wcikkek

Jézus!

Spirit Caravan – „Flag of Doom vol. 1.”, Trafó, Gödöllő, 2000., november 12.

2000. 11. 15., 12:11 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

Scott „Wino” Weinrich első alkalommal érkezett Magyarországra. Tulajdonképpen illet volna kimennem a reptérre és a földre vetnem magam a lábai előtt. (Egyébként meg nyilván kocsival, valami lerobbant kisbusszal jött.) Ha Wino ötszáz kilométeres körzeten belül játszik, akkor el kell menni meghallgatni.

Hogy kicsoda az említett úr, azt oldalakon keresztül magyarázhatnánk. Wino a stoner mozgalom atyja és istene, a Megváltó, első a Black Sabbath után, a megzakkant rock and roll, a melankolikus metál legnagyobb királya, egy meglassult Lemmy, na.

Kicsikét hasonlít rá, mármint az öreg Kilmisterre arcberendezésileg, ugyanaz a kemény tekintet, csak kicsit keseredettebb, még megviseltebb, mínusz Lemmy-bajusz, bár az már magának Lemmynek sincsen, plussz teljesen széjjelvarrt bőrfelületek, kézfejig, a szív fölött lángoló "rock and roll" felirat; egy tetovált, szomorú Jézus - úgy néz ki némelyik lemezén.

Wino 1978-ban kezdett az akkor még punk-glam vonalon halaldó az Obsessedben, és egyre szigorodó zenékkel gyalogolt vagy féltucat különböző felálláson át, míg 1985-ben kiszállt, oszlatott, ment a St. Vitusba énekelni, aztán, miután megsértődött gitárosára, aki le Axl Rose-ozta egyszer próbán, '90-ben újjáalakította az Obsessedet, 1996-ban pedig, kis - alkoholizmussal és erőteljes drogfogyasztással eltöltött - szünet után Shine néven csinált új zenekart, amelyet aztán Spirit Caravan névre kellett átkeresztelni, minthogy kiderült: a Shine név foglalt.

Amikor a magyar Metal Hammer főszerkesztője valamikor október elején rövid mailben értesített arról, hogy Wino zenekarát, a Spirit Caravant november 12-én a gödöllői Trafóban láthatja majd az értő hazai közönség, akkor a nemlétező magyar stonermozgalom nevében írtam felháborodott választ, hogy a Winót nekem ne vigyék Gödöllőre, hanem a Népstadionba, a BS-be, a PeCsába, az Országházba, de legalább az E-Klubba vagy a Wigwamba, valami tisztességes méretű helyre. A főszerkesztő azzal higgasztott, hogy akár mekkora isten a Wino, velem együtt ötven embert érdekelhet kábé. Sajnos, neki lett igaza.

A szinte titokban rendezett bulira talán százan jöhettek össze Gödöllőn, ha ennek a fele fizető, az már jó. Ez az underground vagy micsoda.
Négy zenekar: Convoj, Mood, Beaver, Spirit Caravan.

A Beaver közepére érkezem, Moodot megint késem, pedig alaprajongó volnék, lehallgattam már a biteket otthon az összes CD-ről, mindegy, túl korai a kezdés, az utolsó HÉV-re be kell fejezni, mehessen haza az a pár elszánt, aki nem személygépjárművel fölszerelt középosztálybeli polgármetálos.

A holland Beaver kábé a stoner-Neurosis, nagyon súlyos LSD-metál, az énekes részek gázosak csak, egyébként magával ragadó, kavargó zene, csaj dobol, egy szétcsúszott kopasz ember gitároz-énekel, a másik gitáros meg egy láthatóan kábítószerproblémákkal küszködo D'Artagnan.

Aztán kisétál a szípadra maga az isten, próbálgatja a mikrofont, hangol, kőkorszaki pedálszettjét állítja, csomagol. Roadol magának, szokva van mindenhez, öreg profi, aki mindig amatőr volt, aki huszoniksz éve játszik ekkora, százas-ötvenes koszos klubokban, aki negyvenen túl is gyűri a turnét keményen, elmegy mindenhová, ahol szeretik és kifizetik röhejes 500-1000 dollár körüli gázsiját. Érdemes figyelni a két zenésztársat (Gary Isom dobos és Dave Sherman basszgitáros), akiket egy-egy szemvillanással képes irányítani; tényleg félistenként tisztelik őt, pedig maguk is alapveto figurái a Washington (D. C.) környéki stonerszcénának. (És kituno zenészek, elhihetik!)

Aztán brutális lendülettel csap bele, nem hibátlanul, persze, de rettenetes elszántsággal. Újabb Lemmy-hasonlat: a Spirit Caravanhoz hasonló erejű rocktrió egyetlen van még: a Motörhead. A repertoár a teljes Wino-életműből áll össze, az igazán melankolikus Obsessedekből kevesebb, de a legutolsó (és eddig egyetlen) Spirit Caravan album pszichedelikus garázsrockjánál meglassultabb a program, talán túlzásban a szólók, és jönnek a patetikus, keserű, nagy Wino-riffek, ünnep van, boldog bólogatás, léggitár, csukott szemmel grimaszolás, mert ez az ember meg a zenéje úgy ahogy van: hibátlan, egy isten, mondom, vagy inkább kettő darab mindjárt.

Végére egy Sabbath (a Wicked World, ha jól emlékszem), aztán barátkozás a kevés számú lokális rajongókkal, fotók készítése, amelyeket alighanem a magyar Hammer népszerű levelezőoldalain láthatunk majd viszont.

A színpad előtt még percekkel a koncert vége után is dermedten álló hazai gitárhérosz jegyzi meg nekem lelkesen szakmázva, hogy "ez a csávó, figyelted, úgy szét van esve, hogy alig áll, nincsenek pupillái, és olyan párhuzamos mollskálákat nyomat…" Na ja, épp akartam mondani, hogy a párhuzamos mollskálák!

hirdetés
hirdetés