Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Gyengén szólt az örömkórus

2003.08.22. 11:13
Re: Füttykoncert az Örömkoncerten Medgyessynek

Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy személyes érintettségem, feleségem is énekelt a kórusban, talán egy kissé torzítja a véleményemet, illetve nem vagyok hangtechnikai szakértő, ami a szakmai részekkel kapcsolatos véleményem hitelességét áshatja alá, tehát amatőrként írom ezt a levelet, egy olyan rendezvényről, 99,9%-ban amatőrök léptek fel.

Amatőrök, de a szó azon értelmében, hogy hobbiból, szórakozásból énekelnek, illetve zenélnek csupán azért, mert szeretik. Az ő örömükről is szólt ez a koncert és arról a temérdek munkáról, amit belefektettek a felkészülésbe. Ez a sok ember, beleértve a karmestert, megérdemelte volna szerintem, hogy komolyan vegyék a munkájukat és ne azt vegyék észre a TV közvetítésen egy nappal később, vagy még aznap este, amikor az arcukat keresik a tömegben a videófelvételen, hogy a kórus hangjából nem hallatszott az ég világon semmi. "4000 ember" szerepelt a hivatalos tájékoztatón, és szükség is volt rá, hogy felhívják erre a figyelmet, mert a Hősök terén a síremlék közelében kb. 15-20 ember hangjának megfelelő hangerővel "bömbölt" a kórus hangja és az Örömóda alatt a körülöttem állókkal azt találgattuk, vajon miért nem énekelte a teljes kórus a német nyelvű részt, miért csak egy apró része. Mert lehet, hogy nagy a tér és nehéz behangosítani 4000 embert, akik mellesleg a kiénekelték a maximumot magukból, de az mégiscsak képtelenség, hogy a fuvola hangja jobban hallatszik, mint az énekeseké! Vagy, ha nem lehet, akkor ne ott rendezzék a koncertet, ennyi az egész.

Minden rendben is lett volna, ha, miután észrevették a hibát, javítják a hibájukat a hangosításért felelős személyek, de ez nem történt meg, és a toborzó ének alatt a férfikar kb. olyan hangon morajlott, mintha direkt szóltak volna nekik, hogy halkan, mert különben leszakad alattuk az állványzat.

Mivel már több embertől hallottam hasonló véleményt, úgy gondolom megérne egy rövid hírt az oldalukon ez is, nemcsak a miniszterelnök beszéde, akár ezen levél képében is, mert legalább annyit megérdemelnének az énekesek, hogy valaki elnézést kérjen tőlük azért, hogy kevésbé hallatszott a hangjuk, mint a közönségé egy közepes színvonalú meccsen, pedig oda nem is járnak 4000-en.

Köszönettel,

Vizkeleti Gábor