Ödön
1 °C
11 °C

Róma a pápista Debrecen

2007.10.21. 09:58
Sejti-e Ön drága olvasó, mik történnek a külföldi magyar kulturális intézetek falai között az úgynevezett szürke hétköznapokon? Hogy mire fordítják a zsebünkből eltalicskázott bankjegyeket, úgyis mint adóforintok? Ebbe a - mondjuk ki bátran - boszorkánykonyhába enged ritka bepillantást Bianco Celeste (ál)nevű olvasónk, aki jelen volt egy izzadságszagú eseményen a Római Magyar Akadémián.

Magyarország:Olaszország:Anglia:Németország
Eredmény: 1956
Színhely: Római Magyar Akadémia
Fizető néző: 0
Nem fizető néző: 103
Vezette: Gianni Cerquetti
Tudósító: Bianco Celeste


Ha valakinek az a szerencse jut, hogy Rómába betérhet egy bárba, még a legelvetemültebb (Di Canio-jelvény a mellen, kék sál a nyakban, grappa a kézben.) Lazio-drukkerek is ismerik Amadeo Amadeit, a Róma egykori középcsatárát. Ellenpéldaként mondhatnánk, hogy az Aranybikában is tudnak Dzsuzsák Balázsról, de Magyarország mindig is a minőségről volt híres, tehát nincs mit ezen csodálkozni.

Amadei 1939 és 1948 között játszott a "Pápista Debrecenben" (Lásd: Kálvinista Róma), a mai napig ő a legfiatalabb, aki a Seria A-ban debütált. 15 éves, kilenc hónapos és 6 napos volt. Maldinit hozzá képest aggastyánként vezényelték a csatasorba.

1949-ben Budapesten játszott a magyar válogatott ellen (1:1) és 1953-ban is azzal próbálkozott, hogy a magyar védőknek visszaadja, hogy I. (Nagy) Lajos kétszer is elfoglalta Nápolyt. (Amadei ekkor már ott játszott pre-Carecaként.) A római Olimpiai Stadion felavatóján, azonban mi álltunk bosszút András herceg meggyilkolásáért. Hármat kaptak a digók, az "Il colonello" vezényletével.

Amadei 87 éves, minden bizonnyal magyar vér folyik az ereiben, mint minden híres embernek a világon. Csak egy bizonyíték: kívülről tudja az "Aranycsapat" összeállítását, és Deák "Bamba" nevét is tökéletesen ejti ki. Nem beszélve arról, hogy még mai is boldogság tölti el, az Albionban történteken, ellenben a berni Drang nach Grosicsot a világ legnagyobb igazságtalanságának tartja.

Hogy mindezt miért? Mert a Római Magyar Akadémián október 18.-én este bemutatták Luigi Bolognini (La Republica) könyvét, az "Aranycsapatról," Magyarországról és 1956-ról. A pályán jelen volt még: Nando Dalla Chiesa (Prodi-time) sportügyi államtitkár (Igen kedves Népsport/Nemzetisport olvasók! Apja az a Carlo Alberto dalla Chiesa csendőrtábornok volt, akit Palermóban öltek meg, de nem azért, mert nem a rózsaszíneknek drukkolt.), Gianni Cerquetti (Raisport) újságíró, aki 2003-tól az olasz válogatott meccsek közvetítője (Liberté! Egalité! Grazie Trezeget!), valamint Mihályi Géza (RAI) újságíró, aki Vácott nézte volna a meccset, de a börtönben akkor még ezt nem lehetett, hiszen a svéd modellnél akkor még jobbnak tartották a "Gulag-lájtot." Na és maga Amadeo Amadei (Frascati), aki eddig 423 meccset játszott és 174 gólt lőtt. Ezen az estén is remek formában volt, a statisztikusok nyugodtan a neve mellé írhatnak még egy gólt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?