Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Horváth Ágnes már hat éve megdöbbenhetett volna

2007.06.21. 18:06

A szokottnál is nagyobb érdeklődéssel olvastuk Horváth Ágnes egészségügyi miniszter hollandiai látogatásának hírét az Index internetes újságban 2007. június 9-én.

A figyelem nem meglepő manapság az orvosok részéről, hiszen szakmánk képviselőit számos vonatkozásban érinti a most zajló egészségügyi reform, de a szokottnál nagyobb érdeklődés ezúttal a hír egy olyan mondatának szólt, amely a miniszter döbbenetét váltotta ki.

„A kardiológiai osztály katéteres részlegén szintén a megszokottól eltérő környezetet alakítottak ki, itt a betegek egy új technológiának köszönhetően (a csuklón keresztül vezetik be a katétert) csak egy napig, és csak nappal tartózkodnak.” Ezúton szeretnénk tájékoztatni a Minisztérium és sajtó képviselőit, továbbá az Index hírportál olvasóit, hogy a Szegedi Kardiológiai Központban 2000 óta végezzük rendszeresen ezzel az „új” technológiával a szívkatéterezések túlnyomó részét, 2006-ban például a több, mint 6000 beavatkozás 70%-át.

A Dél-alföldi Régió betegei már ezrével tapasztalhatták ennek az eljárásnak előnyeit, az Országos Egészségbiztosító Pénztárnak és az Országos Intézetnek küldött jelentéseink tartalmazzák is ezt az információt. Az első négy-öt évben nem keltettünk túl nagy feltűnést, mert akkor még egyedül álltunk ezzel a módszerrel, de miután számos szakember eljött hozzánk megtanulni ezt a módszert, ma Magyarország szinte minden szívkatéteres centrumában alkalmazzák a csukló ütőerén keresztüli vizsgálatokat és kezeléseket.

Hallani lehetett a szegedi példáról korábban is, hiszen 2000 óta hazánkban, valamint külföldön is (az USA-ban, Lengyelországban, Franciaországban és Szerbiában) beszámoltunk ezzel kapcsolatos eredményeinkről.

Számunkra kissé fájdalmas mondata az Index hírének, hogy „a tágas, ízlésesen berendezett helyiségben olasz bőrből készült nyugágyak sorakoznak, lehetőség van továbbá internetezésre, egy fotelokkal körbevett plazmatévén pedig filmeket lehet nézni”, hiszen a mi betegeink zsúfolt folyosókon és várótermekben üldögélve töltik ugyanezt az időt.

Úgy véljük azonban, hogy ennek az – egyébként valóban nem nagyon könnyen és gyorsan megtanulható - eljárásnak a lényege nem a bőrfotel és a plazmatévé, hanem a beteg biztonsága, kényelme és bizalma, amit ezzel az „új technológiával” fel tudunk bennük kelteni. Jelenleg ez kárpótolja a magyar betegeket és bennünket is a luxuskörülmények elmaradásáért, és ez a lényeg az, ami nemcsak Hollandiában, hanem az Alföld délkeleti sarkában is tanulmányozható.

A Szegedi Tudományegyetem Szívkatéteres Laboratóriumának minden munkatársa nevében Prof. Dr. Forster Tamás, Dr. Ungi Imre