Átmeneti diákcsend és brutális cenzúra Kínában

2009.04.28. 17:00

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Folytatjuk sorozatunkat az 1989-es tavaszi kínai eseményekről (az előző napról itt olvashat). A Hu Jao-pang volt párttitkár halála után kezdődött spontán, de gyorsan rendszer- és pártellenessé váló diákmegmozdulások viszonylag nyugalmasabb napja volt 1989. április 28-a, a hatalom azonban központi lapjaiban erősen szűrt tartalmat enged   élyezett csak. Az egyik vidéki újság nem tartotta be a sajtócenzúrát, azonnal leváltották a főszerkesztőjét.

A pénteki kínai központi lapok fegyelmezett szűkszavúsággal foglalkoznak a csütörtökön lezajlott hatalmas méretű pekingi diáktüntetéssel - jelentette az MTI pekingi tudósítója 1989. április 28-án. Kivétel nélkül minden lap az Új Kína hírügynökség rövid értékelő jelentését közli, pontosabban szerkesztett második változatát. Ebben a változatban már nem szerepel konkrét adat a tüntető diákok számáról és ellentétben az első változattal, a kínai hírügynökség azt emeli ki, hogy a tüntető diákok jelszavaikban támogatták a Kommunista Pártot, a kínai alkotmányt, az ismeretes négy alapelvet, valamint a hivatalos korrupció felszámolását.

Az Új Kína szerint, mivel ezek a követelések összhangban vannak a párt és a kormány célkitűzéseivel, a kormány készségét nyilvánította a párbeszéd megkezdésére a diákokkal. A kínai sajtó egyébként külön hírben ismerteti az államtanács szóvivőjének közvetlenül a tüntetés befejezése után elhangzott nyilatkozatát a párbeszéd megkezdésének szükségességéről. Egyidejűleg a kínai rádióban és televizióban pénteken több olyan nyilatkozatot ismertettek, amely változatlanul elítéli a diákmegmozdulásokat és harcot sürget a társadalmi egység és stabilitás megvédése érdekében.

Letiltott lap, kirúgott főszerkesztő

Leváltották tisztségéből és elbocsátottak a sanghaji Sicsie Csingcsi Taopao (Világgazdasági Hírek) című, liberális beállítottságú és az olvasók körében rendkívül népszerű lap főszerkesztőjét, Csin Pen-lit. A hírt Csiang Ce-min, a KKP KB Politikai Bizottságának tagja, a sanghaji pártbizottság titkára jelentette be.

A kínai közvéleményben és mindenekelőtt sajtókörökben meglepetéssel fogadott bejelentést azzal indokolták, hogy a sanghaji lap szerkesztői megszegték a pártfegyelmet. A lap ugyanis olyan írásokat közölt az április 15-ikén elhunyt volt pártfőtitkárról, Hu Jao-pangról, amelyeknek tartalma ellentétes a Kínai Kommunista Párt vezetésének hivatalos álláspontjával. A sanghaji pártbizottság titkára személyesen rendelte el az ominózus lapszám terjesztésének leállítását és a cikkek átírására szólította fel Csin Pen-li főszerkesztőt.

A főszerkesztő azonban megtagadta a véleménye szerint a kínai alkotmányban biztosított sajtószabadság megsértését jelentő pártutasítás végrehajtását. Ezt követően leváltották, elrendelték a szerkesztőség "átszervezését" és a lap élére a sanghaji pártbizottság propaganda osztályának egy vezetőjét állították.

A sanghaji lap megrendszabályozása azonban nem egyedülálló eset Kínában. Fegyelmezési eljárást indítottak a pekingi Tudomány és Technológia című lap ellen is. Ennek a lapnak a szerkesztői elkövették azt a hibát, hogy részletes beszámolót közöltek a Pekingben zajló diáktüntetésekről, s ezzel megszegték a KKP Központi Bizottsága propaganda osztályának rendelkezését, amely előírta, hogy a lapok csak az Új Kína eleve jóváhagyott közleményeit közölhetik a pártvezetés és a kormány számára kellemetlen diákmegmozdulásokról.

Megbízható sajtóforrás szerint a Kungzsen Zsiapo és a Csungkuo Csinnyien Pao, azaz a kínai szakszervezetek és a kommunista ifjúsági szövetség központi lapjának munkatársai petícióban fejezték ki tiltakozásukat a pártközpont korlátozó rendelkezései ellen és síkraszálltak amellett, hogy a kínai közvéleményt a valóságnak megfelelően tájékoztassák a diákmegmozdulásokról.

Tanácstalan diákok

Pekinget pénteken - az elmúlt napok feszültsége után - a "diákcsend" jellemezte. A jelek szerint azonban a diákok egyelőre nem tudnak mit kezdeni a kormány által felajánlott megbékélési gesztussal. Pénteken több órás ülést tartottak a diákmegmozdulásokat szervező és koordináló szervezetek képviselői, de képtelennek bizonyultak megállapodásra jutni abban, hogy közülük kik és tulajdonképpen miről kezdjenek párbeszédet a kormány megbízottaival.

Még több MTI-hír 1989. április 28-áról itt olvasható