Aki dohányzik, nem kap segélyt Gadácson

2009.04.28. 08:23
Nem adtak segélyt Gadácson a dohányosoknak és a kávéivóknak. Az ugyanis csak annak jár, aki "önhibáján kívül" került a "létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe", mondta ki helyi rendeletében az alig 140 lelkes Somogy megyei település önkormányzata. A rendelet alkotmánysértő.

Az Alkotmánybíróság azonban megsemmisítette az ezt elrendelő szabályt, de az ötlet másoknak is tetszik.

A helyi képviselő-testület szerint önhibának minősül, ha a kérelmező vagy családja nem művelik a házukhoz tartozó kertet, vagy rendszeresen élvezeti termékeket fogyasztanak, költekező életmódjukkal veszélybe sodorják a család megélhetését.

A polgármester a Népszabadságnak elmondta, hogy azoknak, akik dohányoznak, isznak, kávéznak vagy játékgépeznek, nem adnának segélyt.

Arra a kérdésre, hogy miként ellenőriznék ezt, Szabó László elmondta, hogy mivel mindenki ismer mindenkit, így ez nem okozna gondot.

Az Alkotmánybíróság 2009. április 21-én kelt, a taláros testület honlapján már megjelent határozatának indoklása szerint a somogyi település önkormányzatának rendelete ellentétes az alkotmány vonatkozó passzusával, azaz nem lehet kizárni az átmeneti segélyből azt a kérelmezőt, aki önhibájából került rendkívüli élethelyzetbe.

Az Alkotmánybíróság szerint az önkormányzat "az önhiba, mint kizáró ok bevezetésével és annak tartalma meghatározásával túl terjeszkedett" a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993-ban meghozott törvény keretein.