Retúrjegyet kap több fideszes Brüsszelbe

2009.04.16. 14:25 Módosítva: 2009.04.16. 14:52
Több fideszes politikus nem töltheti ki – az itthonmaradottak között irigyelten nyugis és jól fizetett – EP képviselői mandátumát. A június 7-i választáson első körös gárdából négy-öt embert hazahív a párt, ha kormányra kerül a Fidesz. Schmitt Pálra miniszteri poszt is várhat.

Várhatóan lecseréli a brüsszeli frakció egy részét az országgyűlési választások után a Fidesz. Az Index információi szerint akár négy-öt képviselőt is hazarendelhetnek, akik a számukra optimális esetben is legfeljebb egy évet tölthetnek az uniós parlamentben.

Forrásaink szerint Orbán Viktor a második ciklusra jelöltek közül szeretne az itthoni pályán is futtatni néhány politikust. A tervezett csere lényege, hogy a legkésőbb 2010 tavaszán lezajló hatalomátvételig eddigi brüsszeli tapasztalatukkal segítenék beindítani az újoncokkal kiegészült frakciót, ekkor azonban őket is újoncok váltanák.

A párt politikusai azt állítják, hogy az ügyben Orbán még nem hozott végleges döntést, de sokan tudni vélik, hogy a hazahívottak között lesz Schmitt Pál, a Fidesz EP-litájának vezetője is. Schmittről elterjedt, hogy szinte biztosan kormányzati szerephez jut az ellenzék győzelme után. Hozzá hasonlóan a hazai karrier folytatására „kényszerülhet” a brüsszeli képviselőcsoportot irányító Szájer József is.

A tervezetten cserélhetik még Gyürk Andrást, Glattfelder Bélát és Gál Kingát. Gyürkre a párt- és kampányszervezés terén várnak feladatok, ő most is kampányfőnökként irányítja az EP-választás előkészületeit. Az év EP-képviselőjének megválasztott Gál Kinga a kisebbségi ügyek szakértője, Glattfelder pedig mezőgazdasági kérdésekben tekintély.

A pártok huszonkét fős magyar képviselői kontingensre háromszoros biztosítással készülnek, a cseréket az öt év alatt simán meg lehet oldani a hatvanhat fős listákból. A ciklus közbeni váltásoknál nem számít a sorrend, a listavezetőt elvileg az utolsó helyre rangsorolt jelölt is válthatja, a döntés a pártvezetők kezében van.