Az SZDSZ számára Surányi az elfogadható jelölt

2009.03.25. 08:41
Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökének miniszterelnök-jelöltségét támogatja az SZDSZ, közölte az MR1-Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában Fodor Gábor pártelnök.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szombaton jelentette be távozási szándékát, kedden Glatz Ferenc akadémikust, Surányi György volt MNB-elnököt és Vértes Andrást, a GKI elnökét nevezte meg az MSZP kormányfő-jelöltjeként. Fodor Gábor közölte, hogy az SZDSZ számára közülük csak Surányi György az elfogadható jelölt.

Surányi György az egyetlen, aki képes lehet a bizalmat helyreállítani, és valóban politikamentesen irányítani az országot - mondta a pártelnök. Hozzátette: az ország érdeke most az, hogy cselekvőképes kormánya legyen, az előre hozott választás viszont legalább fél év kiesést jelentene.

Nem kell mindenáron megegyezni, és lehet, hogy a vége mégis az előre hozott választás lesz, de amíg esély van, addig törekedni kell annak "a közös halmaznak", a megtalálására, "amelyben mindkét párt elképzelései egyesülni tudnak". Olyan program kell, amely a Reformszövetségén alapul, de ahogy az idő múlik, azt is korrigálni kell - közölte Fodor Gábor.

Surányi György a rádiónak azt mondta: megtisztelőnek tartja, hogy szóba került a neve. A volt jegybankelnök úgy fogalmazott, hogy rajta nem múlna a megegyezés, de a feladatot csak akkor szabad elvállalnia, ha a parlamenti pártok elfogadják ezt a megoldást.

A volt jegybankelnök arra a kérdésre nem válaszolt, hogy miről tárgyalt kedden a Fidesszel. A rádió információi szerint annyit kért, hogy az ellenzéki párt ne támadja, ha miniszterelnök lesz.