Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Alkotmányellenes a belügyminiszter választási rendelete

2002.12.16. 14:50
Alkotmányellenes a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása kapcsán alkotott belügyminiszteri rendeletben a jelölő szervezetek emblémájának méretét szabályozó szövegrész, ezért azt az Alkotmánybíróság ez ügyben hozott határozata kihirdetése napjával megsemmisíti. A Fidesz a kormányfőtől azt várja el, hogy az eset miatt menessze belügyminiszterét.
A testület közleménye szerint az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az alkotmányban meghatározott jogszabályi hierarchia alkotmányos rendjét, valamint ezzel összefüggésben a jogalkotási törvényben foglaltakat is sérti a rendelet mellékletének az a szövegrésze, amely szerint a jelölő szervezet emblémája 20 milliméter átmérőjű körben jelenik meg a szavazólapon. A határozat szerint a törvényalkotó a konkrét szavazólapok adattartalma kialakításához, az adattartalom megjelenítéséhez elegendőnek ítélte meg a választási eljárásról szóló törvény idevágó előírásait; ezzel összefüggésben szükségtelennek tartott további - rendeleti szintű - szabályozást, és erre vonatkozóan nem is adott felhatalmazást a belügyminiszter számára.

"A választási eljárásról szóló törvény értelmében a konkrét szavazólap adattartalmának jóváhagyására a területi választási bizottság jogosult" - jelzi az Alkotmánybíróság. A testület közlése szerint az indítványozó a rendelet megsemmisített szövegrészét az alkotmányban rögzített választási alapelvekbe ütközőnek is tartja, ám az Alkotmánybíróság - állandó gyakorlatának megfelelően - a szövegrész formai okból történő megsemmisítése miatt annak alkotmányellenességét állító indítványi elemeket nem vizsgálta.

A belügyminiszter augusztus 1-jén kihirdetett rendelete 20 milliméter átmérőjű körben határozta meg a jelölőszervezetek logójának helyét. A Fidesz ellenezte a lépést. Az ellenzéki párt szerint ugyanis ez azoknak a szervezeteknek kedvezett, amelyeknek a logója kör alakú, míg a négyzet alakú emblémával rendelkező szervezeteknek sokkal kisebb, akár fele akkora, vagy egyharmados méretű megjelenést biztosít. A Fidesz az Országos Választási Bizottsághoz is fordult, a testület azonban elutasította azt az indítványt, hogy módosítsák a rendeletet. Ugyanígy tett a Legfelsőbb Bíróság is, igaz, arra hivatkozva, hogy nincs joga felülbírálni: egy rendelet tartalmában mennyire összeegyeztethető az annak kiadására felhatalmazó törvénnyel.

A Fidesz a belügyminiszter lemondását követeli
Áder János szerint az Alkotmánybíróság döntése után Medgyessy Péternek egyetlen következtetése lehet: meneszti Lamperth Mónikát. A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: az AB egyértelmű döntést hozott, amikor megsemmisítette a rendelet Fidesz által kifogásolt részét. Eszerint Lamperth Mónikának nem volt felhatalmazása arra, hogy az önkormányzati szavazólapokon megshatáozza a pártok logójának méretét. Mint Áder hangsúlyozta: 1990. óta Lamperth Mónika az egyetlen belügyminiszter akit választási csaláson értek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.