Milyen mobil kerüljön a karácsonyfa alá?

2011.12.14. 10:31
Közeledik a karácsonyi vásárlási szezon csúcsa, és a drágább eszközöket érdemes még az idén megvenni, mert januártól 27 százalék lesz az áfa, emiatt minden termék ára emelkedik. Mivel az egyik legnépszerűbb elektronikai termék a mobiltelefon, megkérdeztük a szolgáltatókat, hogy a magyarok mennyit költenek készülékre. A válaszok alapján kiválasztottuk a kedvenceinket.

Idén teljesen átalakult a mobilok piaca, egyre többen vesznek okostelefont. A világpiaci statisztikák szerint az Android uralja az eladásokat, és ez a trend Magyarországon is érvényesül, a Google operációs rendszerét futtató mobilok és táblagépek a legnépszerűbbek. A csúcskategóriában jól fogy a Samsung Galaxy Tab 10.1 táblagép, és az új Apple iPhone 4S is keresett.

A legtöbb magyar azonban nem tudja, vagy nem akarja megfizetni a csúcsmobilokat, inkább az alsó- és középkategóriában választ magának készüléket. A szolgáltatók válaszai alapján az átlagos vásárló 5-30 ezer forint közötti összeget szán új mobilra, és általában olyan előfizetést választ, amiben benne van a mobilnetes hozzáférés díja is.

Sony Ericsson Live
Sony Ericsson Live

Meglepő, hogy az online vásárlás olykor több ezer forintos kedvezménye és az ingyenes házhoz szállítás ellenére a többség boltban vásárol. „A vevőknek van konkrét elképzelésük, és szívesen kipróbálnak több készüléket is, mielőtt választanak” – mondta a Telenor sajtószóvivője, magyarázatot adva boltlátogó mániánkra. Azt is elárulta, hogy nem az operációs rendszer vagy a márka határozza meg az emberek döntését, hanem a készülékek egyes tulajdonságai. Népszerű a nagy kijelző és a jó kamera.

Az átlagos magyar vevő által igényelt áron elkerülhetetlen a kompromisszum. Döntenünk kell, hogy mi a fontosabb: a telefon gyors, megbízható működése, vagy inkább az egyszerű kezelhetőség, amit a nagyobb méretű érintőkijelző biztosít.

Akinek a kisebb méretű kijelző is megteszi, annak a Sony Ericsson mini sorozatát ajánlom. A zenelejátszós Live 3,2 hüvelykes, valamint a strapabíró Active és az alapmodell Xperia mini 3 hüvelykes kijelzője eléggé kicsinek számít, de ezt a gyártó erős hardverrel (1 gigahertzes processzor és fél gigabájt RAM), 720p felbontású, 5 megapixeles kamerával, valamint ügyes kezelőfelülettel ellensúlyozza. Ezek a modellek nagyjából megfelelnek az elvárásoknak, ötezer forintos havidíjjal körülbelül harmincezer forintért elvihetők.

Szakértők szerint az Apple azért ragaszkodik még mindig ahhoz, hogy az iPhone kijelzője 3,5 hüvelykes legyen, mert ekkora méretnél a felület nagy részét kényelmesen elérjük a hüvelykujjunkkal. Az Apple készülékei nem igazán passzolnak magyar átlagárhoz, a három éves iPhone 3GS is negyvenezer forintba kerül, de az androidos kínálatban találunk megfelelő modellt.

Samsung Galaxy Ace
Samsung Galaxy Ace

A Samsung Galaxy Ace – szolgáltatótól függően – vagy harmincezer forintnál kicsit olcsóbban, vagy egy kicsit drágábban juthatunk hozzá olyan ötezres díjcsomaggal, amiben benne van legalább 500 megabájtnyi adatforgalom. Ennek is 5 megapixeles a kamerája, de videózni nem érdemes vele, mert a 320x240 pixeles felvétel legfeljebb animgifnek lenne jó. A Galaxy Ace gyengébb hardverén (a processzor 800 megahertzes, és csak 278 megabájt a RAM mennyisége) kevesebb program futtatható egyszerre.

Csúcskategória iPhone nélkül

Lassan nem lesz olyan család Magyarországon, amelyben ne lenne legalább egy iPhone, és ezzel a készülék sokat veszített a menőségfaktorából. Aki ma punk akar lenni, vesz magának egy Nokiát. De nem az őskökületnek számító Symbiannal, mert abból is rengeteg van. A kevesek által használt Meego az ideális jelölt, ami a méregdrága, csúcskategóriás N9-en fut. Az N9 gyönyörű, nagyon egyedi a szoftvere, de mivel kevés eszközön fut Meego, nem számíthatunk olyan bőséges szoftveres kínálatra, mint a vezető platformokon.

Azon keveseknek pedig, akik kimondottan gyűlölik az Androidot és minden más rendszert, aminek köze van a Linuxhoz (a Meego is ilyen), a Windows Phone rendszerben találják meg a számításukat. Arra kell csak figyelni, hogy a telefonon a Windows Phone 7.5-ös (Mango) verziója fusson, mert az már eléggé kiforrott.

Egyelőre nagy talány, hogy a Windows Phone milyen jövő elé néz. A Microsoft rendszere nagyon jól kezeli a közösségi hálózatokat, és többféle hardveren elérhető, van választási lehetőségünk. Egyelőre drágák a mobilok, és szűkös a szoftverbolt kínálata. Az árak lassan mennek le, de ha hihetünk a piacelemzők jóslatainak, és valóban ez lesz a következő nagy platform, akkor a kínálat gyorsan bővülni fog.