10 évet kap, aki leveri egy rendőr sapkáját

2009.05.08. 08:43
Tíz évre nőne a maximálisan kiszabható büntetésük azoknak, akik egy demonstráción felfegyverkezve kezet emelnek egy rendőrre. Az igazságügyi tárca javaslata szerint 10 évre börtönbe küldhetnék azokat is, akik csoportba verődve akadályoznák meg, hogy egy rendőr végezze a munkáját.

A Rendészeti Védegylet elnöke, Katus Károly szerint 2006 óta tízszeresére nőtt a rendőröket ért fenyegetések és erőszakos cselekmények száma. "Ha a büntető törvénykönyv javasolt szigorítását elfogadják, az embereknek át kell gondolniuk, megéri-e több éves szabadságvesztést kockáztatni azzal, hogy leverik egy rendezvényt biztosító rendőr sapkáját, vállapját, vagy követ, esetleg libát dobjanak rá" - érvelt Katus.

o12

A jelenlegi szabályozás alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja azt, aki hivatalos személy elleni erőszakot követ el. Ha ezt csoportosan vagy felfegyverkezve követik el, az elkövető 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ez utóbbit szigorítaná a tervezet, amely a jövőben akár 10 évig terjedő szabadságvesztést is kiróhatóvá tenne a hasonló esetekben.

10 évet kaphat az is, aki komolyan akadályozza a rendőrt munkájában. Tehát ha egy 10 fős társaság körbe vesz járőrt, és nem hagyják intézkedni, súlyos büntetésre számíthatnak. A Rendészeti Védegylet elnöke szerint ezeknek az eseteknek a száma is jelentős emelkedést mutat az elmúlt években. Katus közölte: az elmúlt időszakban több helyen a Készenléti Rendőrség állományával kellett megerősíteni vidéki egységeket.