Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Gyurcsány jótékonysági célra ajánlja balatoni üdölőjét

2003.12.21. 17:37
Egy évre a Pető Intézet javára ajánlotta fel balatonőszödi üdölőjét Gyurcsány Ferenc sportminiszter mindaddig, amíg politizál. A felajánlást álságosnak nevezte Szijjártó Péter fideszes képviselő, aki most azt várja, mikor jön Gyurcsány újabb felajánlása más ingatlanokról, amiket "erkölcsileg és jogilag is vitatható módon szerzett meg."
Szijjártó a titkolózó Medgyessynek is üzent
A Fidelitas arra kéri a miniszterelnököt, hogy közölje, mikor és hol tartózkodik - hangoztatta a szervezet alelnöke, Szijjártó Péter vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Medgyessy Péter nyaralásai fényűzőbbnek tűnnek, mint egy-egy szerény balatonőszödi hétvége, és ez nyilvánvalóan érdekli a magyar embereket - mondta hozzá a fideszes képviselő.

"Úgy tűnik azonban, hogy a miniszterelnököt ez az érdeklődés durcássá tette" - mondta Szijjártó Péter, arra kérve Medgyessy Pétert, hogy a "a durcás bankáron kerekedjen felül a közt szolgáló miniszterelnök", és adjon tájékoztatást utazásairól.

Amit ugyanis egy bankár megtehet, vagyis, hogy eltűnik a nyilvánosság elöl, azt egy miniszterelnök nem teheti meg - tette hozzá.

A kormányfő az év elején, amikor hazatárt Kubában töltött szabadságáról, megígérte, hogy minden két napnál hosszabb távollétéről tájékoztatást ad. Medgyessy Péter kedden azonban azt közölte egy Népszabadság-hírre reagálva, hogy a jövőben nem fogja bejelenteni, hol tölti magánprogramjait és szabadnapjait.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy balatonőszödi üdülőjét, addig, amíg politizál, minden évben más szociális, gyermekjóléti, egészségügyi alapítvány használhatja, jövőre a Pető Intézet. A sportminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorának vasárnapi adásában tette meg felajánlását

Vannak gyenge pontok Őszöd körül

Gyurcsány azt követően jelentette be tervét, hogy a vagyonát, meggazdagodásának útját ért kifogásokról kérdezte a riporter. Szerinte a balatonőszödi üdülő az egyetlen olyan ügy, amely vitát válthat ki.

"Ellenfeleimnek nincsen igaza, de értem, melyek a gyenge pontok, amelyek kihasználhatók" - mondta. A miniszter szerint az sem segített volna, ha politikai pályája előtt "megszabadul" az üdülőtől, mert azt a "bűnösség beismerésének vették volna".

A fickó, ha nincs rendben

A múltat nem kell titkolni, szégyellni. Engedni kell a közvéleményt, hogy eldöntse "gazember a Gyurcsány, vagy tisztességes ember".

"Nekem ezt az utat végig kell járnom. Ha azt gondolják rólam, hogy ez a fickó nincs rendben, az a végét jelenti politikai pályafutásomnak" - jelentette ki a miniszter.

Melankolikus MSZP értelmiségi attitűdökkel

Gyurcsány a műsorban kifejtette még, az MSZP-nek változtatnia kell politikáján, hogy programjának két nagy pillérét, a politikai békét és a jólétet megteremthesse. A miniszter úgy látja, hogy ehhez az MSZP-n belül meg kell majd állapodni; a párton belüli vita az ehhez vezető út természetes velejárója.

Az MSZP vitatkozós, veszekedős, kicsit melankolikus párt, tele értelmiségi attitűdökkel." Akkor rendeződik össze, amikor létrejön a párton belüli megegyezés - tette hozzá.

Szíjjártó: Álságos és álszent

Szijjártó Péter, a Fidelitas alelnöke vasárnap álságosnak és álszentnek nevezte Gyurcsány Ferenc bejelentését arról, hogy különböző alapítványok használhatják majd a cége tulajdonába kerülő balatonőszödi üdülőt.

"Meglehetősen álságos és álszent dolog, ahogy a miniszter - szakmai munka híján - egy látványos pr-akcióval akar a figyelem középpontjába kerülni" - mondta Szijjártó Péter az MTI-nek.

A fideszes képviselő szerint a sporttárca vezetője olyan ingatlant ad "alamizsnaként a rászorulóknak", amelynek megszerzési körülményeit a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogilag aggályosnak minősítette.

"Várom azt, hogy mikor jön a felajánlás a többi ingatlanra, amelyet a miniszter jogilag, erkölcsileg vitatható módon szerzett meg" - mondta Szijjártó Péter, példaként a budapesti képviselői klubot említve.

A balatonőszödi kormányüdülő egyik 300 négyzetméteres villáját 1994 óta bérli Gyurcsány Ferenc cége, az ALDO Kft. Az üdülő 2004-ben a cég tulajdonába kerül. A Fidesz többször is kifogásolta az ügyletet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.