Olivér
4 °C
8 °C

Csak egy szúrás, és megúszhatod a világjárványt

November 14-én lesz a Diabétesz világnapja. Magyarországon 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, de legalább még egyszer ennyien lehetnek azok, akik nem tudnak betegségükről. További 750 ezer ember küzd olyan szénhidrát-anyagcsere zavarral, ami a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség világjárvány: a nyolcvanas évek óta megnégyszereződött a betegek száma.

Az emberek nagyobb részét érintő 2-es típusú cukorbetegség hidegvérű, csendes gyilkos. A tünetek sokszor évekig, évtizedekig nem érzékelhetőek. Amikor pedig észreveszik, akkor már sokszor késő: károsodnak az erek, romlik a látás, csökkennek a szexuális funkciók, súlyos esetben infarktus, stroke, veseelégtelenség, végtagamputáció lehet a következmény. A 2-es típusú cukorbetegség egészséges életmóddal megelőzhető, a szövődmények a korai felismeréssel részben elkerülhetők. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ember legalább tisztában legyen a cukrával.

Egy apró, alig érezhető szúrással és egy gyorsteszttel ma már bárki megtudhatja, ő is veszélyben van-e. Az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány munkatársai eljöttek az Index szerkesztőségébe, és aki kérte, annak megmérték a vércukorszintjét. 20 másodperc az egész. Vasárnap ön is megteheti ezt Budapesten a Millenárison tartott egészségnapon vagy a Cseppont Patikákban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?