Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem történt jogtalan tanszékvezetői kinevezés a Pázmányon

2003.10.24. 15:34
Re: Jogtalan tanszékvezetői kinevezés a Pázmányon?

Az 'Index' című elektronikus hírújság általában pontos, gyors és aktuális tájékoztatásáról ismert, egyebek között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-és Államtudományi Kar hallgatói és oktatói körében is. Örömünkre szolgál, ha karunkra vonatkozóan információk jelennek meg a honlapon. Éppen ezért meglepő, hogy ellenőrizetlen forrásokra támaszkodva, alapjaiban valótlan híreket közöl "Jogtalan tanszékvezetői kinevezés a Pázmányon ?" címmel, sértve ezzel nem csupán a Kar, hanem egy oktató kolléga jóhírét.

A tényekre szorítkozva: a Kar tanszékvezető egyetemi docense, dékánhelyettese, El Beheiri Nadja 1994 valóban anyanyelvi vendégtanárként osztrák ösztöndíjasként segítette az ELTE jogászképzését. Ezen ösztöndíjat váltotta fel a római jog oktatásával. Jogi diplomát a Bécsi Egyetemen szerzett 1992-ben, amelyet 1999-ben ismertek el egyenértékűnek. Ez a határozat valóban nem helyettesíti az egyes pozíciók betöltéséhez szükséges más szakképzettségi elismerést - pl. ügyvédi gyakorlatot csak szakvizsgával folytathatna.

El Beheiri Nadja ugyancsak Bécsben 1995-ben szerzett magiszteri fokozatot, melyet 1999-ben a posztgraduális doktori képzésben megszerzett végzettségi szinttel egyenértékűnek ismert el a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ. A diploma és fokozat egyenértékűsége tehát adott, a szükséges oktatói gyakorlat nem különben - alapítása óta, tehát 8 éve oktat római jogot a Karon -, így sem szakmai, sem jogi akadálya nincs és nem is volt az egyetemi docensi, illetve tanszékvezetői kinevezésnek. A kérdéses dokumentumok hozzáférhetők a Kar Dékáni Titkárságán.

Dr. Bándi Gyula
egyetemi tanár, dékán