Cigányellenesség: erőszak erőszakot szülhet

2009.04.15. 07:49
A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szerint el kell kerülni, hogy erőszakspirál alakuljon ki "az egyre élesedő romaellenes aktivitással kapcsolatban", derül ki a hivatal elmúlt évi tevékenységéről szóló évkönyvből.

A Nemzetbiztonsági Hivatal 2008-as évkönyvének egyik jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy romaellenes erőszakspirál alakulhat ki Magyarországon.

Az NBH visszatekintése szerint a magyarországi szkinhedek kommunikációjának már a rendszerváltás előtti években központi eleme volt a romaellenesség, a később megalakuló szélsőséges-rasszista szervezetek programszinten is felvállalták ezt a szemléletet. A politikai propaganda az aktivisták erőszakos közterületi fellépésével párosult, amely elkeseredett - nem egyszer szintén jogellenes - válaszlépéseket váltott ki.

Az NBH-jelentés utalt arra: az 1990-es évek közepén változás következett be, a nemzeti radikalizmus politikai térnyerése egyre több szkinhedet is a politikai síkú megmozdulások felé terelt. Az NBH szerint megfigyelhető, hogy "a belpolitikai folyamatok hullámzása rendszeresen rasszista érvrendszerű, populista-demagóg szervezetek megjelenését eredményezte".

2006 óta egyes politikai szervezetek programjába ismét bekerült a romákkal szembeni fellépés szándéka, "amelynek igazolásaként - visszatérő elemként - a bűnözés visszaszorításának igényét határozták meg".

Elkerülendő erőszakspirál

Mint írták, a több évnyi konszolidáltabb állapotot a 2006 októberi olaszliszkai bűncselekmény szüntette meg, amelynek eredménye, hogy "az utóbbi időben a médiában is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a - korábban gyakran helyi jelenségként kezelt - roma etnikumhoz kötődő összetűzések. Egyes sajtóorgánumok mintha ezt a folyamatot gerjesztenék hangsúlyos nyelvezetükkel, visszatérő támadásaikkal".

A konfliktust mélyíti az NBH szerint, hogy az utóbbi hónapokban a Magyar Gárda, valamint a Nemzeti Őrsereg erődemonstrációi hatására "jelentős erőszakkészségű", több száz fős "kisebbségvédő" ellenerő is szerveződött az önvédelmi jelleget hangsúlyozva. Ezek megjelenése, konfrontációkeresése eddig a verbalitás szintjéig jutott, de a Nemzetbiztonsági Hivatal a jelenség kapcsán elkerülendőnek tartja, hogy ismét kialakuljon az erőszakspirál.

Biztonsági kockázatot rejt magában, hogy több olyan személy is feltűnt a romaellenesség mentén fellépők környezetében, aki katonai jellegű ismeretekkel rendelkezik: "kiképzésekre történő felajánlkozásuk, kontaktusaik révén eszközbeszerzői lehetőségeik kiemelt figyelmet érdemelnek".

Az NBH szerint nem zárható ki, hogy a romaellenes szervezetek rendezvényeihez kapcsolódóan provokatív, erőszakos cselekmények alakulnak ki. Figyelmet érdemel továbbá, hogy a szervezetek felbomlása túllicitálási mechanizmust gerjeszthet.