15 boltban teszteltük a mérlegeket, magunk is megdöbbentünk

2015.12.23. 06:42
Elkeserítő eredménnyel járt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság májusi vizsgálata: a nagy láncok közül minden ötödikben, a kisebb boltok közül minden negyedik-ötödikben megkárosították a vevőket, átlagosan 200 forinttal. Vajon megszállta-e a kereskedőket a szentlélek, megbecsületesedtek-e karácsony előtt?

Ha minden úgy alakul, ahogyan elterveztük, akkor ön most egy videót nézne, nem pedig ezt a cikket olvasná. De mi történt? Az eredetileg tervezett videónk a következőképpen épült volna fel:

  • elmegyünk vásárolni 15-20 boltba;
  • mindenhol veszünk 30 deka felvágottat;
  • az árukat a szerkesztőségben lemérjük;
  • mérés közben elmondok pár közérdekű információt;
  • a májusi eredmény alapján a 15-20-ból 3-5 árut túlmértek;
  • ezeket visszavisszük, és rejtett kamerával újból leméretjük;

Első lépésként megkerestem a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt, ahol a Metrológiai Főosztály munkatársai nagyon készségesen segítettek. Kölcsönadtak egy kalibrált mérleget, ami a gramm századrészéig képes mérni, bár ezt a tulajdonságát nem használtuk ki. Azt gondoltuk, hogy bár minden rossz mérés csalás, 10% az a határ, amit már jelentős átverésnek tekintünk. Mert hiába nem tűnik annak, ha 31 helyett 28 deka marhapárizsit kapunk, ha az árcédulán 1790 helyett 2000 forint szerepelne, az azért befolyásolná a vásárlási szándékunkat.

Miből látom, hogy egy mérleg hitelesített?

Az Európai Unióban első hitelesítést nyert mérőeszközökön az ezt tanúsító ún. "közösségi első hitelesítési jel"-nek kell szerepelnie, ami két részből áll. Egy kis "e" betűbe országjelölő betűjellel (Magyarország esetében: H), mellette pedig egy zárt hatszögbe foglalva a hitelesítés évének két utolsó számjegye. A mérlegekeket két évente kell hitelesíttetnie a kereskedőnek.

Miután megkaptam a pár órás méréstechnikai kiképzésemet, és a súlyok megfogásához a cérnakesztyűt, a szerkesztőségben beüzemeltük a mérleget, ami olyan érzékeny, hogy nem csak azt mérte, ha ráfújtam, de még az ablakot is be kellett csukni, hogy ne zavarja a mérést a légmozgás. Nem hiába kerül a szerkezet 1500 euróba. Egy átlagos közértben nem is ilyen félmilliós mérleggel találkozunk, a 100 ezer feletti készülék is ritka, a nagyobb láncok jellemzően 70-80 ezrest használnak, míg a legelterjedtebb egy kínai típus, ami 25 ezer forintba kerül. Ettől még ugyanolyan pontosan kell mérnie, ezért is kell két évente hitelesíttetni.

Másnap délelőtt nyakamba vettem a belvárost, és bevásároltam. Jártam CBA-ban, Coop-ban, Lidl-ben, és még több más nagyobb lánc boltjában. Vettem párizsit a Hunyadi téri piacon, kenőmájast annál az Aradi utcai hentesnél, ahol szerintem ugyanazt a vajszínű mérleget láttam, mint 30 évvel ezelőtt. Szeleteltettem fokhagymás gluténmentes felvágottat a Bella közértben, és vettem 30 deka pogácsát a Fornettitől. Hiába engedett maga elé a piacon az egyik húsosnál a hölgy, aki egy kiló párizsit kért szeletbe, a karácsonyi bevásárlás miatt akkora sor volt mindenhol, hogy nagyon lassan haladtam, ezért 15 vásárolt termékkel a zsákomban visszamentem a szerkesztőségbe, leleplezni a Nagy Vásárlókárosító Mérlegállítókat.

És innen felgyorsultak az események, pár perc alatt kiderült, nem forgatunk tovább, a videónak lőttek, nincs hova visszamenni reklamálni,

ugyanis sehol nem vertek át!

Ami a videó szempontjából :( amúgy viszont :)

Szinte minden nyamvadt felvágott és kenőmájas, banán és pulykapárizsi pont annyi volt, amennyi rá volt írva, pedig rendesen kicsomagoltuk őket, úgy mértünk. Egyetlen májas nem stimmelt, az Aradi utcai hentesé, ami 25 deka helyett 240 gramm volt, viszont amilyen mérlegen mért, nem is csodálom, hogy egy dekát tévedett. De nála amúgy sem tudtunk volna reklamálni, se blokkot nem kaptam, és az árat is csak külön kérésre firkantotta rá. A kisközértekben jellemzően csak olyan cetlit kaptunk, ami alapján megint nehéz reklamálni, csak az szerepel rajta: ÁRU 1 - 610 FT vagy GYŰJTŐ 1 - 540 FT. A nagyobb láncokkal ilyen gond nincs, ott minden szerepel az öntapadó cimkén.

Reméljük nem csak a karácsony előtti ellenőrzésektől tartanak a boltosok, hanem tényleg megemberelték magukat, és a felvágottakkal szegélyezett úton együtt menetelhetünk egy szebb, kiszámíthatóbb kereskedelmi kultúra felé. Áldás <3