Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Róma a pápista Debrecen

2007.10.21. 09:58
Sejti-e Ön drága olvasó, mik történnek a külföldi magyar kulturális intézetek falai között az úgynevezett szürke hétköznapokon? Hogy mire fordítják a zsebünkből eltalicskázott bankjegyeket, úgyis mint adóforintok? Ebbe a - mondjuk ki bátran - boszorkánykonyhába enged ritka bepillantást Bianco Celeste (ál)nevű olvasónk, aki jelen volt egy izzadságszagú eseményen a Római Magyar Akadémián.

Magyarország:Olaszország:Anglia:Németország
Eredmény: 1956
Színhely: Római Magyar Akadémia
Fizető néző: 0
Nem fizető néző: 103
Vezette: Gianni Cerquetti
Tudósító: Bianco Celeste


Ha valakinek az a szerencse jut, hogy Rómába betérhet egy bárba, még a legelvetemültebb (Di Canio-jelvény a mellen, kék sál a nyakban, grappa a kézben.) Lazio-drukkerek is ismerik Amadeo Amadeit, a Róma egykori középcsatárát. Ellenpéldaként mondhatnánk, hogy az Aranybikában is tudnak Dzsuzsák Balázsról, de Magyarország mindig is a minőségről volt híres, tehát nincs mit ezen csodálkozni.

Amadei 1939 és 1948 között játszott a "Pápista Debrecenben" (Lásd: Kálvinista Róma), a mai napig ő a legfiatalabb, aki a Seria A-ban debütált. 15 éves, kilenc hónapos és 6 napos volt. Maldinit hozzá képest aggastyánként vezényelték a csatasorba.

1949-ben Budapesten játszott a magyar válogatott ellen (1:1) és 1953-ban is azzal próbálkozott, hogy a magyar védőknek visszaadja, hogy I. (Nagy) Lajos kétszer is elfoglalta Nápolyt. (Amadei ekkor már ott játszott pre-Carecaként.) A római Olimpiai Stadion felavatóján, azonban mi álltunk bosszút András herceg meggyilkolásáért. Hármat kaptak a digók, az "Il colonello" vezényletével.

Amadei 87 éves, minden bizonnyal magyar vér folyik az ereiben, mint minden híres embernek a világon. Csak egy bizonyíték: kívülről tudja az "Aranycsapat" összeállítását, és Deák "Bamba" nevét is tökéletesen ejti ki. Nem beszélve arról, hogy még mai is boldogság tölti el, az Albionban történteken, ellenben a berni Drang nach Grosicsot a világ legnagyobb igazságtalanságának tartja.

Hogy mindezt miért? Mert a Római Magyar Akadémián október 18.-én este bemutatták Luigi Bolognini (La Republica) könyvét, az "Aranycsapatról," Magyarországról és 1956-ról. A pályán jelen volt még: Nando Dalla Chiesa (Prodi-time) sportügyi államtitkár (Igen kedves Népsport/Nemzetisport olvasók! Apja az a Carlo Alberto dalla Chiesa csendőrtábornok volt, akit Palermóban öltek meg, de nem azért, mert nem a rózsaszíneknek drukkolt.), Gianni Cerquetti (Raisport) újságíró, aki 2003-tól az olasz válogatott meccsek közvetítője (Liberté! Egalité! Grazie Trezeget!), valamint Mihályi Géza (RAI) újságíró, aki Vácott nézte volna a meccset, de a börtönben akkor még ezt nem lehetett, hiszen a svéd modellnél akkor még jobbnak tartották a "Gulag-lájtot." Na és maga Amadeo Amadei (Frascati), aki eddig 423 meccset játszott és 174 gólt lőtt. Ezen az estén is remek formában volt, a statisztikusok nyugodtan a neve mellé írhatnak még egy gólt.