Bajnai: A rendőrségi munka rendben van

2009.05.12. 16:34
A magyar rendőrséggel tulajdonképpen minden rendben van, derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság parancsnoki állománygyűlésén. A miniszterelnök újra ismertette négy pillérre épülő válságkezelő programját, majd felhívta a rendőrök figyelmét, hogy a magyar nem olvas statisztikákat, és jó lenne, ha az is rendben lenne "ami a lakossághoz eljut, divatos szóval a kommunikáció".

"Amikor bejön a miniszterelnök, a kérem álljanak fel vezényszóra álljanak fel. Köszöntését erőt, egészséget köszönéssel viszonozzák. Távozásakor a kérem álljanak fel vezényszóra álljanak fel, és ha elköszönt, viszont-látásra köszönéssel búcsúzzanak" - igazítja el a rendőrség országos parancsnoki állománygyűlésének résztvevőit a készenléti rendőrség parancsnoka, nyolc perccel Bajnai Gordon érkezése előtt. A miniszterelnök a tervek szerint délután egykor érkezik, a parancsnok már 12:59-kor felállíttatja az egybegyűlteket. Egy bő perce ácsorognak, amikor a miniszterelnök megérkezik. "Jónapot kívánok" - mondja, a rendőrök meg rávágják az erőtegészséget. Az első feladat sikerült.

Valójában Bencze JózsefFotó: Barakonyi Szabolcs
Valójában Bencze József
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az állománygyűlést Bencze József főkapitány nyitja. Megtudjuk, hogy jól alakul a Biztonság, Bizalom, Becsület című programjuk, hogy 262 halottal kevesebb volt az utakon tavaly, mint tavalyelőtt és hogy Miskolcon megkezdődött száz biztonsági őr képzése, akik kiválthatják az objektumvédelemből a kiképzett rendőröket. Kiderül, hogy létezik rendőrdiplomácia, amiben ráadásul sikeresek vagyunk.

Mindenki jegyzetelt
Mindenki jegyzetelt

"Vannak becsületbeli ügyek, ilyen a romák elleni gyilkosságok és a kiskunlacházi kislány esete. Vannak fontos ügyek: a Cozma-gyilkosság, a kisértékű ügyek elleni hatékonyabb fellépés, a fa- és fémlopás visszaszorítása, az uzsorások és a természetkárosítás elleni fellépés" - mutat rá a prioritásokra. A jövő is ígéretes, például ezer traffipaxot szereznek be, jelenleg 140 sebességmérő készülékük van.

Ők is, és az ő névtábláik is felcserélődtek(a helyes sorrend balról: Draskovics Tibor, Bajnai Gordon, Juhász Gábor)
Ők is, és az ő névtábláik is felcserélődtek
(a helyes sorrend balról: Draskovics Tibor, Bajnai Gordon, Juhász Gábor)

Amúgy a rendőrség képes feladatai ellátására, bár "a sajtó egy-egy ügyet, olykor gyaníthatóan politikailag motiváltan kiragad". Bajnai Gordon következik, akinek elvileg feladatot kéne szabnia. Ezt azzal kezdi, hogy válság van, de van a négy pillérre épülő program, és elismétli azt, amit megválasztása óta ismételget. "Magyarország polgárai nem statisztikákat olvasgatnak" - jegyzi meg arra, hogy hiába javulnak a bűnügyi adatok, ha az emberek biztonságérzete romlik - ez amúgy a lelki válság része szerinte. Feladatként a közterületi jelenlét fokozását, a kistelepülések biztonságának növelését tűzi ki, meg a romagyilkosságok felderítését.

Mint a Muppet Show-ban
Mint a Muppet Show-ban

Szerinte amúgy a rendőrséggel az ő gyerekkorában még sokat vicceltek, sok volt a rendőrvicc - reményeinkkel szemben egyet sem mesél el -, de az elmúlt húsz évben egy köztiszteletben álló rendőrség épült fel. "A rendőrségi munka rendben van, a feladat, hogy ami a lakossághoz eljut, divatos szóval a kommunikáció, az is legyen rendben" - zárja. "Kérem álljanak fel" - hangzik el az utasítás. "Viszontlátásra" - mondja a miniszterelnök. "Viszont-látásra!" - felelik a rendőrök. Juhász Gábor igazságügyi államtitkár is velük mormog.