talán nem is baj, ha egy eseményen sok kisebb produkció élvezhető, a mostani gigaprodukciók helyett. Az, hogy szegény egybites rajongóknak nem lenne kiért rajongani, azt most szintén nem veszem hibának, találnának maguknak más rajongani valót, mondjuk sportolót. Szóval senki sem ismerne senkit, csak nagy ismeretlen massza lenne, összevissza keringő zenei motívumokkal, olyan népdalszerűen.

Ami viszont szerintem komoly probléma lenne: nem lenne eredeti ötlet. Illetve amint kijönne, azonnal lecsapna rá valaki más, és úgy reklámozná, mintha a sajátja lenne. A széles rétegeket nem érintő rétegzenék totál kipusztulnának. Ugyanis a nagy és gonosz, sőt ízlésromboló kiadók rengeteg buktát bevállalnak, csak azért mert az valóban jó zene, valóban művészi érték (nem tisztem megítélni művészetet az amúgy is roppant nehéz). Viszont ha nincs a kommersz után bejövő nagy della, nincs miből fedezni a művészek buktáját. Ők maguktól pedig tőke hiányában még a szomszéd kislány figyelméig sem jutnak, nemhogy lemezhez.

Az állapotok, jól látszik, nem ideálisak, nem tarthatóak. De ne várd annyira a szabad zeneáramlás, a kiadók összeomlásának csodáját, mert sokkal rosszabb lesz mint hinnéd. Mindent eláraszt majd a kommersz, másolt műanyag bóvli. Akiknek meg ez nem tetszik, szűk zárt, védett társaságokban a mostaninál sokkal szűkebb, de sokkal jobban védett körökben fognak publikálni, és a műremekek még sokkal kevesebb emberhez fognak eljutni, mint a mostani oly átkos kiadós világban.

Én nem bánnám, ha mindkettőnk meglátásánál jobb, kedvezőbb lenne a jövő, de mérget nem vennék rá, hogy tényleg jobb lesz.

P.V.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?