A politikafüggő karácsonya

2012.11.29. 14:22
A politika rohadt dolog. Békés családanyák válnak egy másodperc alatt őrjöngő vadállatokká, tisztességben megőszült munkásemberek fröcsögő őrültekké egy-egy politikus felbukkanásakor. Mit tehet értük a szeretet ünnepén? Mivel enyhítheti, vagy, ha éppen úgy tartja kedve, fokozhatja az őrületet karácsonykor?

Biztos ismeri a típust. Igen, ő az, aki hétfőn dél körül érthetetlen izgalomba jön, homloka gyöngyözni kezd, esetleg hangosan anyázik, amiért a rohadt Real player megint valami frissítést akar telepíteni, pedig mindjárt kezdődik. És egykor felveszi a fejhallgatóját, hogy a következő két-három órában hangosan üvöltözzön és röhögjön magában. A tünetegyüttes a politikafüggés leglátványosabb jele.

A függőség durva és kezelhetetlen. Ha az Orbán-kormány igazán komolyan venné magát és azt, hogy az államnak terelgetnie kell a kis hülye polgárokat, nem a nyerőgépeket tiltotta volna be, hanem a politikát. Becsületükre legyen mondva, hogy az új választási szabályokkal legalább megpróbálják megfékezni a járványszerűen terjedő addikciót.

Mit tehet, ha a családjában is felütötte a fejét a politikafüggőség? Az elvonás semmit sem old meg. Jól mutatja ezt az emigráns mikroblogger esete, aki hiába vallja magát már angolnak, napjai nagy részében mégis a magyar politikáról ír az összes létező szociális hálózaton.

Ha a szer megvonása úgyse segít, inkább szolgálja ki az igényeket. Szivart és italt is jó szívvel ajándékozunk, és ha lenne heroinista ismerősünk, ő is jobban örülne egy adagnak, mint egy tévének, amit úgyis egy adagra cserél. Politikafüggő szerettének ajándékozzon politikát!

Bálványok

A politikafüggők legnépesebb csoportját a bálványimádók alkotják. Ezt használta ki a nemzetközi ajándékipar legalja, a Porfogóbiszbasz-gyárosok Világszövetsége. A lassan reagáló magyar piac a műanyag Bajnait még nem dobta piacra, de Orbán Viktort vagy Gyurcsány Ferencet már megveheti.

Bálványvásárlásnál fontos szempont, hogy szerettünk a bálványimádók melyik csoportjába tartozik. És most nem arra gondolunk, hogy orbánista vagy gyurcsányista, bár ennek is van jelentősége. Hanem hogy ún. őrült, vagy még van realitásérzéke. Ha ún. őrült, akkor teljesen mindegy, melyik figurát választja. Bár kemény műanyagból öntötték, izzásig hevített tűvel lehet vuduzni. És akkor talán a pontatlanságok sem zavarók.

Nem hiányozhat a polcról, de az ünnepi asztalnak is remek dísze lesz
Nem hiányozhat a polcról, de az ünnepi asztalnak is remek dísze lesz

Realitásérzékkel bíró politikarajongók uganis megfigyelhetik, hogy míg az ismeretlen művész tökéletesen fogta meg Gyurcsány tépelődő, beszédében meg-megálló karakterét, addig a 14 centi műanyagba öntött Orbán teljesen hamis pózba merevedett, és még a nyakkendője sem megfelelő színű - erről még lesz szó amúgy. Akárhogy is, 4980 forintért még a hülyének is megéri.

Ha politikafüggő ismerőse a magyar politikán kívül a világpolitika iránt is érdeklődik, széleskörű a tájékozottsága, mégis egy irtó nagy hímsoviniszta pöcs, biztosan imádni fogja következő ajánlatunkat. Bár már Hillary is távozóban van, Clintonék mégis örökre kitörölhetetlenek a kollektív emlékezetből. Tudja ezt az Eagleview USA Inc. Adjál Viccesebb Ajándékokat osztálya is, ahol a kereslet találkozott a kínálattal, és megszületett a Hillary diótörő és a Bill dugóhúzó. Hiszen ki is volna alkalmasabb rá, hogy kihúzza a dugót! Az Eagleview USA Inc. Adjál Viccesebb Ajándékokat osztályának további két terméke között itt böngészhet.

Könyvpiaci körkép

Reményvesztetten indultunk politikafanoknak ajánlható könyvek után, de kezdeti fanyalgásunk hamar elmúlt. Bár Gyurcsány Ferencről utoljára két éve írodott könyv, Mikó Eszter "Gyurcsány vagy a Családom - A nyudíjas nénike blogol - Tízenhét politikai pamflet" című műve eddig elkerülte a figyelmünket, pedig már a címe alapján is azonnal lecsapnánk rá. Annak ellenére is, hogy az eredetileg a IX. kerületi Fidesz kampánykiadványaként megjelent, 53 oldalas műért már 2990 forintot kérnek az antikváriumban.

Orbán Viktorból már jobb a felhozatal. Bayer Zsolt "Egy a haza - Békemenet 2012 - Interjú Orbán Viktorral" az őrült rajongóknak már megvan. Rudas János szociálpszichológus "Orbán Viktor és Te" című kötete viszont biztos nincs. Ha meg akarja pukkasztani szerettét, a siker garantált. A Magyar Narancsban megjelenő publicisztikáiban az "Orbán-rezsim" működését rendszeresen elemző szerző állítása szerint a könyv valódi célközönsége az Orbán-rajongó, mert a könyvből megismerheti, hogyan viszonyul hozzá a rendszer, és hogyan viszonyul ő a rendszerhez.

Lentner Csaba, Tóth Gy. László és Zárug Péter Farkas a szerzők képmásával hónapokig óriásplakátokon reklámozott "Kik támadják Magyarországot és miért?" című művükkel haló poraiból támasztották fel a politikai összeeskűvés-elmélet műfaját. A pártoló és ellenoldali politikafanoknak is minőségi szórakozást garantáló könyv már biztos megvan a fanatikus orbánistáknak, nekik inkább Peter Sheldon remekművét, a "Titkos összefogás Orbán Viktor győzelméért" ajánlanánk. Bár ezt sem olvastuk, a szerző, Peter Sheldon önmagában garancia a féktelen szórakozásra. Sheldon, aki valójában Tőke Péter a méltán népszerű Leleplező magazin szerkesztője nem hazudtolja le magát, csavaros történetet tár elénk. A háttérhatalom eszerint már a nyolcvanas években, oxfordi és amerikai ösztöndíjaik idején lehallgatta a Fidesz vezetőit, hogy aztán zsarolással kordában tarthassa őket a 2010-es választási győzelem után. Ezt megakadályozandó emigráns és magyarországi hazafiak egy csoportja már a választás előtt szervezkedni kezd, hogy a jobboldal összefogásával megdönthesse az országot húsz éve kizsákmányoló neoliberális hatalmat.

Bár nem új darab, de egyetlen naprakész politikafüggő könyvtárából sem hiányozhat Matolcsy György 2004-es munkája, az "Amerikai birodalom - A jövő forgatókönyvei" című munkája, amely új megvilágításba helyezi a nemzetgazdasági miniszter életművét. A szerző az új világrend mozgatórugóit boncolgatja és azon lamentál, hogy milyen veszélyeket rejtene, ha nem társa, hanem riválisa próbálnánk lenni a birodalomnak. Egy könyv "közös jövőnkről és benne a mi magyar életünkről", ahogy a szerző írja.

De a karácsonyi könyvpiac slágere egyértelműen Debreczeni József új kötete lesz. Debreczeni klasszikus műve, a Debreczeni klasszikus művét, a 2003-as „Orbán Viktort” új felismerésekkel bővítő 2009-es „Arcmás” időtállóságát jelzi, hogy már három éve áll a cikk szerzőjének íróasztalán. Debreczeni legújabb, november végén megjelenő könyvének címe az első közlés jogát elnyerő 168 óra jellemzése szerint magáért beszél. És tényleg, "A 2006-os ősz" a 2006-os őszről szól. Ha ennyi nem volna elég, egy idézet biztos mindenkit felcsigáz. "17.45-kor véget ért a Fidesz-nagygyűlés. Az oszlató sorfal már csaknem két órája állt a Deák térnél, több mint fél kilométerre az Astoriától. Orbán páncélozott gépkocsival elhagyta a helyszínt, a rendezők pedig felhívták a tömeg figyelmét, hogy milyen irányokban távozhatnak el az Astoriától. Közvetlenül ez után indult a tömegoszlatás...

Csakhogy nem egészen így történtek a dolgok."

A személyi kultusz ajándékai

Egy könyvnél, de még egy bálványnál is nagyobb örömet szerezhet szerettének egy kultikussá vált politikusi tárggyal. Választásunk idén Orbán Viktor legendássá lett lila nyakkendőjére esett. Ritka alkalom az újságíró életében, ha kérdésével szenvedélyt ébreszt egy politikusban, nekünk ez most sikerült. A miniszterelnökségnek küldött megkeresésünkre személyesen Orbán Viktor válaszolt, így valóban első kézből tudhatjuk, a miniszterelnöknek négy lila nyakkendője is van.

Ezek közül a két olcsóbbikat, az egyaránt 30 eurós Camicissimát és a milánói Andrew's Tie-t a neten is meg lehet rendelni.

Az igen elegáns öltönyeiről ismert Corneliani cég fiatalos, Trend sorozatából választott lila nyakkendőt a neten sajnos nem találtuk, a sorozat más darabjai ötven dollárért rendelhetők. A negyedik nyakkendő Wilhelm Jungman & Heffe bécsi boltjából van.

„De az igazi karácsonyi típusú nyakkendőim Berlusconi barátomtól származnak. Tőle több doboznyi, Nápolyban varratott nyakkendőt kaptam már ajándékba, azonban ezeket ritkán hordom. Ugyanis leginkább decens idős urak stílusába vágnak, így én még várok velük vagy 15 esztendőt” - írta a miniszterelnök. Ha tehát szerette idősebb Orbán Viktornál, vagy már most úgy szeretne kinézni, mint ahogy a miniszterelnök fog 2027-ben, irány Nápoly. Berlusconi köztudottan rajong E. Marinella nyakkendőiért, csak 2010-ben 166 ezer dollár értékben vásárolt belőlük.

A legnagyobb ajándék

Ha ön multimilliomos, politikafüggőjét meglepheti akár egy teljes választói névjegyzékkel is. Bár Rogán Antalban felmerült a lakcím- és személyiadat-nyilvántartó teljes felszámolása is, amíg még létezik központi nyilvántartás, a nyolcmilliós adatbázishoz jutányos, nevenként nyolc forintos áron hozzájuthat. És kinek ne érne meg 64 millió forintot az az öröm, amit nyolcmillió név és cím okozhat. Spórolósabbaknak a debreceni már hárommillió, a hatvani névjegyzék pedig hatszázezer forintból is kijöhet. A névjegyzék olyan, mint a fénymásolás, kevesebb lap arányaiban többe kerül. Hátulütője a dolognak, hogy az adatok igényléséhez be kell jegyezni egy közvélemény-kutató vagy direktmarketing-céget, de ha már van 64 milliója névjegyzékre, tán erre is futja. De siessenek, jövőre már kezdődik a regisztráció, és a regisztrált választók listáját már csak bejegyzett jelölőszerv szerezheti meg.

Ha pedig szeretné ezt is a lehető legolcsóbban megúszni, ajándékozzon politikafüggőjének Indapasst és örüljön együtt Vincenttel!

+1

Előfordulhat, hogy politikafüggője a politika iránti megmagyarázhatatlan rajongása ellenére normális. Higyje el, van ilyen. Hogy mást ne mondjunk, láttunk mi már éppeszű horgászt is. Ha politikafüggőjét igazából csak a játszma érdekli, és még angolul is beszél, feltétlenül szerezze meg neki az amerikai fizetős tévécsatorna, a Starz két évad után a legnagyobb sajnálatunkra megszüntetett sorozatát, a Boss-t. Hogy miért, arról itt bővebben olvashat.