Edina
-12 °C
-3 °C

Közügyekben a vélemény legyen szabad

2003.03.18. 09:01
Re: Forradalomkufárok

Sajnálattal értesültem arról, hogy Tóta W. Árpád újságíró "Forradalomkufárok" című jegyzetében méltánytalan stílusban ír a március 15-ei ünnepi szereplésemről. Tóta ezt írta: "A másik transzvesztita táncsics, Torkos Matild von Magyar Nemzet azon siránkozik, hogy perelnek. Szerinte ugyanis felháborító, hogy akár valótlan tényállításért is beperelnek lapokat bizonyos politikusok. Ugye-ugye, az volna csak a gáz, ha átment volna a Lex Répássy!"

Ezzel szemben én a következőket mondtam: "A mi hazánkban - Bush Big Brother hazájához hasonlóan - mély nemzeti elkötelezettség fűződik ahhoz, hogy közügyekben a vélemény szabad legyen. Elfojtására sem ténybeli hiba, sem sértő tartalom nem jogosíthat fel senkit Magyarországon sem. Megvetek és visszautasítok minden olyan eljárást, amelyet - a mentelmi jog bástyái mögül - politikusok vagy köztisztviselők indítanak a véleményüket bátran kifejtő polgártársaink és az újságírók ellen." Végül még egy Petőfit idéző gondolatot mondtam el, ez így hangzott: "Ha a nép uralkodni fog a költészetben, közel áll majd ahhoz", hogy -Nobel-díjat kapjon.

Úgy vélem, Tóta W. Árpád újságírónak meg kellene ismernie az Amerikai Egyesült Államokban polgárjogot nyert The New York Times-szabályt, amely lényegét tekintve megegyezik az általam elmondottakkal. (Az amerikai Brennan bíró nevéhez fűződő precedens ítéletről Tóta kolléga Halmai Gábor: A véleményszabadság határai című könyvében olvashat.) Nem siránkoztam március 15-ei ünnepségen, mert nem vagyok siránkozós alkat, és mert engem nem zavar, ha perelnek. Sokkal inkább zavarna az, ha írásaimnak nem lenne semmi következménye, nem indulna a feltárt ügyet tisztázó eljárás, nem mondana le posztjáról a leleplezett, sőt még sajtópert sem indítana ellenem.

Ha azonban hivatásom gyakorlását politikusok úgy akadályozzák, hogy a mentelmi jog bástyái mögül büntetőeljárásokat indítanak ellenem, vagy a cikkeim miatt ismeretlen tettes ellen, vagy büntetőper kilátásba helyezésével próbálnak megfélemlíteni, az zavar. Ezért az ilyen eljárásokat én megvetem és visszautasítom. Az pedig felháborít, ha véleményüket kifejtő polgártársaimmal teszik ezt alkotmányunkat sértő módon. Tóta W. Árpádnak nyilvánvalóan nincsenek ilyen problémái, mert ha lennének, akkor megértette volna, hogy a minél teljesebb véleményszabadságért emeltem fel a szavamat. A lex Répássy-nak mindehhez semmi köze sincs, a törvénymódosító javaslattal sem én, sem a Magyar Nemzet szerkesztősége nem értett egyet.

Tóta W. Árpád egyébként megérdemelte a Pulitzer Emlékdíjat. Megszolgálta.

Torkos Matild