Sokan keresik a szegedi tükrös pontyot

2013.12.16. 10:57

Karácsony közeledtével körülbelül ezerötszáz tonna halat halásztak le a szegedi Fehér-tóból, írja a Délmagyar.hu. Ennek 40 százaléka tenyészhal, a többi pedig az asztalra kerül. A ponty, a harcsa, a kárász mellett busát, csukát és amurt is kínálnak. A mennyiség harmadát Nyugat-Európába exportálják, a többi pedig a környékbeli éttermekhez és kereskedőkhöz kerül. A reggel hétkor kihalászott hal kilencre már a boltokban van.

A szegedi cég halfilézője másfél hónapja teljes kapacitással, nyújtott műszakban dolgozik, naponta 2,5 tonna halat dolgoznak fel. A legkeresettebb a tükrös ponty, a szegedi tükrös ponty ugyanis nem iszapízű, mivel a Fehér-tó talaja szikes, nem iszapos.

Minden tónak más az íze. A szegedi tükrös ponty a legjobb zsír/hús aránnyal rendelkező hal, ezért merem állítani, a mi halunk az egyik legfinomabb

– mondta el Sztanó János a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója.

2
Fotó: Segesvári Csaba / Délmagyar.hu

A szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet adatai szerint míg a hortobágyi ponty 100 grammja 13,5 gramm zsírt tartalmaz, addig a szegedi pontyé 20 százalékkal kevesebbet. A szegedi tükrös 2,5 évesen kerül a vásárlóhoz, kilójáért évek óta 800–850 forintot kérnek. A filézett hal drágább, mint a csirke, egy kiló élő halból 45–50 deka filé lesz, ez is lehet az oka, hogy nem nő itthon az egy főre jutó halfogyasztás.