winterju

Rendszerváltás

Persona Non Grata

2001. 01. 25., 14:02 | Frissítve: 2001. január 26., péntek 13:18

Szigetvár vasárnap. A próbaterem a cipőgyár udvarából nyíló alagsori helység, az ajtón kopott Ifjúsági Klub felirattal. Berkecz Balázs és a többiek vagyis a Persona Non Grata zenekar álmosan és másnaposan érkezik, rögtön kávézni megyünk a közeli étterembe, ahol a helyi nyugdíjasklub, kopasz(odó) férfiak és nők kártyáznak. Ugyanott előző este még egészen más közönség volt.

- Mi történt itt tegnap?

- Két koncert zajlott ugyanitt, a Szabó Család és a Karówa Tejbár játszott. Ez utóbbi a PNG néhány tagjának szabadidőzenekara, csak Balaton-számokat játszunk. Elég nyugis volt, bár igazából sosincs nagy őrjöngés, mert aki ismeri ezeket a számokat, az már unja, aki meg nem, annak úgyse mond semmit.
- Tegnap viszont volt egy Persona Non Grata-koncert is, reggel fél négykor indultunk Pestre, és 9-kor játszottunk az Index Fesztiválon. Soha nem játszottunk még ilyen korán, ennek ellenére elég jól sikerült.

- Az utóbbi egy-két évben lényegesen kevesebbet játszottatok itthon, mint azelőtt...

- Igaz, hogy a Takarmány című, legutóbbi anyagunk óta ugyan már két éve nem jelentettünk meg semmit, de nem lehet azt mondani, hogy azóta csak ölbe tett kézzel ülünk. Játszanánk mi itthon sokkal többet is, csak nehéz ez mostanában egy ilyen típusú zenével, mert nincsenek igazán klubok, csak nagyobb rendezvények vagy fesztiválok, ahova nehezebb betörni. Viszont volt két belga-német turnénk, két francia és egy holland turnénk, Csehországban játszott a zenekar, Szlovéniában, Horvátországban. Zágráb egyébként a PNG “fővárosa” - egyrészt közelebb is van, mint Budapest, másrészt életünk legjobb koncertjeit ott adtuk. Nagyon jó a közönség, mindig tele van a hely, ahol játszunk, pedig volt már olyan, hogy vasárnap léptünk fel. Ezek a turnék meg mindenképpen kalandok, és ha valaki veszi a fáradságot, megszervezi, elindul, és túléli a kényelmetlenségeket is, akkor nagyon megéri. Kiírják a plakátra, hogy X zenekar Magyarországról, soha senki nem is hallotta, és lehet, hogy csak harminc vagy száz ember fog eljönni, de ha legközelebb visszamész, már olyan is lesz, aki még emlékszik rád. Ahhoz, hogy tovább lépj, semmiképpen nem elég egyszer csinálni egy jó műsort, - vissza kell menni és nyomulni mindenhol. Most már több szervezővel és kiadóval felvettük a kapcsolatokat, próbálnánk ott is jelen lenni folyamatosan, és minden lehetőséget kihasználni. Ez elég nagy munka és Szigetvárról elég bonyolult, de az egyetlen út a továbblépéshez.

- Nemrég jöttetek haza Franciaországból.

- Igen, hosszas szervezőmunkával sikerült egy olyan turnét összehoznunk, hogy igazán jó helyeken adhattunk jó koncerteket. Párizs, Nantes, Bordeaux, Tolouse és Chadrone voltak a helyszínek. A nantes-i hely volt a legszínvonalasabb, lestük a klub dicsőségfalát, hogy ott már játszott a Morcheebától a Placebón át a Machine Headig mindenféle zenekar. Mindez egy régi mozi épületében, ami külföldön egyáltalán nem meglepő. Bordeaux-ban már másodszor léptünk fel, Chadrone meg egy egészen kicsi hely, ahova a környékbeli falvakból mikrobuszokkal érkeztek a punkok, és a főnök megkért minket, hogy az ottani szokásnak megfelelően kétszer adjuk le a koncertet - az első után egy órával ugyanazt még egyszer. Párizsban meg nagyon megszívtuk a szállással. Eredetileg annál a francia zenekarnál aludtunk volna, akikkel együtt léptünk fel, csakhogy a második kereszteződésnél annyira elkevertük őket, hogy nem is találtunk rájuk, szerintem még most is minket keresnek. A szervezőnk leintett egy hajléktalanokat összeszedő mikrobuszt és el akart helyezni minket egy szálláson, de még az se sikerült, végül is három óra alatt kiértünk Párizsból, és elindultunk Nantes-ba.

- Nemrég jelent meg a System Of Logic a Trottel gondozásában, amely gyakorlatilag az első maxi a zenekartól és amelynek ürügyén turnéztatok Franciaországban. Nemcsak a hangzás változott, de minden eddiginél összeszedettebbnek mutatkozik ez a három szám.

- Az a tény, hogy ez egy maxi, annyiban fontos lehet, hogy hajtja az embert, hogy később megjelenjen egy normális nagylemezzel. Viszont így tényleg arra tudtunk koncentrálni, hogy ez a pár szám igazán jó legyen. Ötletek lennének több számra is, csak azok még nincsenek kidolgozva rendesen. Az új lemezt tavaszra szeretnénk befejezni, és hátha addig erre a maxira nemcsak a közönség, de a szakma és a megfelelő emberek is felfigyelnek.
- Érdekes, hogy egy jó ideje mindenki, aki pozitív véleményt mondott rólunk, azzal jött, hogy milyen jók ezek a finomabb témák és talán hagyjuk a darálós, kicsit punkosabb részeket. Alapvetően sokáig azt éreztük, hogy ha van egy jó témánk, akkor nem vagyunk elég jó zenészek ahhoz, hogy azt végigvigyük, így inkább több ötletet kötöttünk egymáshoz. Ezekre az új számokra meg már mindenképp jellemző, hogy ha van egy jó ötletünk, akkor törjük magunkat, hogy abból legyen valami, akár hosszabban is... Mindez igazán Maci (Marton Zoltán, The Casio Samples) keze alatt kapta meg a végleges formáját, aki mindehhez úgy tett hozzá valami pluszt, hogy az anyag 90%-ában nincs újabb hangszer vagy hangminta, mint amit felvettünk. És teljes egész dalok kerekedtek belőle, amit instrumentálisan mindig nehezebb megvalósítani és elfogadtatni, mint egy énekessel vagy MC-vel. Úgy érzem, most vagyunk azon a szinten, hogy ki tudjuk dolgozni a finomabb dolgokat, de nem tűntek el a hirtelen vadulások sem, csak jobban belesimulnak az egészbe.
www….

hirdetés
hirdetés