Orbán Viktor és Igor Matovič szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatója

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Igor Matovič, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke munkamegbeszélésük után sajtótájékoztatót tartottak, melyet élőben közvetítettünk.

Orbán rövid beszédében köszönetet mondott azért, hogy a koronavírus-járvány idején Szlovákia segítséget nyújtott több magyar állampolgár külföldről való hazahozatalához és a veszélyhelyzet enyhülése utáni határmegnyitáshoz.

Ezután a magyarországi szlovákság fontosságát hangsúlyozta, és azt az anyagi támogatást, amelyet a kormány nyújt ennek a közösségnek, felvetve, hogy a támogatás mellett több iskolai ingatlan tulajdonjogát is megkapják. 

Történelmi hónapok jönnek, mondta Orbán:

  • Átadják a komáromi hidat, amely „impozáns, erős, magabiztosságot sugárzó híd” lesz.
  • Hat új átkelő nyílik 2022-re, ebből háromhoz híd is épül az Ipolyon. Így negyven átkelő lesz a két ország közötti határon „ez már majdnem civilizált”, mondta Orbán, mert így az átlagos távolság az átkelők között 16 kilométer lesz.
  • Két ponton összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát.
  • Interkonnektor rendszer háromszoros bővítése is megvalósul.

Mindezek „a geostratégiai jelentőségű lépések hozzájárulnak a régió stabilitásához” – mondta Orbán, aki hangsúlyozottan nem beszélt Trianon századik évfordulójáról, bár utalt rá, megköszönve Matovič szavait, amelyek nem maradtak visszhangtalanok a magyar emberek szívében. 

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón

A sajtótájékoztatót ismertető részletes összefoglaló cikkünket itt olvashatja.