Mobilt veszünk karácsonyra – de milyet?

2016.12.08. 18:29
Több tucat különféle mobilt kínálnak a boltok, és nem könnyű kiválasztani karácsonyra a megfelelőt. Az igényekben és a pénztárca vastagságában is nagy eltérések vannak, de mi kiválasztottuk azt a néhány modellt, aminek a beszerzése igencsak megfontolandó.

Bizonyos dolgokra minden esetben figyelni kell, ártól függetlenül. A többnyire csak az iskola-otthon tengelyen mozgó tinédzserek esetében kevésbé fontos, hogy a készülék támogassa a 800 MHz-es 4G-t, és nem is jellemző rájuk, hogy komolyabb mobilnetes csomagot kapnának. A gyakran mobilnetezőknek viszont már nem csak vidéken lehet erre szükségük, a mobilszolgáltatók ugyanis a városokban is elkezdték használni ezt a frekvenciát, mert ettől lesz jó a jelerősség a lakásban, irodában.

Eleve érdemes a 4G-s mobilt választani, mert ez a hálózati szabvány sokkal hatékonyabb a GSM-nél és a 3G-nél, és a szolgáltatók mindent megtesznek azért, hogy a 4G-t előnyben részesítsék.   

Az sem feltétlenül jelent előnyt, hogy egy okostelefonnak sokmagos a processzora. Vannak olyan nyolcmagos készülékek, amelyekben mind a nyolc mag ugyanolyan gyenge (1 GHz körüli), és ennél előnyösebb, ha van 2-4 erősebb mag (2 GHz vagy fölötte), hogy jól fussanak a játékok, és van mellettük még 2-4 gyengébb mag, arra az időszakra, amikor előnyösebb az energiatakarékos működés.

Tárhelyből a 8 GB már nagyon kevés, pillanatok alatt elfogyhat, és ha mégis ilyen mobilt választunk, akkor rögtön kell venni hozzá egy jobb minőségű (mondjuk Class 10-es sebességű) microSD kártyát. Ezt is érdemes belekalkulálni a vételárba, és nem biztos, hogy a belső tárhelyen való spórolás az olcsóbb.

Most pedig nézzük a kínálatot.

Legyen a mobil erős!

Idén egyértelműen a OnePlus 3 és 3T állt a dobogó fölső fokára az ár/erő versenyében. A kínai mobilcég lenyűgöző minőségű mobilokat mutatott be, 64 illetve 128 gigabájtos belső tárhellyel, verhetetlen 6 GB memóriával, erős és csúcskategóriás processzorral, valamint egy valóban gyors töltővel felszerelkezve. A OnePlus 3 és 3T a 120-150 ezer forint körüli árkategóriában vannak, tehát már nem tartoznak az olcsóbb mobilok közé, mint a gyártó korábbi modelljei, viszont jóval olcsóbban kínálnak komoly felszereltséget, mint a többi gyártó.

Legyen a mobil olcsó!

Sokan fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy milyen mobilt vegyenek a gyereknek, unokának. Nincs rosszabb látvány a konnektor köré csoportosuló tinédzsereknél, a lemerült mobil miatt elérhetetlenné vált gyermek pedig a frászt hozza a szülőre, úgyhogy az akkuidő kiemelten fontos szempont.

A Xiaomi Redmi 3 potom ötvenezer forint körül beszerezhető, az aksija brutál 4100 mAh-s, és viszonylag fürge, ami kell is a játékokhoz. Persze sokan nem játszanak mobillal, viszont a személyes kommunikációjukban nagy hangsúlyt fektetnek a képekre (oké, kimondjuk: szelfiznek éjjel-nappal). Nekik előnyösebb lehet a körülbelül 60 ezer forintért kapható Samsung J5, ledes vakuval és a kategóriában ritkán látott f/1.9-es rekesszel, ami viszonylag jó fényérzékenységet jelent.

Legyen a mobil iPhone!

Fölösleges küzdeni ellene, ez kategória igenis létezik, sokan ragaszkodnak az Apple rendszeréhez. Az idei iPhone-ok közül egyértelműen a 7 Plus a nyerő a vadiúj dupla kamerája miatt, amivel remek közeli képeket tudunk fotózni, vagy akár olyan mélységélesség-hatást is alkalmazhatunk, amilyen csak profibb tükörreflexes gépeken látható.

Felhozhatjuk azt is mellette, hogy még mindig az iPhone a legerősebb okostelefon, és az iOS olyan trükköket tud a MacOS rendszerrel párban, amilyenekről az androidosok csak álmodozhatnak. (Főleg amióta az AirDroidról kiderült, hogy kissé védtelenül hagyja a júzereket.)

Az ára? Csak a szokásos.

  • a 32 GB-os iPhone 7 ára 256 ezer forint
  • a 128 GB-os 295 ezer forint
  • a 256 GB-os 334 ezer forint
  • a 32 gigabájtos iPhone 7 Plus ára 300 ezer forint
  • a 128 GB-os 339 ezer forint
  • a 256 GB-os 378 ezer forint

Legyen a mobil két napig mobil!

A Huawei elképesztően keményen küzd azért, hogy a márkaneve értékesebbé váljon, és a kínai vállalat idén a Mate 9 mobillal tette ezért a legtöbbet. Ennek is két kamerája van, és az a különlegessége, hogy az egyik csak fekete-fehér képeket készít. Ez vagy a színes képeket egészíti ki plusz információkkal, vagy az öncélú művészkedésünket segíti. A mindennapok során hasznosabb az a tulajdonsága, hogy a 4000 mAh-s akku simán kibír két napot, a hozzá adott speciális gyorstöltő pedig elég hamar újra feltölti energiával.

Érdekes az a célkitűzés, hogy a Mate 9-re telepített algoritmusokkal megpróbálják frissen tartani a mobilt, hogy a vásárlás után másfél-két évvel is használható maradjon. Hogy ez valóban így is lesz-e, majd jövőre és azután kiderül.

A Huawei Mate 9 árban is felzárkózott a csúcskategóriához: 200 ezer forintnál is drágább.  

Legyen a mobil forró!

A Samsung sztratoszférikus magasságokba tette a lécet, és most nemcsak a Note 7-fiaskót szeretnénk felidézni, hiszen az a mobil szerencsére már nem kapható. Fókuszáljunk inkább az elérhető kínálatra, azon belül is a tavasszal bemutatott S7-re. A hajlított peremű S7 Edge gyönyörű mobil, és nem nagyon akad kihívója, amíg a szintén űrkorszakot idéző Xiaomi Mi Mix csak korlátozottan kapható.

A dél-koreai gyártó eddigi legjobb mobilja az S7, és ebben bizonyára benne van az is, hogy meghallgatták a vevők kéréseit, akiknek a tavalyi S6 annyira nem jött be. A Galaxy S7 vízálló, bővíthető a tárhelye, gyors a rendszere, és elképesztően jó a kamerája.  Ehhez azonban 170-180 ezer forintos árcédula tartozik.