Csak egy szúrás, és megúszhatod a világjárványt

November 14-én lesz a Diabétesz világnapja. Magyarországon 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, de legalább még egyszer ennyien lehetnek azok, akik nem tudnak betegségükről. További 750 ezer ember küzd olyan szénhidrát-anyagcsere zavarral, ami a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség világjárvány: a nyolcvanas évek óta megnégyszereződött a betegek száma.

Az emberek nagyobb részét érintő 2-es típusú cukorbetegség hidegvérű, csendes gyilkos. A tünetek sokszor évekig, évtizedekig nem érzékelhetőek. Amikor pedig észreveszik, akkor már sokszor késő: károsodnak az erek, romlik a látás, csökkennek a szexuális funkciók, súlyos esetben infarktus, stroke, veseelégtelenség, végtagamputáció lehet a következmény. A 2-es típusú cukorbetegség egészséges életmóddal megelőzhető, a szövődmények a korai felismeréssel részben elkerülhetők. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ember legalább tisztában legyen a cukrával.

Egy apró, alig érezhető szúrással és egy gyorsteszttel ma már bárki megtudhatja, ő is veszélyben van-e. Az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány munkatársai eljöttek az Index szerkesztőségébe, és aki kérte, annak megmérték a vércukorszintjét. 20 másodperc az egész. Vasárnap ön is megteheti ezt Budapesten a Millenárison tartott egészségnapon vagy a Cseppont Patikákban.