no

Metallicát és Gangnam style-t zenélő házak

2012.12.19. 14:21

Az amerikaiak nem csak Halloween alkalmából szeretik a kertvárosi házakat kidekorálni az ünnep szellemében, ugyanez a szokás megvan karácsonykor is. Sőt, talán még durvábban elszáll ilyenkor a kreativitás, a karácsonyi hangulat és az esetenként több tízezer dolláros költségvetés életveszélyes elegye. A népszokásból 2005-ben lett online mém, amikor egy ohiói mérnök, Carson Williams a YouTube-on mutatta meg, mivé varázsolta az otthonát karácsonyra 16 ezer karácsonyfaégő, egy házi rádióállomás, és az egész számítógépes vezérlése segítségével. A videó ma 11 millió megtekintésnél jár, és divatot teremtett: a zenélő, a zene ütemére animált fényekkel felturbózott karácsonyra hangolt házakét.

Carson háza egyébként a következő évben szerepelt a Miller sörgyár karácsonyi reklámjában, ő maga pedig a hírnevéből él azóta is, karácsonyi házdekorációkkal foglalkozó céget alapított. A saját otthonát pár éve már nem dekorálja, mivel a sok bámészkodó okozta forgalmi dugók és közlekedési balesetek már túlzottan megviselték a szomszédság idegeit egy idő után.

A zenélő lézershow-vá változtatott házak azóta egyre trendibbek a jobb módú amerikai kertvárosokban, a YouTube a "christmas light show" keresőkifejezésre több mint 13 ezer találatot ad. Természetesen minden évben megvannak az éppen aktuális slágerekre hangolt megoldások, amelyek olykor elég bizarr mixet alkotnak a karácsonyi alaphangulattal. Bemutatunk néhányat a legjobban és legmeghökkentőbbre sikerült házak közül.

Gangnam style-ra hangszerelt ház Ausztráliából, 41 ezer égővel, 2000 méternyi kábellel, 200 munkaóra alatt megépítve. Három nap után ki kellett kapcsolni, mert akkor volt az érdeklődők tömege, hogy a rendőrségnek kellett nagy erőkkel a biztonságukra ügyelni.

Dubstep karácsony Idaho államból, Skrillex közreműködésével. A videón nagyjából két percnél indul be az őrület, a Mikulás valószínűleg rénszarvasostul-ajándékostul menekül a helyszínről fejvesztve.

A kilencvenes évek egyik méltán elfeledett slágere, az I like to move it, és halloweeni tökfejek Magadaszkárról, a karácsonyhoz semmi közük, az alkotó ötéves gyereke választotta őket az ünnepi dekoráció alapjának.

A Skyrim című számítógépes játék zenéjére hangolt karácsony Minnesota államból, egy 19 éves egyetemista építette. A szomszédság nagy megkönnyebbülésére a zene nem ordít állandóan, rádión nyomja az aláfestést a fantasy-Mikulás.

A tavalyi nyár legnagyobb slágerénél talán semmi nem áll távolabb a karácsonyi ünnepi hangulattól, az I'm sexy and I know it-re szinkronizált fényshow-t 1400 csatornán vezérli egy számítógép.

Az Angry Birds meghódítja a karácsonyt, a gigászi játékképernyővé vált ház interaktív, bárki játszhat a 20 ezer karácsonyfaégőből kirakott pályán.

Alighanem a Metallica tagjai sem gondolták soha, hogy a Master of puppets című metálklasszikusuk valaha karácsonyi dekoráció ihletője lesz. A szám egyébként arról szól, hogyan teszik tönkre a drogok az embert, de kisebb asszociációs bakugrással a karácsonyi bejglimérgezésre is ráhúzhatjuk a mondanivalót.