Zita, Mariann
4 °C
20 °C

Harminc panasz a március 15-i rendőri intézkedések miatt

2009.03.24. 18:48 Módosítva: 2009.03.24. 19:05
Harminc panasz érkezett a rendőrség március 15-i intézkedéseivel kapcsolatban, derült ki kedden egy bizottsági ülésen. A rendőri vezetők sikeresnek értékelték a fellépést, elmondásuk szerint 1500 intézkedés mellett csak négy rendőr követett el kisebb hibát.

Harminc panasz érkezett eddig a Független Rendészeti Panasztestülethez a március 15-i rendőri intézkedésekkel kapcsolatban, közölte az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának keddi ülésén Kaltenbach Jenő, a szervezet elnöke. A panaszosok többek között az igazoltatást, a fogvatartás körülményeit, vagy éppen az adatrögzítést kifogásolták.

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az operatív irányítást végző törzs vezetőjeként négy hibázó rendőr kivételével sikeresnek értékelte a rendőrség munkáját. Tóth Gábor budapesti főkapitány elmondta, hogy a fővárosban 37 embert állítottak elő, közülük kettőt azért fogtak el, mert körözés alatt álltak.

A Kossuth térről előállított és a fogdán levetkőztetett két ember esetéről Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a belső vizsgálat a fogdaőr hibáját fedte fel, aki a fogvatartottakra, és nem az előállítottakra vonatkozó eljárás szerint járt el. A főkapitány szerint itt egy 14 éve fennálló jogszabályi ellentmondásra derült fény, a rendőrségi törvény és a szabálysértési törvény ugyanis másként határozza meg, hogy ki minősül fogvatartottnak.

A Bazilikánál, illetve a Nádor utcánál történtek kapcsán a jogvédők szerint ok nélkül támadtak a rendőrök könnygázzal Morvai Krisztinára, a Jobbik európai parlamenti jelöltjére. Tóth Gábor egy videofelvételt hozott magával, amin az intézkedés után a Morvai Krisztina és a vele lévők közül többen is azt mondják, hogy azért támadtak a rendőrök, mert valaki Morvai társaságából a rendőrökre támadt.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az ülésen kijelentette, hogy a rendőrségnek nem preventív, hanem a jogsértésekre reagáló gyakorlatot kellene alkalmaznia. Hozzátette, hogy polgári engedetlenségnek tartja a bekiabálást, és a rendőröknek az emiatt kiszabott 50 ezer forintot is vissza kellene fizetniük, mert ez az összeg "úgyis visszajön a kártérítési perekben".

Kaltenbach Jenő elmondta, hogy a panaszosok több mint fele szerint indokolatlanul igazoltatták őket. Többen azt kifogásolták, hogy videóra vették az igazoltatást, 16 ember szerint indokolatlanul meg is bilincselték. Összesen hatan panaszkodtak amiatt, hogy előállítás után a fogdán le kellett vetkőzniük. öten a fogvatartás időtartamát kifogásolták, 3-an azt, hogy nem értesítették rokonaikat, ketten az élelmiszer hiányát, hatan a könnygázt, néhányan pedig a tömeges kordonzást sérelmezték.