Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az EU-csúcs másfél percben

2018.06.30. 14:15
Ha nincs ideje utánaolvasni, mi történt az EU-csúcstalálkozón, nézze meg összefoglaló videónkat!

A csütörtök-pénteki csúcstalálkozón három éve először meg tudtak egyezni egy közös migrációs programban az unió vezetői. Ez még nem egy hosszútávú rendezés, de ha beválik, akár annak is lehet az alapja.

A migráción kívül más fontos ügyekkel is foglalkozott az Európai Tanács: Nagy-Britannia kilépésével 73 hely felszabadul az Európai Parlamentben. Ebből 27 széket újraosztottak a többiek között. A legtöbbet, ötöt Franciaország kap. Magyarországnak 21 képviselője marad.

Az uniós vezetők felszólították Orországot, hogy vállaljon felelősséget a maláj utasszállító lelövéséért Kelet-Ukrajna felett. Elvárják Moszkvától, hogy vegye ki a részét az elszámoltatásból. Megállapodtak abban is az európai fők, hogy hat hónappal meghosszabbítják az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt uniós gazdasági szankciókat.

A brexit után az EU-ban maradó országok vezetői üdvözölték az előrelépést a brit kilépési folyamatban. Amiatt viszont aggódnak, hogy sikerül-e megnyugtatóan rendezni az ír-északír határellenőrzés ügyét. Nagyobb erőfeszítést várnak Londontól.

Mekkorát nyert Orbán Brüsszelben? című cikkünkben értékeltük bővebben a csúcstalálkozó eredményeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?