Erre kell figyelni a játékvásárlásnál

2016.12.13. 14:59

A karácsony a legforgalmasabb időszak a gyerekjátékok piacán, a boltokat ellepő szülőknek viszont azonkívül, hogy melyik társas vagy játékkatona tetszene leginkább a gyereknek, arra si oda kell figyelni, hogy mennyire biztonságosak a játékok. A Regio játékkereskedő felmérése szerint 

csak minden második megvett játék felel meg a biztonsági előírásoknak

pedig tízből kilenc szülő tudja, milyen jelzéseket kell keresni a játékok csomagolásán. Az európai előírásoknak megfelelő játékok CE (Conformité Européenne) jelzéssel vannak ellátva, aminek a fontosságát a felmérés szerint majdnem minden szülő ismeri, de tízből csak két szülő keresi direkt azokat a játékokat, amin ilyen jelzés van. 

GettyImages-150757606
Fotó: Ulrich Baumgarten / Getty Images Hungary

Amellett, hogy érdemes odafigyelni erre a jelzésre, a Regio szerint a következő dolgokra érdemes odafigyelni a vásárláskor és azután:

  • Elemes játékok: a gyári csomagolásba általában próba elemeket tesz a gyártó, a vásárlás után érdemes tartósabb elemre cserélni.  Figyelni kell rá, hogy a csavarral rögzített elemtartó doboz csavarja ne lazuljon ki, időnként húzzuk meg. 
  • Társasjátékok: Figyeljünk oda a gyártó életkorra vonatkozó ajánlását, nehogy a kistesó is odaüljön társasozni, és elkapja a kisméretű, fulladásveszélyes dobókockát vagy bábut. A csomagoláson jelölve van a 0-3 éves korig tiltás, vagyis hogy a játék 3 éves kor alatti gyereknek nem való. 
  • Funkcionális játékok (pl. hintaló, gyerekhinta): Játék közben a szülő semmiképpen ne távolodjon el karnyújtásnyinál nagyobb távolságra gyermekétől. A hintalovaknál az is fontos, hogy a gyermek lábának le kell érni róla a biztonságos használathoz. Ha nem ér le a lába, és túlhajtja a gyermek a hintalovat, leborulhat róla. Figyeljünk, hogy az éles sarkoktól távol legyen a játék. A vásárlás során a szülő mérje fel a helyes nyeregmagasságot. 
  • Játék babakocsik: Igaz, hogy a babakocsi sokszor élethű másolata a valódi babakocsiknak, mégsem lehet bele kisállatot vagy kisgyermeket tenni, mert teherbírása nem megfelelő, és sérülés keletkezhet, például a gyermekre borulhat a babakocsi.
  • Kreatív készletek: A termék doboza jelzi a termék tartalmát, így a szülő meg tudja ítélni a kreatív készlet nehézségi fokát. Bár a játéküzletekben kapható gyurmákra és festékekre igaz, hogy nem tartalmaznak az egészségre ártalmas anyagot, ettől függetlenül ügyeljünk rá, hogy szembe, szájba ne kerüljenek, mert nem alkalmasak étkezési célra. 
  • Puzzle: ilyeneket már 2 éves kortól lehet venni, akkor még nagyobb darabokkal, amely a kicsik szín- és formavilágának megfelel. A nagyobb gyermekeknek nagyobb darabszámú és kis darabokból álló kirakós vásárolható már. Itt is figyeljük a gyártó korcsoport ajánlását, mert magáról a képről nem állapítható meg mindig a puzzle nehézségi foka.