Eleonóra
-1 °C
2 °C

Amikor a kalózmásoló visszaüt

2005.11.27. 23:43

Micsoda pikáns kis fiaskó! A rendőrség nyilatkozatháborúzik, amit a HVG idei 46. számában megjelent "Bűnös városok" c. írás váltott ki. A történet azzal kezdődött hogy a hetilap vette a fáradságot, és összeállított egy kimutatást a magyarországi bűnözés területi eloszlásáról. A cikk hosszasan csámcsog a honi bűnözési statisztikák katasztrofális minőségéről vagy hiányáról, majd bemutat egy, a meglévő információkból összesilabizált bűnözési toplistát.

Az olvasó legnagyobb meglepetésére olyan városok kerültek az élbolyba, mint Visegrád vagy Tokaj. Nos, mint az a rendőrségi reakciókból az olvasók (és befektetők) megnyugtatására kiderült, nem a turistákra specializálódott zsebesek és a hétvégi házakra specializálódott betörők hozták ilyen magasra az eredményeket, hanem elsősorban a szerzői jogi ügyek.

Figyeljünk csak! Nem is bűnözők, hanem csak amolyan ügyek. Ja, hogy azok nem is komoly bűnözők, mert csak szerzői jogokat sértegetnek. Gondolom a rendőrség felderítési mutatóinak kozmetikázásához kiváló alapanyagul szolgálnak a játékprogramokat és NOX-lemezeket illegálisan másolgató gimnazisták.

vajon miből tevődik össze a yard munkájának hatékonysága

Ami a kiszabható éveket illeti sajnos a rendőrség tudomására kell hoznom: ezek a kalózmásolók sokkal súlyosabb bűncselekményeket követnek el, mint a súlyos testi sértést okozó rablótámadások elkövetői.

Hogy nincs igazam?

Hát csak tessék megkérdezni a rendőrséget amúgy is rendszeresen továbbképző ASVA, BSA, Artisjus, ProArt és hasonló szerzői jogvesztő szervezetek ez ügyben nyilatkozó szakértőit! Csak be kell ülni egy mozielőadásra, és nem lekésni a reklámblokk végét! Ott majd vizuálisan is megmutatják, miféle bűnözők ezek, és akkor majd lehet rettegni.

Persze a szemforgatást végre jó lenne tényleg abbahagyni, és tiszta vizet önteni a pohárba. Jelenleg Magyarországon semmiféle statisztika sincs arról, vajon miből tevődik össze a yard munkájának hatékonysága, rendőreink között mennyi sikerdíjat osztanak szét a különféle gazdasági érdekcsoportok lobbiszervezetei, és vajon hány nehezen felderíthető erőszakos bűncselekményt szőkítenek ki a statisztika kozmetikázása érdekében.

Amíg ezt nem sikerül tisztázni, addig pedig legyenek szívesek egyeztetni a polgármesterrel, vajon érdemes-e saját városuk lakóit kriminalizálni egy kis ASVA-csont reményében?

Málnás István