Miért kell wifi a robotporszívóba?

2016.12.14. 06:56

Minek egy porszívónak wifi? Talán a netről akarja letölteni a legtrendibb takarítási útvonalakat a nappalimhoz? A válasz egyszerűbb: arra kell, hogy telefonról is tudjuk irányítani a távolból: beindítsuk, leállítsuk vagy valamilyen időzített feladatot állítsunk be neki.

A Samsung Powerbot modelljeinek legutolsó változatát teszteltük. Irányítottuk tehát mobilról, távirányítóval és még időzítést is beprogramoztunk, hogy amikor nem vagyunk otthon, akkor menjen végig a lakáson.

Nem gondoltam volna, hogy a gép ennyit változik tavalyhoz képest, akkor teszteltük ugyanis ennek a porszívónak az elődjét. Na, nem külalakjában, ugyanis ez is projektornak néz ki. A tavalyi modell nagy volt és hangos – és most sem lett kisebb, cserébe érezhetően halkabb. Miközben végigszaladt a padlón, tudtam zenét is hallgatni, vr-szemüveget is tesztelni, nem volt zavaró a háttérzúgása.

Már tavaly is nagyon élveztem a távirányítós részt, de ezúttal nem lézerrel kellett megmutatni neki, hova menjen takarítani, hanem magam irányíthattam, mint egy távirányítós autót. A fiaim is megirigyelték ezt a játékot, ki is akarták próbálni. A kisebbik eleinte tartotta a távolságot, végül is egy porszívóról van szó, de az ötéves nagyfiú élvezettel nyomkodta a gombokat.

A porszívó meglepően jól reagál a változásokra, nem jött zavarba, amikor megszakítottam a programját, átvettem az irányítást, és visszafordítottam néhány kimaradt folt feltakarítására. Ezek a kimaradt foltok egyébként a szőnyeg és a padló találkozásánál voltak, ezekkel a robot még mindig nem tud mit kezdeni.

A szőnyegünk viszonylag vastag, és fél lábbal azon, fél lábbal a padlón a porszívó egyszerűen nem tud elég szívóerőt kifejteni, hogy felszedje a port és morzsát. Most azt a megoldást találtam erre a problémára, felemeltem a szőnyeg szélét és alatta porszívóztattam fel vele. Ezzel a tavalyi porszívónak is meggyűlt a baja.

Na de ki ne akarna úgy takarítani, hogy elheveredik a kanapén és a kis gép mindent elvégez helyette? És ha egyszer beállítjuk, hogy minden második nap délelőtt tízkor kezdjen el porszívózni, akár soha többet nincs is dolgunk ezzel. Egy bökkenő van: előtte mindent fel kell szedni a padlóról (mondjuk ez hagyományos porszívózásnál is megvan). És hát két kisgyerekkel egyszerűen nincs olyan pillanata a napnak, amikor ne lenne néhány kisautó, legódarab, fénykard és labda a földön.

Ezeket nem tudja kikerülni a porszívó, de ha meg is próbálná, akkor soha nem érne a takarítás végére. A játékok elpakolása pedig nagyjából annyi idő, mint ha elővenném a saját porszívómat és azzal állnék neki a padlónak. Játékhoz érve lehajolok és odébb teszem, majd megyek a következő akadályig.

A Powerbot néhány óra alatt tölt fel, így ha váratlan helyzetekben is használni szeretnénk, érdemes állandóan töltőn tartani. A töltővel együtt azonban elég sok helyet foglal, és nem is néz ki túl jól a nappaliban. Valahova el kell dugni, például a kanapé alá, ha befér, ott senki nem látja.

Viszonylag hamar le is merül, azért egy közepes nappalit konyhástul ki tud ugyan porszívózni, de a többi szobára már nem marad energiája. Egy egész lakás kitakarítása tehát nem egyszeri feladat, tervezni kell. Amikor az akkumulátor lemerül, a készülék automatikusan a dokkolóállomáshoz megy, hogy feltöltse magát. Amint a töltés befejeződött, visszatér az utolsó pozícióba, és onnan folytatja a takarítást.

Arra is jó, ha a gyerek kiszórja a csipsz maradékát a szoba közepére, úgy takarítsunk fel, hogy közben ki sem kell mászni a kanapéból. Bekapcsolom a porszívót, átállok kézi irányításra és mintha videojátékoznék, odanavigálom a porszívót a törmelékhez és körbetáncolva felporszívóztatom vele. Nem állítom, hogy mindez megér kétszázezer forintot, de jó móka játszani vele.

A porszívót okostelefonnal is lehet irányítani, ehhez rá kell csatlakoztatni a wifire. Nem látom, erre mi szükség van, hiszen ha azt akarom, hogy akkor porszívózzon, amikor nem vagyok otthon, előre beprogramozom. A munkahelyemről nem fogok azzal szórakozni, hogy nyomogatom a mobilomon a start gombot. Azért kipróbáltam ezt is, reggel kiszórtam némi morzsát a konyhában és a szerkesztőségből elindítottam a porszívót. Mire hazaértem, nem voltak ott a morzsák, a porszívó pedig a helyén volt. Ha nem egerek takarítottak fel (és remélem, hogy nem), akkor sikerült távolról irányítani a porszívót.

A Samsung Powerbot 9040 itthon majdnem kétszázezer forintba került. Nem olcsó mulatság a kényelem. A legtöbben valószínűleg a hagyományos porszívóknál maradnak, amíg a robotok olcsóbbak nem lesznek.