2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

A koronavírusban meghaltak lakcíme szerepel a hivatalos halálozási adatnál - az operatív törzs május 11-i tájékoztatója

Müller Cecília elmondta, március 4-e után a járványgörbe – igaz, némi kiugrásokkal – hétről hétre egyenletesen emelkedő görbét mutatott, a magas reprodukciós ráta csak rövid ideig volt, alapvetően alacsonyan tudták tartani a fertőzöttségi szintet Magyarországon. Ez pedig közös siker, az ország fegyelmezett volt. Európa alsó harmadában szereplünk az elhunytak számával, mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint „nem mutattunk ki a járvány időtartama alatt többlethalálozást”.

A részletes elemzés azt mutatja, a halálesetek általában krónikus megbetegedésekhez, több betegségben szenvedőkhöz kötődnek, és jellemzően idősek haltak meg.MA SZÁZ FŐRE NŐTT A KORONAVÍRUSBAN MEGHALT, IDŐSOTTHONBAN LAKÓK SZÁMA AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN.

Minden negyedik elhunyt valamilyen idősotthon lakója volt. 74 fő budapesti idősotthonokban lakott, a többi vidékiben. A Pesti útiban ebből 42 fő. Országosan összesen 32 idősotthonban regisztráltak vírusos megbetegedést, 12 budapesti és 20 vidéki intézményben.

Az Index kérdésére is válaszoltak. Azt kérdeztük: ha valaki vidéken él, de Budapestre szállítják kórházba, és a fővárosban veszíti életét a koronavírussal összefüggésben, az a hivatalos adatközlésben budapesti halálozási adatként jelenik meg? A válasz szerint

„a hivatalos adatközlésben, adatszolgáltatásban halálozási adatként az elhunyt személy lakcíme szerepel”.
Müller Cecília, Kiss Róbert és Gál Kristóf május 11-i tájékoztatója.

A sajtótájékoztatót ismertető összefoglaló cikkünket itt olvashatja.

Az MTVA adását az RTL Klub segítségével közvetítjük.