Megjöttek az első téli sörök

2017.12.01. 10:14
A hidegebb hónapokra világos sör helyett barna sör dukál. Ki is jött két újdonság: egy multi (a Soproni) újabb nagy dobásának ígérete és egy kisebb főzde (a Horizont) exkluzívnak ígérkező söre. A szerkesztőségi kóstolószobában nyelőcső alá vettük őket.

Ha valaki nem olvassa a marketingszaklapokat, és megkóstolja a Soproni Démon Óvatos Duhajt, feltehetőleg nagyot fog nézni, és értetlenül csóválja majd a fejét. Az új név – a Soproni Fekete Démon helyett Soproni Démon Óvatos Duhaj – és az új, modern dizájn valami meglepőt, újat ígér. Mi lesz ez? Fekete IPA? Valami érdekesen komlózott barna sör? Hopdunkel? Hopbock?

A Soproni az Óvatos Duhaj IPA-jával ászt húzott idén: a kézműves IPA-kkal már-már egy lapon említhető, de jóval olcsóbb felsőerjesztésű ale sörkülönlegesség nagyot robbant. Ezt itta nyáron idős-fiatal, a sörgyár alig tudta kielégíteni az igényeket. Bebizonyította, hogy iparilag is lehet megfelelő minőségű (és kedvező árú) újhullámos sört készíteni.

Ezért volt az elvárás, hogy az Óvatos Duhaj címke valami érdekeset hoz a magyar gyári barna sörök világába is. Hát, nem. A sörgyár az amúgy korrekt Fekete Démon barna sörét címkézte fel. Hogy adjanak a kézműves érzésnek, azt is kiírták a dobozra, hogy négyféle malátából és saphir komlóból készült. Az alkoholfok a szintén közepes 5,2% maradt.

Az új dizájn tudat alatt az Index kóstolóbrigádját is megzavarta. Indításra lágeres illat (más kifejezéssel echte sörszag) lengedezett, korrekt habbal alátámasztva. A felfokozott elvárások miatti frusztráció miatt volt, aki teljesen jellegtelen ízű híg barnának jellemezte. Az általános vélemény szerint is a Démonnál kevésbé telt, ivósör-jellegű könnyű söritalnak éreztük, „Óvatos" kávés-pörköltmalátás, fényév távoli édeskés-karamelles karakterrel. Szóval visszaütött a címke.

Az Éjszakai Műszak

Ha a Duhaj-Démont el is óvatoskodták, nem mondható el a Horizont sörfőzde telivér, új 9%-os russian imperial stoutjára. A mintegy ötszörös ár ötszörös ízfokozatot takar.

A stout leegyszerűsítve egy erős, krémes, sötét sör, és azért russian, mert korábban Angliából főleg Oroszországba szállították. 

Nyitás az orrnak: karakteres erdeigyümölcsös-kávés-karamelles illat. És a szemnek: szinte likőrös éjfekete selymesség. A kezdeti felismerések a kóstoló csapattól:

Belekóstoltam, és megütött a puncsos karácsonyi hangulat.

„Elsőre összeragadt a szám.”

„A kávés ízek mellett az étcsokira emlékeztet, nagyon jó.”

„Jégermajszteres-gyógynövényes, medvecukros háttérízek, de nem tolakodnak, ülnek rá a nyelőcsőre. Csúszik lefelé.”

Igen, az erősen alkoholos (9%-os) sör becsapós, egyáltalán nem érződik alkoholosnak, jó az ízek összhangja, könnyű vele megszaladni. Téli fagyos estékre tökéletes, csak tudjunk vele megállni.