Klaudia
-4 °C
2 °C

Coolionak nem mondhatjuk, hogy bocs

2006.04.20. 16:14
Tisztelt Bodoky Tamás!

Ön "aktuálpolitikai felhangoktól sem mentes kopirájtterror"-nak minősíti, hogy felléptünk egy általunk képvislet dal, Coolio Gangsta's Paradise című száma jogellenes felhasználása ellen. Mivel írása megjelentetése előtt nem tartotta lényegesnek, hogy megkérdezze a mi álláspontunkat arról, mi és miért történt, kénytelen vagyok ezúton leszögezni az alábbiakat.

1. Pesty László nem kért előzetes engedélyt a Coolio-dal felhasználására, pedig sok éves filmes tapasztalata alapján nyilván tudatában van, hogy ilyen esetben ezt meg kell tennie.

2. A film már javában letölthető volt az internetről, amikor az alkotók megkeresték a jogtulajdonosokat.

3. Jogellenes felhasználás esetén (különösen, ha az nagy tömegben történik - lásd a 800 000 letöltést), a jogtulajdonosok elemi érdeke, hogy a reménybeli megegyezésig megakadályozzák a további felhasználást. Sokezer dollárig el sem jutottunk.

4. A jogellenes felhasználás megakadályozása semmilyen logika szerint nem minősíthető "terror"-nak. (Ha valaki Pesty-filmeket és Bodoky-cikkeket kezdene terjeszteni saját művébe illesztve, az alkotókkal/jogtulajdonosokkal való előzetes megállapodás nélkül, könnyen lehet, mindketten tiltakoznának.)

5. "Aktuálpolitikai felhangja" Pesty László filmjének lehet, a mi fellépésünknek bizonyosan nincsen. Nem látunk olyan okot, amely alapján egy politikussal foglalkozó filmre más szabályok vonatkoznának, mint bármilyen más alkotásra. Felelősséggel tartozunk ügyfeleinknek, akik azt várják tőlünk, hogy szerezzünk érvényt szerzői jogaiknak. Coolionak nem mondhatjuk, hogy bocs, itt elnéztük a kalózkodást, mert ha nem nézzük el, ránk fogják, hogy politizálunk. Coolio nem ismeri Magyarországot.

Üdvözlettel:

EMI Zeneműkiadó Magyarország - Universal Music Zeneműkiadó - Warner/Chappel Music Hungary